Avtal 2023

Transport uppmanar reklamutdelare att söka andra jobb

Reklamutdelare. Transport har sagt upp avtalet för distribution av direktreklam. Ett avtal som kan vara Sveriges sämsta säger förbundet och uppmanar nu medlemmarna att söka andra jobb. Nu ligger bollen hos Almega Tjänsteföretagen.

Avtalet sas upp den 3 juli i år. Det som fick Transport att säga upp avtalet var att man inte kan komma överens om vad normalprestation innebär. Det säger Magnus Thelander, förhandlare på Svenska Transportarbetareförbundet.

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.
Magnus Thelander. Foto Kristina Sjöberg

– Som det har sett ut har arbetsgivaren ensidigt kommit undan med att bestämma normalprestation. På det sätter berövas medlemmarna rätten till garantilön. Vi vill därför ta bort skrivningen om normalprestation. Exakt hur vi ska lösa frågan vet vi inte än, men det gäller att båda parter vill lösa det. Och vi upplever att Almega inte är intresserade av det så vi såg ingen annan utväg än att slutgiltigt säga upp avtalet.

Transport förbereder en information som ska gå ut till berörda medlemmar. Om effekterna av detta och om vilka handlingsalternativ de har.

– Så här långt bedömer vi att villkoren från kollektivavtalet har flutit in i anställningsvillkoren för de som har en tillsvidareanställning. I alla fall tills arbetsgivare säger upp anställningsavtalet. Vi ska kontrollera med LO-TCO Rättskydd innan vi skickar ut medlemsinformationen.

För behovsanställda blir det annorlunda då varje ny arbetsomgång kan ses som en nyanställning och när inte något kollektivavtal finns så bestämmer arbetsgivaren arbetsvillkoren.

– Där ser vi en fara för att arbetsgivaren kommer att erbjuda nya sämre villkor för varje gång man blir anställd. Vår uppmaning är faktiskt att försöka hitta andra nya jobb. Och det gäller alla, även de som är tillsvidareanställda.

Magnus Thelander betonar att det inte är konstruktionen med prestationslön som är problemet.

– Vi har andra avtal med prestationslön där det fungerar bra. Och det är inget fel på jobbet. Det är villkoren som är dåliga. Det här kan nog vara Sveriges sämsta avtal, så nu är det upp till Almega Tjänsteföretagen om de vill göra branschen anständig. Bollen ligger hos dem, säger Magnus Thelander.

Läs mer om tvisten kring normalprestation

24 februari 2022

Transport förlorade om reklamlöner i domstol

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. (UPPDATERAD) Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.