Transport: Inkomstförsäkra nu!

Försäkring. Mer pengar varje månad för de flesta arbetslösa medlemmar. Och ökad trygghet för den som riskerar att förlora jobbet. Transport genomför en kampanj för att informera om förbundets inkomstförsäkring.

– Vi måste tala om vad man får ut i a-kassa i dag. För de första hundra dagarna är det runt 14500 kronor efter skatt – det är inga 80 procent av lönen om man tjänar runt 30 000 kronor i månaden, som många av våra medlemmar gör. När sedan taket sjunker efter 100 dagar blir det ännu mindre, säger Sture Thorsell, försäkringsansvarig i Transport.

Han har varit drivande för att marknadsföra inkomstförsäkringen: Medlemskap i förbundet betyder automatiskt skydd på inkomster upp till 80 procent av hela lönen, utöver a-kassans skydd på inkomster upp till 25 025 kronor i månaden.

Sedan förra året går det också att teckna en tilläggsförsäkring hos Folksam, som gör att försäkringen sträcker sig ytterligare 200 dagar. Den försäkringen kan innebära en avgörande skillnad också för arbetslösa som haft månadsinkomst runt eller strax under 25 000 kronor: När taket i den statliga a-kassan sjunker efter 100 dagar riskerar de, som kanske redan har små marginaler, att drabbas extra hårt:

– Inkomstförsäkringen kan göra det möjligt att klara sig under en arbetslöshetsperiod, klara en lågkonjunktur utan att behöva gå från hus och hem, säger Sture Thorsell.

Hans första råd: Gå med i facket så snart som möjligt! För att ha rätt till den automatiska försäkringen gäller att en ska ha varit medlem minst ett år och under den tiden inte ha varit arbetslös. För tilläggsförsäkringen gäller samma kvalifikationstid från den dag man tecknat försäkringen. Det är också möjligt att ta med sig kvalifikationstiden från ett annat fackförbund.

Anpassad medlemsavgift
Den som tjänar under den statliga a-kassans tak får ersättning på 80 procent av lönen och har därmed inte rätt till extra pengar från inkomstförsäkringen. Men de är inte heller med och betalar för andra medlemmars extrainkomst vid arbetslöshet. Medlemsavgiften är anpassad så att ingen utan den rätten betalar premien.

Sture Thorsell ser också fackförbundens inkomstförsäkringar som ett sätt att göra medlemskap attraktivt, inte minst i en tid med befarad lågkonjunktur och urholkade statliga försäkringssystem. Den höjning av a-kassans tak som gjordes för fyra år riskerar snart att vara uppäten av löneökningar, påpekar han. Majoriteten av dem som hittills utnyttjat Transports inkomstförsäkring har månadsinkomster på 29 000 – 30 000 kronor.

– Vi som fackförbund arbetar för rimliga ersättningar från både a-kassa och sjukförsäkring – naturligtvis skulle vi helst se att det inte alls behövdes någon inkomstförsäkring. Men så länge det inte finnas någon verklig politisk vilja till förändring för att höja a-kassans tak måste det finnas ett komplement, säger Sture Thorsell.

Han påminner om att både den allmänna sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen har sitt ursprung i de trygghetssystem som fackförbunden en gång skapade i sina egna kassor, som staten senare tog över.
Transportarbetarförbundet var bland de första förbund inom LO att införa en inkomstförsäkring. Beslutet togs av kongressen redan 2007.

I dag har majoriteten av LO-förbunden inkomstförsäkringar. I somras införde IF Metall en sådan försäkring trots att en majoritet inom Metall länge funnits ett starkt motstånd.

Ingen motsägelse
Frågan var tidigare omstridd. En vanlig åsikt, också inom TCO-förbund – som överlag var betydligt tidigare ute – var att fackförbund inte ska agera försäkringsbolag. I stället borde förbunden ägna sig åt att driva på för förbättringar i försäkringssystem som a-kassa och sjukförsäkring.
Varken Transports försäkringsansvariga, Sture Thorsell, eller förbundssekreteraren Lars Mikaelsson ser det som att det ena utesluter det andra. Men få inom förbundet ser i dag inkomstförsäkringen som kontroversiell.

– Det som kan oroa oss är att den skulle kunna bli mycket dyr i en lågkonjunktur. Men det är därför den finns, för att hjälpa till om och när arbetslösheten oturligt nog står för dörren, säger Lars Mikaelsson.

– Vi arbetar också för att höja både a-kasseersättning och nivån i sjukförsäkringen, båda är på tok för dåliga. Tyvärr är det många som inte uppmärksammar det förrän de själva, eller en nära anhörig, drabbas.

Inkomstförsäkring är ett tungt vägande skäl till att vara med i facket, visar en Sifo-undersökning från 2018 som Arbetet skrivit om. Av de tillfrågade tyckte hälften att inkomstförsäkring är ett viktigt skäl för medlemskap, bara kollektivavtal ansåg fler vara viktigt.

Är inkomstförsäkring ett bra sätt att locka medlemmar?
– Uppenbart har andra förbund, som Unionen, lyckats bra med marknadsföringen och värvat många medlemmar. Och att inkomstförsäkringen finns med i vårt förbunds grundutbud av försäkringar gör det naturligtvis lite lättare för att fler ska gå med i vår fackförening. Vi har dessutom kongressbeslut på att ha en arbetslöshetsförsäkring, utöver a-kassan, säger Lars Mikaelsson.

Fakta
*För att få ersättning från inkomstförsäkringen krävs minst tolv månaders medlemskap i Transport och inte under den tiden haft någon period av arbetslöshet. Eller medlemskap i annat fackförbund med liknande inkomstförsäkring, sammanlagt i minst tolv månader.

*Ersättningen betalas ut i efterhand och följer a-kassans regler för ersättningsdagar; maximalt fem dagar per vecka.

*Ansökan om ersättning görs på särskild blankett, samtidigt som ansökan om a-kassa. Ansökningsblankett finns att ladda ner på Transports hemsida.

*Tilläggsförsäkringen tecknas hos Folksam.

*För att få ersättning från tilläggsförsäkringen på ytterligare 200 dagar gäller att det ska ha gått minst tolv månader efter att den tecknades.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Unga transportare på LO:s forum: August Mossberg, Lucas Fredriksen, Alve Bladin, Manar Abda, Sandra Franzén Nyström och Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

Unga fackliga vill göra skillnad på arbetsplatserna

Fackligt arbete. Starka röster – gemensam kraft. Det var temat när unga fackligt engagerade samlades på Runö kursgård i Roslagen för LO:s Ungforum 2024.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.