Nilsbuss sydöstra Småland färdtjänst upphandlad servicetrafik
Close
Nilsbuss kör servicetrafik åt bland annat Region Kalmar län. Arkivbild.
Close

Transport kör Nilsbuss till rätten

Arbetsrätt. Utebliven lön, oförutsägbara scheman och flexsystem som riskerar leda till ”undertid” – chaufförerna på småländska Nilsbuss har i flera år varit drabbade. En tidigare anställd har nu stämt bolaget på över 50 000 kronor och facket hoppas att det blir ett pilotfall.

I julveckan lämnades stämningsansökan till Norrköpings tingsrätt. Stämningen kommer från en yrkesförare och gäller fordran på lön från hans tidigare arbetsgivare, Vimmerbyföretaget Nilsbuss, som bland annat kör upphandlad, samhällsbetald, servicetrafik för Kalmar länstrafik (KLT).

Men fallet rör långt fler chaufförer. Framför allt färdtjänstförare har under längre tid varit i konflikt med arbetsgivaren. Om utebliven lön, men också om arbetsvillkor och undermåliga fordon. De har stöd från Transport, som i förhandlingar och möten påtalat att Nilsbuss upplägg har stora brister: Att bolaget systematiskt blåser både chaufförer och regionens trafikbolag på stora belopp.

I det aktuella ärendet som hamnat i tingsrätten företräds chauffören av LO-TCO Rättsskydd, på uppdrag av Transport.

– I vanliga fall förhandlar vi ju, att pröva något civilrättsligt är en ovanlig väg att gå. Men det var den väg som fanns kvar, säger Mats L Andersson, ombudsman på Linköpingsavdelningen.

– Det är vår skyldighet att företräda våra medlemmar på bästa sätt och då valde vi den här vägen.

Transportarbetaren har flera gånger tidigare skrivit om Nilsbuss. Sommaren 2020 blev en förare i Emmaboda av med jobbet sedan han krävt rättning av lönen och försökt organisera arbetskamraterna fackligt. I förhandlingar mellan Transport och arbetsgivaren nåddes senare en uppgörelse för hans del. Men problemen fortsatte. Både i Emmaboda och på andra håll där Nilsbuss opererar, bland annat i Gamleby.

Till problemen hör att förarna är skyldiga att vara tillgängliga en halvtimme före arbetspassets början och en halvtimme efter ordinarie arbetstid, utan ersättning för jourtiden. Arbetspassen läggs ofta även ut med kort varsel, i mobil. Nilsbuss egen så kallade flexbank innebär ett system där all övertid hamnar, men riskerar att bli minustid om chauffören inte får någon körning i början av ett schemalagt pass. För den anställda går det inte att se rastavdrag på lönespecifikationen eftersom det bara anges sammanslaget, som ”flexsaldo”.

Dessutom drar företaget en och en halv timmes rast varje dag, trots att Nilsbuss från KLT får ersättning för att fordonen är inloggade hela passet – nio timmar – med enbart 45 minuters avdrag för rast.

– Vi har fått mycket hjälp och stöttning av facket som gjort att vi kommit vidare, sa en förare, som kör för Nilsbuss i Emmaboda, till Transportarbetaren i höstas.

Liksom flera kollegor uttryckte han också förhoppningen att en prövning i domstol ska ge utslag som ger fler rätt.

”Fog för kraven”

Förbundsjuristerna på LO-TCO Rättsskydd har bedömt att det finns fog för de krav som ställs på Nilsbuss: Företaget egna system, ”flexbanken”, saknar helt stöd i de kollektivavtal som reglerar anställningen.

– Just rätt lön är också en väldigt viktig fråga, det handlar om de anställdas grundläggande försörjning. Förbundet (Transport) vill att vi driver ett fall till att börja med. I sådana här ärenden handlar det alltid om enskilda bedömningar, men om vi får rätt i att Nilsbuss har gjort fel när de har använt sig av flextid så kan det hända att förbundet och arbetsgivaren kan förhandla sig fram till något i stället för att alla ärendena ska gå till domstol. Det skulle kunna bli både långdraget och dyrt, säger Lina Gertzell, arbetsrättsjurist på LO-TCO Rättsskydd, till tidningen Dagens Västervik.

Nilsbuss vd, Anders Fransson, sa i mellandagarna till tidningen att han inte kan kommentera ärendet innan de fått stämningen. Men att företaget anser att allt gått rätt till enligt det regelverk och de kollektivavtal som finns.

I Dagens Västervik kommenterar också KLT:s trafikdirektör Christer Holmgren stämningen mot Nilsbuss i mejl: ”Vi följer utvecklingen och ser att dessa problem till viss del hänger ihop med problematiken som har att göra med hur de sköter sitt uppdrag mot Kalmar länstrafik, skriver han i ett mejlsvar till oss. Vi för fortsatta diskussioner med Nilsbuss där vi behöver se klara förbättringar på deras sätt att utföra uppdraget om vi inte ska gå vidare med en uppsägning av avtalet.”

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.