Transport: Lägg mer på vägarna
Politik. Inga stora överraskningar. Men lite här och där har regeringen filat på den borgerliga budget som gäller sedan i höstas. ”Bred mittenpolitik”, beskriver finansministern själv vårens ändringsbudget som får stöd även från L och C.
– Det finns en del positivt i budgeten, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare i Transport. Men om regeringen hade haft kvar den skattekraft som fanns före den borgerliga höstbudgeten hade det funnits mer pengar att lägga på det som är viktigt för vanligt folk.
Några av förändringarna eller icke-förändringarna kan beröra Transportarbetarens läsare mer än andra. Lars Mikaelsson kommenterar:
- Där finns 122 miljoner kronor extra som ska gå till enskilda vägar och järnvägar på landsbygden, 66 av dem avsätts till vägarna.
– Det låter ju bra att tänka på hela Sverige, men vi hade önskat oss en nolla till bakom de siffrorna, säger Lars Mikaelsson.
- 80 nya miljoner går till nystartsjobben. Samtidigt planerar regeringen att ta bort kravet på andra anställningsvillkor än att lönen ska följa branschens kollektivavtal.
– Även de som får nystartsjobb kan behöva regler kring övertid, ob-tillägg, arbetstider, scheman och pension.
- Arbetsförmedlingens budget förändras inte, så nerdragningarna kommer att fortsätta. Särskilda insatser till arbetssökande finns dock med: 335 miljoner kronor.
- Arbetsmiljöverket får minskat anslag, helt enligt höstbudgeten som signerades Moderaterna och Kristdemokraterna.
– Det är helt uppåt väggarna. Våra arbetsgrupper är bland de mest drabbade av skador och dödsolyckor på jobbet.
- Lägre anslag till Arbetsdomstolen, Medlingsinstitutet och forskningen om arbetslivet.
– Det känns helt fel.
- Bensin- och dieselskatt kommer inte att öka lika mycket som tidigare. Från och med i sommar höjs den i takt med inflationen, tidigare gällde ytterligare två procents ökning varje år.
- Flygskatten blir kvar i stället för att avskaffas i sommar, som det stod i den borgerliga höstbudgeten. Dock får de icke statliga flygplatserna i Norrland ersättning för inkomstbortfallet.
- Beslutet att avskaffa skattereduktionen för fackföreningsavgiften ligger fast.
– Fördelningspolitiskt drar det beslutet åt fel håll. Reduktionen har gällt alldeles för kort tid för att vi skulle hinna se någon effekt. Arbetsgivarna däremot – de får behålla sina avdrag … säger Lars Mikaelsson.