Transport med i upprop för sänkt arbetstid
Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.
”Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress. Vi har kommit till en punkt där vi behöver kraftfulla insatser för ett mer hållbart arbetsliv. Det är dags att dra nytta av den tekniska utvecklingen och utmana den över 50 år gamla 40-timmarsveckan.
Vi fem fackförbund som tillsammans samlar 850 000 medlemmar tycker att det är hög tid att vi lagstiftar om en arbetstidsförkortning som omfattar hela arbetsmarknaden.”
Så inleder fem fackförbund en debattartikel i Aftonbladet. Förbunden pekar på att arbetstidslagen varit densamma under lång tid, samtidigt som vi producerar mycket mer värde då vi jobbar.
Facken som står bakom artikeln är Transport, SSR, Vision, Kommunal och DIK, tillsammans samlar de fem förbunden 850 000 medlemmar.
Förbunden pekar på att flera framgångsrika försök med sänkt arbetstid gjorts, både i Sverige och internationellt. De skriver:
”Försöken visar nämligen att människor upplever mindre stress, bättre balans mellan arbete och fritid och att de sover bättre. Saker som i sin tur kan bidra till mindre sjukskrivningar och lägre personalomsättning.
De som i dag står utanför arbetsmarknaden kan få chans att komma in och de som arbetar ofrivillig deltid kan öka sin sysselsättningsgrad eller arbetstid.”
Debattartikeln kommer en knapp vecka efter att Aftonbladet rapporterat om att Socialdemokraterna tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram förslag för sänkt arbetstid med bibehållen lön. Arbetet leds av Annika Strandhäll.
– Det är tydligt att kraven på att förkorta arbetstiden ökar. Även EU-kommissionen lyfter frågan allt oftare, inte minst för att möta ungas behov. Frågan är hetare än någonsin. Vi svenska politiker kan inte leva isolerade i våra egna bubblor, sa Strandhäll till Aftonbladet.
Om förslaget presenteras inför nästa valrörelse lär debatten bli het. Moderata riksdagsledamoten Oliver Rosengren anser snarare att människor behöver jobba mer.
– De som vill ha fler poliser, vård när de blir sjuka, lärare för barnen och högre pension behöver också vara beredda att jobba för det. Om vi jobbar mindre blir välfärden sämre och ekonomin mindre. Sverige har genom historien byggts med hårt arbete, inte mañana-fasoner, sa Rosengren till Aftonbladet.