Transport med i världskampanj mot kvinnovåld
Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.
– Det här är jättebra, säger Peter Lövkvist, Transport internationella chef. Vi ligger i startgroparna nu när de svenska centralorganisationerna drar i gång.
Världsfacket IFS startar i dag, på alla hjärtans dag. Generalsekreteraren Sharan Burrow presenterade idén med kampanjen vid ett seminarium i Bryssel i förra veckan.
Hennes och IFS:s mål är att få med sig världens fackföreningar, för att på det sättet påverka FN och FN:s arbetslivsorgan ILO. Det önskade resultatet är en konvention, för världens länder att skriva under, som tydligt säger stopp för könsbaserat våld i arbetslivet.
– En rekommendation räcker inte, det måste vara en konvention som länder aktivt ställer sig bakom och vi vill se en bred definition av våld och trakasserier, sa Sharan Burrow vid seminariet, enligt tidningen Fastighetsfolket.
ILO ska för första gången diskutera frågan vid sin internationella arbetskonferens i sommar.
Bakgrunden är FN:s egna siffror som berättar att 818 miljoner kvinnor över 15 år har utsatts för sexuellt eller fysiskt våld i hemmet, på arbetsplatserna eller i samhället i övrigt. Det motsvarar 35 procent av världens kvinnor.
– Det är inte acceptabelt att kvinnor ska behöva utstå våld på sina arbetsplatser, säger Peter Lövkvist. Det finns naturligtvis här hos oss i Norden, men de värsta exemplen har vi sett på andra håll. I Indien till exempel kan kvinnliga busschaufförer få stryk av både kollegor och passagerare.
Världsfackets internationella kampanj Stop gender-based violence at work pågår till och med den internationella kvinnodagen 8 mars.