Transport med på regnbågsfest
I dag öppnar Prideparken på Östermalm. Och Stockholm målas i regnbågsfärger under nästan hela veckan. – Självklart är Transport med, säger förbundets Maria Legge. Vi tror på alla människors lika värde, det är själva grundbulten i fackets ideologi.
Stockholm Pride har arrangerats varje sommar sedan 1998 som en manifestation för hbtq, som ska uttydas homo- och bisexuella, transpersoner och queera.
Temat för i år är: Vem bestämmer?
– Det handlar om var makten ligger och att man ska ifrågasätta det. Makt i samhället, vid middagsbordet, i sängkammaren, men också makten över sin egen kropp, säger Christian Valtersson, ordförande för Pride Stockholm, till Svenska Dagbladet.
Säkerheten står också i fokus under årets Pridevecka. Efter dödsskjutningarna på en gayklubb i Orlando i USA, tidigare i sommar, har både arrangörerna och polisen fått många frågor om hur eventuella hot ska bemötas.
Redan i måndags slog Pridehuset upp portarna i Kulturhuset, mitt i Stockholm. Där pågår debatter, seminarier och förställningar. Mer underhållning och fest ska det bli när parken öppnar i dag klockan 14.
Då finns Maria Legge på plats. Intill LO-tältet, där de olika arbetarfacken samlas, står hon och samlar namn för schysta villkor på Europas vägar. Det handlar om medborgarinitiativet Fair transport Europe, som drivs av antal europeiska fackförbund. Målet en miljon underskrifter som ska få EU-kommissionen att lyssna på kraven och överväga att ändra lagarna.
– Fair transport handlar ytterst om hela arbetarrörelsen och alla människors arbete, säger Maria Legge.
Hon har bokat in ett möte med årets prideartist Evelina Olsén – som lovat att skriva under för schysta villkor på vägarna. Och i bagaget har Maria Legge packat både godis, plåster och kondomer att dela ut.
– Varför facket ska vara med på Prideveckan? För Transport är det lika självklart som att äta frukost, säger hon.