Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.
Close
Tommy Wreeth talar på höstens första avtalsråd.
Close
Avtal 2025

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

Höstens första avtalsråd inleddes med externa gäster. LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och från arbetsgivarsidan Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen och Hanna Alsén, förhandlingschef på Motorbranschens Arbetsgivareförbund.

Veli-Pekka Säikkälä påminde om det tydliga mandat LO-kongressen gav om att arbeta för kortare arbetstid.

Säikkälä lyfte också vikten av tjänstgöringsgrad; för den som arbetar ofrivillig deltid är mer tid ofta av större betydelse för inkomsten än lönepåslag. Något som ser väldigt olika ut inom olika avtalsområden – inom industrin har alla i princip 100-procentiga tjänster till skillnad från inom handeln där deltid snarare är norm.

En fråga som nu ska utredas inom LO för att få svar på hur en arbetstidsförkortning kan se ut, hur mycket det skulle kosta och också vad man skulle kunna tjäna in.

Han pratade också om LO-samordningen som ska vara siffersatt tills förbunden lämnar sina svar om de deltar i den eller inte. Sista dag för att göra det är den 29 november.

Däremot ville Säikkälä inte säga när siffersättningen görs.

Veli-Pekka Säikkälä och Marcus Dahlsten.
LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä var första gästtalare. I bakgrunden syns Transportföretagens vd Marcus Dahlsten. Foto: Lilly Hallberg

Dahlsten och Alsén hade med sig från sina 9 000 medlemsföretag att det inte finns något som helst intresse för arbetstidsförkortning.

Däremot vill de kunna nyttja arbetstiden på ett flexibelt sätt. Svenska företag får svårt att konkurrera med till exempel Kina och USA som har helt andra arbetstider.

– Om vi ser ur ett makroperspektiv så är det ett bekymmersamt läge i Europa, sa Marcus Dahlsten och berättade vidare att hans största oro är att Kina eskalering i  Taiwan.

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth replikerade Dahlsten med att säga att det alltid går dåligt för Sverige och att det framför allt går väldigt dåligt så fort det är avtalsförhandlingsdags. För det fick Wreeth en spontan applåd från deltagarna som rest in till Stockholm från landets alla delar.

Efter att ha lyssnat på Veli-Pekka Säikkälä, Marcus Dahlsten och Hanna Alsén började det interna arbetet med att mejsla fram kraven. Tommy Wreeth liknar arbetet vid en julgran.

– Från början finns det många kulörta kulor i granen. Nu gäller det att plocka ner de vi vill gå vidare med, sa Tommy Wreeth.

Terminal, hamn och stuveri samlades

På höstens andra avtalsråd där ombud för avtalen terminal, hamn och stuveri samlades upprepades övningarna. Från arbetsgivarsidan Transportföretagen var Annika Nordin, avdelningschef arbetsgivarservice och juridik samt förhandlingschef väg och sjöfart och Johan Grauers, förhandlingschef hamn inbjudna. Transports förbundsordförande Tommy Wreeth inledde dagarna med att tala om bland annat arbetstidsförkortning.

– Veli-Pekka säger att den faktiska arbetstiden i Sverige är 39 timmar i veckan. Varför står det då 40 i lagen? Lagen borde bättre spegla verkligheten, sa Tommy Wreeth.

Han betonade också att det var viktigt för ombuden att verkligen gå till botten i frågan. Att kunna svara på vad som menas med arbetstidsförkortning, Är det kortare arbetsdag, mer semester eller något annat vi vill ha frågade han.

– Vi har olika system med arbetsförkortning redan i dag i vissa avtal. Kanske ska vi bygga vidare på dem i stället för att uppfinna nya system, sa Tommy Wreeth.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Anders:
    2 november, 2024

    Vi som ständigt natt ska jobba Max 30 timmar i veckan ha betalt för 40 timmar i veckan sen ska lönen upp med minst 7000kr i månaden sen ska pension vara mellan 63-65 år som är chaufför då vissa är slitna i kroppen slut lön ska vara 98 procent när man gå i pension

  2. Stefan:
    31 oktober, 2024

    Jag behöver ingen högre lön,vill ha mer fritid. Jobbar 40 timmar natt/ vecka på terminal och har en minut arbetstidsförkortning per arbetad timme. Man skäms tamme fan för att berätta det för folk. Vilka andra jobbar 40 timmar natt/vecka. Ob tillägg ska vi inte prata om,varför har vi ej ob fram till arbetstiden slut,efter 06,00 är det tydligen ingen obekväm arbetstidsförkortning??

  3. Johan Larsson:
    31 oktober, 2024

    Andra avtalsrådet var inte åkeri, hamn o stuveri, utan terminal, hamn och stuteri.

  4. Kristina Sjöberg:
    31 oktober, 2024

    Tack för skarpa ögon. Jag hade rätt på två av tre ställen och nu ska det vara rätt på alla tre.

  5. Carina Bergsten:
    31 oktober, 2024

    Hej. Angående kortare arbetsvecka är det inte möjligt att använda sig av en mer utbyggd arbetstidsförkortning för då kan man få ta ut en extra ledig dag om man känner att man behöver. Jag kör tankbil med rullande 3-veckors schema och en fråga som retar mig fruktansvärt är när storhelger infaller på söndag så får jag inget extra för att jobba. Jag sitter med samma lön som vilken söndag utan att få övertid när andra sitter hemma och har trevligt med sina familjer. Kom nu inte med att alla borde få va hemma ändå för då kan våra mackar stanna då man på vissa stationer har liten kapacitet. Och jag jobbar med service till våra kunder och nöjda kunder är min stora glädje på jobbet. Jag tycker att detta skulle behöva tas upp då vi kör alla helger året runt.

  6. Ninni Lindholm:
    31 oktober, 2024

    Transport borde jobba för att vi på Samhall ska ha regelrätta löner på Samhall då vi har för liten lön för allt vi gör. Cheferna tar väck tillägg och sänker dom flesta till lönenivå 1 du inte fjäskar för chefen. Hur kan facket acceptera det? Inte konstigt att fackförbunden tappar medlemmar när dom står på arbetsgivarens sida. Vad är fackförbunden rädda för?

Lästips:

Dimitrios Nikopoulos, styrelseordförande, Taxi Stockholm

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Efter att kollektivavtalet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknades förra året har stridsåtgärderna upphört. Men konflikten i Göteborgs hamn lever vidare. Senaste bataljen utspelar sig i Arbetsdomstolen.

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.