Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock
Avtal 2025

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Det var i november förra året Facken inom industrin presenterade sitt lönekrav i 2025 års avtalsrörelse. Facken inom industrin krävde 4,2 procents löneökning i ett ettårigt avtal. LO valde att gå fram med samma krav. Transport valde då att ställa sig utanför LO-samordningen och gå fram med egna avtalskrav.  

På tisdagen den 14 januari växlade Transport och Transportföretagen avtalskrav för transportavtalet och miljöarbetaravtalet. Transport krävde då 4,5 procents löneökning i ett ettårigt avtal, de förde också fram andra avtalskrav som innefattade bland annat bättre varseltid gällande schemaläggning, höjda ob-tillägg, arbetstidsförkortning och lönetillägg för vissa behörigheter och kompetenser.

– Vi pratar om både tillägg för erfarenhet och kompetens, det kan vara både ren yrkesvana men också olika kompetenser i körkort och övriga behörigheter och expertkunskaper, säger Transports ordförande Tommy Wreeth och fortsätter:

– Vi kräver inte mer i löneökning än andra, men vi vill ha kompensation för den löneglidning som ofta förekommer inom industrin, men i princip är omöjlig att få ut i tjänstesektorn.

Ni har träffat arbetsgivarna för att växla krav. Du har ju varit med under tidigare avtalsrörelser. Upplever du att ni ligger närmare eller längre bort från varandra än vanligt?

– Det är nog lite ”som vanligt” i den frågan. Det blir inte skarpt läge förrän vi börjar de konkreta förhandlingarna. Vill arbetsgivarna hitta lösningar så kommer vi att göra det, vill dom ha trassel och tjafs så är vi beredda på det också, säger Wreeth.

Hur högt det så kallade märket blir är ännu inte fastställt. Det avgörs i förhandlingarna mellan Facken inom industrin och Industriarbetsgivarna. Industrins parter växlade sina krav innan jul. Då avfärdades fackens lönekrav på 4,2 procent som orealistiska.  

Industrins parter har som mål att industriavtalet ska vara klart senast den 31 mars 2025.  

Transportföretagen vill följa märket

 Transportföretagens vd Marcus Dahlsten har inga planer på att låta Transport spräcka industrin märke: 

– Vi kommer att följa märket, precis som förra gången. Det är avgörande för Sveriges konkurrenskraft och för att möjliggöra reallöneökningar. Transports lönekrav om att få mer än märket bygger på en feltolkning av hur lönerna sätts inom industrin. Deras krav skulle leda till högre lönekostnader för våra medlemsföretag än för övriga arbetsmarknaden. Det klarar inte företagen i transportbranschen. I övrigt är det för tidigt att kommentera de enskilda förslagen eller kraven, det sker i förhandlingarna, säger Dahlsten till Transportarbetaren. 

Hur ser era avtalskrav ut? Vilka är högt prioriterade från era medlemsföretag? 

– Det är viktigt att vi gemensamt finner en fungerande väg för att säkerställa företagens konkurrenskraft. Bara då kan branschen skapa ökad produktivitet. Detta är grunden för att trygga både dagens och morgondagens arbetstillfällen och grunden för goda villkor för dagens och framtidens medarbetare. I övrigt är det för tidigt att kommentera de enskilda förslagen eller kraven, det sker i förhandlingarna. 

Artikeln uppdaterades klockan 13:03 den 16/1-25.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    16 januari, 2025

    Transport har varit alldeles för dåliga på att förhandla fram löner som gör det attraktivt att arbeta som chaufför. Transport kommer antagligen aldrig att klara av att förhandla fram löner som kommer ikapp övriga arbetsmarknaden för transporter skall vara billiga enligt kunderna. Så länge kunderna inte utför sina transporter i egen regi så är transporterna alldeles för billiga med dåligt betalda chaufförer. Det är dags att sätta hårt mot hårt och inte låta kunderna vara de som dikterar lönerna för chaufförer.Tyvärr så är kollektivavtalet ett tak istället för ett golv för chaufförers löner.Det brukar vara tillgång och efterfrågan som bestämmer priset på en vara eller arbetskraft, men det verkar inte gälla i transportbranschen då det i väldigt många år påståtts att det saknas chaufförer och det kommer bli värre i framtiden, men ändå så ökar inte lönerna då ingen arbetsgivare/kund vill betala mer än avtalslön.Lönen behöver öka med minst 25% för att komma ikapp övriga arbetstagare på arbetsmarknaden.Varje år tappar chaufförer i köpkraft då lönehöjningen baseras på en låg lön från början så det är egentligen dags att börja prata om hur många tusenlappar lönen skall höjas inte i procent på en redan för låg lön.De arbetstagare som har högre löner än chaufförer kommer varje år att öka sitt lönegap i förhållande till chaufförer om lönerna höjs med samma procentsats vilket kommer att göra chaufförerna allt sämre avlönade än andra på arbetsmarknaden.Varför skall chaufför vara ett låglönearbete???!!!

  2. Magnus Hedman:
    16 januari, 2025

    Jag tycker att transport skall stå på sig och inte ge efter utan ta till strejk. Det är dags att chaufför yrket få ett rejält lönelyft så att det lockar in ungt blod i branschen för om ni tycker att det saknas chaufförer nu så är det inget inget var det kommer att göra om några år.

  3. John Antonsson:
    16 januari, 2025

    Hej igen Martin! Jag har varit i kontakt med Transports ordförande och uppdaterat artikeln. Kanske klarnar det lite för dig om du läser Wreeths svar.
    /John, reporter.

  4. Martin:
    16 januari, 2025

    Hej! Vad är det för behörigheter och kompetenser som syftas i artikeln gällande lönetillägg?

  5. John Antonsson:
    16 januari, 2025

    Hej Martin!
    Det är faktiskt en bra fråga som jag tyvärr inte kan svara på. Jag måste kolla upp om det finns några fler detaljer att få.
    /John, reporter

Lästips:

Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Transport får många frågor om kabinavtalet

Flyg. Den 1 februari tog Transport över avtalet för flygets kabinpersonal från Unionen. Nu är arbetet med ett nytt kollektivavtal i full gång.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så blir taxitelefonisternas fackbyte till Unionen

Taxiväxel. Som en del i gränsdragningsuppgörelsen mellan Transport och Unionen går taxitelefonisterna över till Unionen.

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.