Close
Mats Fredlund i Stockholms tingsrätt.
Close

Transport överklagar dom om uteslutning av SD-politiker

Facket. Transport överklagar nu domen från Stockholms tingsrätt, som ogiltigförklarade uteslutningen av en aktiv SD-politiker i Kiruna.

Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson säger:

– Jag vill än en gång betona att vi inte utesluter medlemmar på grund av deras sympatier eller vilket parti de röstar på. Men vi anser fortfarande att det är oförenligt med våra stadgar att vara medlem i Transport och samtidigt aktiv företrädare för Sverigedemokraterna.

– Men huvudskälet till vår överklagan är faktiskt den viktiga principfrågan. Det är helt orimligt att staten, genom en domstol, går in och tolkar stadgarna i en ideell förening. SD är antagligen den organisation i Sverige som uteslutit flest medlemmar. Ska tingsrätten prova de ärendena också?

Transport har i snart 20 år haft en konsekvent linje i synen på Sverigedemokraterna (SD). En rad kongresser har behandlat frågan och beslutet har hela tiden blivit att aktiva SD-politiker inte kan vara medlemmar i förbundet.

Beslutet grundas i stadgarna, som i portalparagrafen utgår från alla människors lika värde.

Förbundsstyrelsen och förbundsrådet har under årens lopp fattat beslut om ett antal uteslutningar. En av dem gällde SD-politikern Mats Fredlund, som sitter i kommunfullmäktige i Kiruna.

Fredlund överklagade och drev frågan vidare till domstol. I början av mars kom utslaget från tingsrätten i Stockholm. Transport hade inte grund för att uteslutningen, ansåg rätten.

På tisdagen tog Transports förbundsstyrelsen upp ärendet. En enig styrelse beslutade att förbundet ska överklaga den fällande domen till nästa instans, hovrätten. Där krävs så kallat prövningstillstånd för att tvisten ska tas upp på nytt.

I överklagan vidhåller Transport att Mats Fredlund ”bedriver eller stöder verksamhet som är oförenlig med förbundets ändamål”.

Förbundet påpekar också att ideella föreningar har ett självbestämmande. Att de själva har rätt att sköta sina inre angelägenheter är grundläggande i en demokrati, skriver Transport.

Här tar facket stöd i en ILO-konvention (nr 87) som bland annat säger:

”Arbetar- och arbetsgivarorganisationer skola äga rätt att avfatta sina stadgar och reglementen samt utse sina representanter i full frihet, organisera sin förvaltning och verksamhet samt fastställa sitt handlingsprogram. 

Offentliga myndigheter skola avhålla sig från varje ingripande, som begränsar denna rätt eller inverkar menligt på dess lagenliga utövande.”

Förbundssekreterare Lars Mikaelsson utgår från att hovrätten kommer att bevilja prövningstillstånd.

– Sedan domen föll i tingsrätten har det blivit starka reaktioner. Många företrädare i andra fackförbund anser att vi ska stå på oss. Bakgrunden är förstås att tingsrättens linje, om den vinner gehör även i hovrätten, skulle kunna få stora konsekvenser för organisationernas självbestämmande.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Seppo Wickman:
    8 december, 2022

    Nu har Transport slösat bort en kvartsmiljon på detta överklagandet, pengar som tillhör medlemmarna. Idag förlorade ni i Hovrätten, hur känns det? Kommer medlemmarna känna av förlusten av dessa pengar?

  2. Saied Tagavi:
    25 mars, 2021

    En stark fackföreningsrörelse värnar alltid om alla människors lika värde. Detta står klart i Transports stadgar som har beslutats av medlemmarna i sin kongress. Det finns inget hinder för Sverigedemokrater att vara transportmedlen, väljer denne däremot ta politiska uppdrag i SD så väljer samma person att ta bort transport. Tingsrätten ska inte sätta sig över Transports demokratiska process. Rätt att Transport överklagar Tingsrättens dom

    Transport Taxi & Buss Sektionenstyrelse / Förarklubb i Taxi Stockholms styrelse

  3. Anders Berg:
    24 mars, 2021

    Bra att Förbundsstyrelsen beslutat sig för att överklaga. Företrädare i andra förbund borde mer tydligt visa sitt stöd för Transports hållning. Särskilt LOs styrelse!

  4. Samuel Larsson:
    24 mars, 2021

    Är väldigt besviken på Transport. Har varit medlem ganska länge. Men jag kommer nog lämna förbundet. Mycket dåligt och respektlöst av er. Ok

  5. Bjarne Isacson:
    24 mars, 2021

    Det är bra att Transport beslutat sig för att överklaga domen.
    Föreningsfriheten måste ju betyda att en förening själv beslutar om syftet med föreningen och vilken värdegrund föreningen vilar på. Om du vill bli medlem i en förening så får man ju anta att du delar föreningens värdegrund.
    Om du blivit medlem, men sen bedriver en verksamhet som strider mot föreningens värdegrund och/eller stadgar, så är det ju självklart att föreningen prövar din rätt till medlemskap. Det gör alla föreningar, inklusive Sverigedemokraterna, utan att Tingsrätten hittills lagt sig i detta.
    Det bör dom avhålla sig i fortsättningen också!

  6. Martin Viredius:
    24 mars, 2021

    Klokt att överklaga. Det är inte rimligt att tingsrätten gör en totalbedömning av Transports verksamhet medan SD slipper undan med den förskönade bild som de själva presenterade i domstolen.
    Martin V

  7. Ingemar E L Göransson:
    24 mars, 2021

    Staten ska inte lägga sig i ideella föreningar. Det är ett hot mot föreningsrätten.

  8. Anders:
    23 mars, 2021

    Man får nog lugna ner sig och tänka ett steg till innan man börjar utesluta personer. I så fall måste ju dessa kunna blida ytterligare ett fack inom transportbranschen. Eller ska dom inte ha rätt att vara medlemmar i något fack alls? Den logiska följden måste ju bli att detta fack också har rätt att teckna kollektivavtal och då blir det stökigt.
    Om Transport vill ha ensamrätt på att teckna kollektivavtal får man nog ta med en och annan obekväm medlem. Man behöver ju inte rösta in dessa på några förtroendeuppdrag.

  9. Magnus:
    23 mars, 2021

    Tingsrätten har avkunnat en mycket märklig dom. Det är givetvis en självklarhet att en förenings medlemmar själva måste få bestämma vilka, som skall få vara medlemmar i den. Den som inte platsar, måste kunna uteslutas. SD själva leder ju dessutom stort över alla andra föreningar, när det gäller att utesluta de egna medlemmarna.

  10. Patrik Strand:
    23 mars, 2021

    Helt rätt av Transport. Det kan aldrig vara en domstols roll att tala om för en fackförening vem man ska bevilja medlemskap eller inte bevilja medlemskap. Det måste organisationen själv kunna avgöra. Annars hotas föreningsfriheten som är en grundläggande del av varje demokrati!

  11. Jeanette:
    23 mars, 2021

    Stå på er. Klart att alla kan få rösta som man vill men att vara aktiv med politiska uppdrag i våra svenska parlament med en politik som bryter mot fackföreningens själva kärna är ju helt galet. Hur ska medlemmar kunna lita på vad man säger när man å ena sidan säger att man är för en stark fackföreningsrörelse och alla människors lika värde å ena sidan arbetar politiskt för att krossa fackföreningsrörelsen.
    Denna fighten måste tas.

  12. Reino Jonsson:
    23 mars, 2021

    Ja nu tänker då inte jag gå över till transport. Riktigt skrämmande vilken syn ni har på era medlemmar, det här är ju en svensk fackförening och inte en instution i gamla Östtyskland. Sedan är det ju ni som inte står upp för människors lika värde när ni utesluter medlemmar. Är ju helt otroligt att ni inte anser att era medlemmar har lika värde..

  13. Jonny Jakobsson:
    23 mars, 2021

    Fackföreningen är en idéburen organisation. Det är självklart att medlemmarna måste få fastställa vilka idéer och värden organisationen skall vila på. Lika självklart är att man kan utesluta de medlemmar som inte vill omfamna och till och med motarbeta de idéer och värden som fastslagit i demokratiska beslut. Stå på er Transport. Jonny fd Kommunalare.

  14. Stefan:
    23 mars, 2021

    Skrämmande att transport drivs som DDR tyck som vi eller dra. Sitter själv i fackstyrelse tycker inte man ska blanda jobbet med vad man gör på fritiden.
    S jobbar inte för folk som jobbar längre. Själv röstar jag på M .vi har demokrati i detta land.

  15. Henrik Andersson:
    23 mars, 2021

    Jag tycker det är oerhört fjantigt att utesluta medlemmar på detta sättet, och med denna motiveringen? Att hänvisa till allas lika värde är ju strunt. Var har SD någonsin sagt att alla människor inte är lika värda? Att de inte anser att alla skall vara här, är en sak, men att de är mindre värda som människor är en annan. Och det ni nu då säger är att en SD anhängare inte är lika mycket värd som en S anhängare.... Jag anser att Transportarbetarförbundet nu biter sig själva i rumpan tyvärr. Olika åsikter skall bemötas med sakliga debatter, inte uteslutning.. De som inte tycker som vi får inte vara med och leka, det är ju små barns fasoner.. Tack för ordet.

Lästips:

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Hederliga gängkriminella?

Davids krönika. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.