Transport överklagar SD-dom

Arbetsrätt. Transports förbundsstyrelse beslutade på tisdagen att överklaga hovrättens ogiltigförklarande av uteslutningen av en SD-politiker till Högsta domstolen.

Svenska Transportarbetareförbundet kommer att ansöka om prövotillstånd hos Högsta domstolen (HD) i fallet som rör yrkeschauffören Mats Fredlund, som uteslöts ur förbundet 2019. Det sedan han valts in som ledamot för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige.

När fallet kan komma upp i HD är oklart – eller ens om. HD beviljar långt ifrån prövning av alla domar från lägre domstolar.

– Transport överklagar till Högsta domstolen eftersom målet handlar om vår förenings självbestämmande. Det är oerhört viktigt för oss och hela fackföreningsrörelsen i stort, säger Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson, i ett pressmeddelande från förbundet.

Svea hovrätt fastställde i sin dom den 8 december Stockholms tingsrätts dom från förra året. Transport kunde inte visa att förbundet har stöd i sina stadgar för uteslutningen av Fredlund.

I hovrättens domskäl talas också om betydelsen av ett fackligt medlemskap för den enskilda, inte minst när det gäller skydd vid konflikter på arbetsplatser – något som Fredlunds jurister framförde gör att det inte går att betrakta ett fackförbund som vilken förening som helst med rätt att välja medlemmar.

Tidigare HD-fall

Transport företräds av LO-TCO rättsskydd, vars förbundsjurister i sin talan under huvudförhandlingarna i hovrätten framförde hur mycket som förändrats på arbetsmarknaden sedan 1940-talet, då ett fackförbunds rätt att utesluta en medlem senast prövades rättsligt av Högsta domstolen. Då, för snart 100 år sedan, var fackligt medlemskap till och med ett krav för många arbeten.

I dag finns ett skydd för alla på en arbetsplats på ett helt annat vis, bland annat genom kollektivavtal – medlemmar såväl som icke medlemmar i det fack som organiserar på arbetsplatsen. Det måste  också vägas in när det gäller ett fackförbunds rätt att utesluta en medlem som aktivt arbetar för en politik som går emot förbundets grundläggande värderingar och mål. Liksom rätten för en fackförening att tolka sina egna stadgar, enligt förbundsjuristernas argumentation.

– Vi är samma förbund sedan 1897 och vi har jobbat med stadgar sedan dess. Att nu staten säger att vi inte kan skriva stadgar eller inte klarar av att tolka dem. Det är upprörande, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare och vice ordförande i Transport.

– Om hovrättens dom vinner laga kraft kränks våra medlemmars föreningsfrihet och vi anser att domen måste överprövas i högre instans.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Michael Eisengarten:
    7 januari, 2023

    Håller med Peter om att vad folk röstar på är inget som Fackföreningarna har med att göra utan de ska lägga sin tid på oss medlemmar.
    Alla dessa pengar och tid som dessa rättegångar kostar oss medlemmar känns helt ologiskt!
    Dessa pengar och tid kunde ni lagt på våra medlems almanackor som nu uteblev 20222.

  2. Peter Jansson:
    22 december, 2022

    Skönt att domstolarna ser till individens rättigheter när det gäller alls lika värde oavsett vilket parti man röstar på.Det är bättre om fackföreningarna ägnar sig åt sina medlemmars bästa när det gäller hur medlemmar har det med sin arbetsmiljö, löner, arbetstider med mera istället för att processa i domstolarna.

Lästips:

Helsingborgs containerhamn

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

Transportarbetarens logga

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.