Transport överklagar SD-dom

Arbetsrätt. Transports förbundsstyrelse beslutade på tisdagen att överklaga hovrättens ogiltigförklarande av uteslutningen av en SD-politiker till Högsta domstolen.

Svenska Transportarbetareförbundet kommer att ansöka om prövotillstånd hos Högsta domstolen (HD) i fallet som rör yrkeschauffören Mats Fredlund, som uteslöts ur förbundet 2019. Det sedan han valts in som ledamot för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige.

När fallet kan komma upp i HD är oklart – eller ens om. HD beviljar långt ifrån prövning av alla domar från lägre domstolar.

– Transport överklagar till Högsta domstolen eftersom målet handlar om vår förenings självbestämmande. Det är oerhört viktigt för oss och hela fackföreningsrörelsen i stort, säger Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson, i ett pressmeddelande från förbundet.

Svea hovrätt fastställde i sin dom den 8 december Stockholms tingsrätts dom från förra året. Transport kunde inte visa att förbundet har stöd i sina stadgar för uteslutningen av Fredlund.

I hovrättens domskäl talas också om betydelsen av ett fackligt medlemskap för den enskilda, inte minst när det gäller skydd vid konflikter på arbetsplatser – något som Fredlunds jurister framförde gör att det inte går att betrakta ett fackförbund som vilken förening som helst med rätt att välja medlemmar.

Tidigare HD-fall

Transport företräds av LO-TCO rättsskydd, vars förbundsjurister i sin talan under huvudförhandlingarna i hovrätten framförde hur mycket som förändrats på arbetsmarknaden sedan 1940-talet, då ett fackförbunds rätt att utesluta en medlem senast prövades rättsligt av Högsta domstolen. Då, för snart 100 år sedan, var fackligt medlemskap till och med ett krav för många arbeten.

I dag finns ett skydd för alla på en arbetsplats på ett helt annat vis, bland annat genom kollektivavtal – medlemmar såväl som icke medlemmar i det fack som organiserar på arbetsplatsen. Det måste  också vägas in när det gäller ett fackförbunds rätt att utesluta en medlem som aktivt arbetar för en politik som går emot förbundets grundläggande värderingar och mål. Liksom rätten för en fackförening att tolka sina egna stadgar, enligt förbundsjuristernas argumentation.

– Vi är samma förbund sedan 1897 och vi har jobbat med stadgar sedan dess. Att nu staten säger att vi inte kan skriva stadgar eller inte klarar av att tolka dem. Det är upprörande, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare och vice ordförande i Transport.

– Om hovrättens dom vinner laga kraft kränks våra medlemmars föreningsfrihet och vi anser att domen måste överprövas i högre instans.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Michael Eisengarten:
    7 januari, 2023

    Håller med Peter om att vad folk röstar på är inget som Fackföreningarna har med att göra utan de ska lägga sin tid på oss medlemmar.
    Alla dessa pengar och tid som dessa rättegångar kostar oss medlemmar känns helt ologiskt!
    Dessa pengar och tid kunde ni lagt på våra medlems almanackor som nu uteblev 20222.

  2. Peter Jansson:
    22 december, 2022

    Skönt att domstolarna ser till individens rättigheter när det gäller alls lika värde oavsett vilket parti man röstar på.Det är bättre om fackföreningarna ägnar sig åt sina medlemmars bästa när det gäller hur medlemmar har det med sin arbetsmiljö, löner, arbetstider med mera istället för att processa i domstolarna.

Lästips:

Helsingborgs containerhamn

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

Transportarbetarens logga

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.