Taxikö utanför Centralstationen i Stockholm.
Close
Stockholms centralstation.
Close
Avtal 2020

Transport överväger strejkvarsel för taxiförarna

Taxi. Förhandlingarna om ett nytt avtal för taxichaufförerna har kört fast. – Vi är överens med arbetsgivarna om att taxibranschen har stora problem. Men vi står långt från varandra i synen på lönerna. Risken är stor att vi tvingas varsla för att förarna ska få samma lönelyft som andra fått i avtalsrörelsen, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

I många år har taxinäringen brottats med överetablering och dålig lönsamhet. Problemen förvärrades av pandemin.

Vid förhandlingsbordet har Transport och arbetsgivarna diskuterat branschens framtid ingående. I praktiken är parterna överens om att tillsätta en arbetsgrupp som ska granska näringen och den utbredda osunda konkurrensen från företag utan kollektivavtal.

– Så långt är det positivt, säger Tommy Wreeth.

Det stora bekymret är alltså lönerna och löneutrymmet. Taxiförarna är en låglönegrupp och Transport kräver samma lönelyft som andra yrkesgrupper fått. Alltså 5,4 procent på 29 månader. (Från det kommer en mindre avräkning för en förbättring av avtalspensionen. För taxiförarna blir den låg, bara 0,11 procentenheter.)

Den stora stötestenen är vad lönehöjningarna ska baseras på. I förhandlingarna hävdar arbetsgivarna att snittlönen för landets förare bara är drygt 25 300 kronor i månaden.

Tommy Wreeth säger:

– Det är ytterst oklart hur arbetsgivarna räknat fram den siffran. Men skulle den stämma hävdar vi att taxiföretagen ska betala efter den låglönesatsning som ligger med i det så kallade märket.

Låglönesatsningen, som ibland kallas knäet, innebär att alla yrkesgrupper som tjänar under 26 100 kronor i månaden ska ha samma löneökning som om de tjänat just 26 100. Det ger lite mer i plånboken än 5,4 procent.

För taxiförarna skulle ”knäet” ge en första löneökning på 772 kronor. Och ytterligare 626 kronor i omgång två. Alltså totalt 1 398 kronor på 29 månader.

– Taxiarbetsgivarna säger tvärt nej till låglönesatsningen, konstaterar ombudsman Mats H Andersson, som förhandlar tillsammans med Tommy Wreeth.

Motståndet har fått Transport att göra en egen kartläggning av förarnas löner.

Den baserar på de siffror som taxiföretagen själva rapporterat in när de ansökt om statligt permitteringsstöd för så kallade korttidsjobb under corona-krisen. Det är siffror som Tillväxtverket sedan utgår från när ersättningen från samhället betalas ut.

Transport har granskat hundratals taxiföretag över hela landet, som sökt stöd för närmare 2 500 förare. Snittlönen för dessa chaufförer ligger på cirka 27 000 kronor. Räknar man bara Stockholm hamnar den på närmare 28 000 kronor.

– Det här är uppgifter från företagen själva. Det mest rimliga är att utgå från dem när vi bestämmer snittlönen. För det kan väl inte vara så att mängder av taxiföretag är fifflare som försöker blåsa staten på pengar? säger Tommy Wreeth.

På fredagseftermiddagen valde Transport att pausa förhandlingarna med motparten, Biltrafikens arbetsgivareförbund. Skulle det komma ett konfliktvarsel blir det Transports första under den pågående avtalsrörelsen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ingemar Johansson:
    30 december, 2020

    Grundlön på 26000:- tillsvidareanställd och ett tilläg på 1500 :- om man kör färdtjänst heltid inte orimligt då det ställs krav från kommun på en fungerande färdtjänst .Den låga lönen idag är mycket beroende på ersättningskravet mot kommun vid upphandling.

  2. Asghar Esmaiilzadeh:
    29 december, 2020

    Precis, man ska utgå från företagens information som har sökt stöd från staten, det är rimligt, annars i den här pandemin har taxianställda det jättesvårt med ekonomin och det måste bli ett rimligt avtal vilket i längden gynnar både anställda och arbetsgivarna. Det vore mycket bra om alla taxiföretag gick med på kollektivavtal också så att taxianställd känner sig trygga.

  3. Carl:
    26 december, 2020

    En snittlön på 27000 i övriga riket, och 28000 i Stockholm, bra betalt om den baseras på högst 166,4 timmars arbetstid per månad. Då finns det väl stort utrymne att höja den sk garantilönen?
    I samband med offentligaupphandlingar har det i vissa fall ställts krav på bla löner. Följs det upp?

  4. Per eric Iarsson:
    22 december, 2020

    Vilken planet kör dom taxi på med 27000 tusen i månaden om dom kör 40 timmars vecka

  5. Mats Hedfors:
    22 december, 2020

    Alla som uppger vad de tjänar måste ta hänsyn till arbetad tid, och räkna ner till heltid om man gjort mer än heltid. På samma sätt som att de som jobbar deltid räknar upp till heltid. Då ser man att en kanske vanligare heltidslön ligger på 20-21000 kr. Suck.

  6. "Johan":
    21 december, 2020

    Jan skrev: "Det är i mina ögon ytterst osannolikt att en massa taxiförare i Stockholm tjänar 28 000 kronor genom att jobba normal heltid, 166,4 timmar".

    Du har alldeles rätt i ditt antagande. Jag känner ingen - notera INGEN - taxiförare som arbetar 166.4 timmar/månad som tjänar dessa pengar. När jag har kört (extra) så vet jag att arbetspassen oftast ligger på 11-13 timmar/dag och i de flesta fall kör förarna sex dagar per vecka. Detta ger 72 timmars arbetsvecka eller 288 timmar per månad. Trots att jag känner många som är erfarna - och som vet var kunderna finns - så kommer dessa förare ytterst sällan upp i 28 000/månad. Och då med 288 timmar (122 timmars övertid) arbetade. Dag som natt, julafton som nyårsafton, storhelger...samma 36% på inkört netto. De åkerier som exempelvis hör till Taxi Stockholm, eller Cabonlines, anammar oftast garantilön, men definitivt inte alla, och då de flesta taxiförare faktiskt bara kör extra så tillämpas enbart ren procentlön. Noll OB, noll tillägg, noll någonting. Mitt tips till dig som kanske undrar vad den faktiska timlönen hamnar på så är det bara att räkna...runt 25 000/månad brutto...delat med 288 arbetade timmar...ja, du förstår ju själv...

    Ett par andra saker som är lite "off topic" men nog så viktiga:

    1. Ett flertal åkerier har sedan en tid tillbaka börjat debitera taxiförarna för skador på fordonen genom att dra av reparationera på lönen. Arbetstagare har ett mycket begränsat skadeståndsansvar gentemot arbetsgivare och om det ”bara” är en olyckshändelse så är det företaget som får stå för det men detta är det få åkare som förstår - eller ens vill förstå. Det finns till dags dato flera fall där arbetsgivare har dragit av reparationer på den anställdes lön och där dessa fall sedan hamnat i Arbetsdomstolen. Så kallad kvittning är nämligen otillåten enligt kvittningslagen, vilket bara detta borde ge normala arbetsgivare inom taxibranschen kalla fötter. Min rekommendation är att du som kör taxi står på dig och vägrar att acceptera tilltag som dessa. Juridiken är nämligen på din sida.

    2.Slutligen: Covid-19-körningar och skyddsutrustning. Taxi Stockholm erbjuder just nu förarna att själva, via bolaget eller ett lokalt apotek, köpa munskydd för sina egna pengar. Annars blir man av med sitt "covidattribut" och i och med detta största delen av sin redan usla lön. DU, som förare, ska alltså för egna pengar köpa skydd för att Taxi Stockholm kräver detta. Vore det inte mer klädsamt av Taxi Stockholm att istället se till att just munskydd och handskar delades ut gratis till redan hårt pressade taxiförare? Personligen känner jag inte till ett enda företag i hela Sverige som behandlar sin personal på detta sätt och som - faktiskt - på detta sätt åsidosätter både förarnas och kundernas säkerhet. Gör om, gör rätt och ta ert förbannade ansvar!

    Att inte taxiförarna en gång för alla sätter ned foten och kräver arbetsvillkor som åtminstone liknar något som hör hemma i 2000-talet är för mig en fullständig gåta och ytterligare en anledning för mig att frankt säga: organisera er!

    Trots allt - god jul och ta hand om er

  7. Jan Lindkvist:
    21 december, 2020

    Hur då "tror er"? Hur då "fake news"? Det framgår väl ganska tydligt i artikeln att siffrorna baseras på uppgifter som taxiföretagen själva lämnar till Tillväxtverket. Uppgifter som facket får ta del av. Om siffrorna är sanna är förstås en helt annan fråga. Det är i mina ögon ytterst osannolikt att en massa taxiförare i Stockholm tjänar 28 000 kronor genom att jobba normal heltid, 166,4 timmar.

  8. Peter H:
    21 december, 2020

    Äntligen

  9. Rolf Karlsson:
    19 december, 2020

    visa mig papper på att förarnas snittlön i Stockholmsområdet ligger på 28.000 kr/mån så tror jag er annars Fake news...

  10. Saied Tagavi:
    18 december, 2020

    Vi måste agera NU annars blir det aldrig. Vi har sedan 1992 har haft nästa samma procentlön 36-37 % .
    Procentlönen kan minskar om taxi växlar så önskar. Taxi Stockholm har beslöt att minska procentlönen från 37 %
    till 36 %. från inkörd efter momsavdraget.
    Vi vill ha månadslön och arbetstidsschema och kollektivavtal liksom lastbilsförarna. Andra branscher förhandlar för att få högre lön men bransch idag kan karakteriseras som den modern slavarbete. Många seriösa taxi företag betalar skatt i enlighet med kollektivavtal , deras anställda har också kollektivavtal men i en del andra taxibolag taxiförarna saknar kollektivavtal och på det sätt betalar inte åkare avtalspension och försäkring.
    Vi i Transport Taxi & Bussektion i avd. 5 ser positiv på Tommy Wreeth och Mats Anderssons agerande i förhandlingar.

Lästips:

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Skräpiga återvinningsstationer avskräcker

Miljö. Kraftigt nedskräpade återvinningsstationer inger nästan fyra av tio svenskar en känsla av otrygghet. Vissa väljer därför att inte lämna sitt skräp. Det framgår av en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av den ideella organisationen Håll Sverige rent.

Chaufför med indraget körkort – stoppad två gånger

Miljö. Polisen stoppade samma berusade lastbilschaufför från Värnamo – två gånger – på nio dagar. Förutom att han körde rattfull hade hans körkort redan dragits in. Mannen, som är i 55-årsåldern, har gjort sig skyldig till ytterligare brott och döms till en månads fängelse.

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Tillåtet med pant på lustgastuber

Miljö. Landets kommuner får erbjuda pant till personer som lämnar in använda lustgastuber för återvinning. Den slutsatsen drar kommunernas branschorganisation Avfall Sverige som granskat lagstiftningen. ”Jättebra”, tycker miljöarbetaren Rasmus Forsberg i Göteborg.

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.