Transport ska förhandla om cykelbudet Carlos Gomes

Cykelbudet Carlos Gomes i Stockholm, som förlorade sitt arbete på Foodora efter att han bett Transport om hjälp med sjuklönen, kan kanske få sitt jobb tillbaka. – Jag ska träffa Foodoras jurister och diskutera vad som egentligen hänt, säger Lars Karlsson, ombudsman på Transports avdelning 5 i Stockholm.

Carlos Gomes har arbetat på företaget Foodora i Stockholm med att leverera mat från restauranger till kunder – fram till förra veckan. Då kom det ett sms där Foodora berättade att hans anställningskontrakt inte skulle förnyas och att han därför inte får några nya leveransuppdrag.

Carlos Gomes, som har cyklat oklanderligt med Foodoras låda på ryggen sedan i mars 2016, sätter det uteblivna avtalet i samband med att han har bett Transport om hjälp för att få ut sin sjuklön från Foodora. Trots att han redan i december meddelade företaget att han hade lunginflammation, och också har lämnat in sjukintyg om det, så har företaget inte betalat ut sjuklönen.

– Det är som ett skämt, säger Carlos Gomes till Dagens Nyheter.

Men en vändning kan vara på väg. Ombudsman Lars Karlsson på Transports avdelning 5 i Stockholm säger till Transportarbetaren, att han har kommit överens om ett preliminärt förhandlingsdatum i slutet av mars med Foodoras jurist. Då ska Carlos Gomes fall diskuteras.

– Juristerna berättar för mig nu att det handlar om ett ”missförstånd” och att Carlos Gomes inte alls är avskedad. Tvärtom kan det bli frågan om att han får en tillsvidareanställning vid Foodora om det visar sig att företaget har gjort fel.

Företaget har ett system med månadslånga anställningar som gör att cykelbuden inte har någon anställningstrygghet och inte heller vet hur deras inkomster ser ut framöver.

I dagsläget finns det inga kollektivavtal tecknade med några av de företag som använder cykelbud för leveranser. Skälen till det är flera: Antingen vill man helt enkelt inte, då kollektivavtalen inte anses vara anpassade till branschen, eller så säger företagen att det till största delen anlitar F-skattande småföretagare som cykelbud.

– Det ser just nu ut som att Foodora, som har anställda bud, har goda intentioner när det gäller Carlos Gomes, och att man vill fullfölja sina åtaganden mot honom genom att ge honom sjuklön samt en tillsvidareanställning om det visar sig att företaget har gjort fel, säger Lars Karlsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett femte tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.