Transport ska jobba mot självmord
Arbetsmiljö. Transport ska aktivt jobba med att sprida information och kunskap mot självmord. Det blev resultatet efter en kompromiss i talarstolen.
Det hade kommit in tre liknande motioner om att Transport ska jobba aktivt med att sprida information om förbyggande insatser mot självmord. Samt jobba politiskt för förbättring av den psykiatriska vården. Förbundsstyrelsen ville först avslå motionen, men vände efter att ha lyssnat in debatten.
Många talare gick upp för att få igenom förslaget. Först var Jenny Savela, avdelning 26 Norrbotten.
– Vi driver aktivt att ingen ska dö på jobbet. Men ingen ska behöva må så dåligt att de väljer att avsluta sina liv. Förslaget handlar om att belysa problemet och aktivt sprida kunskap så att människor kan få den hjälp de behöver. Även om det bara räddar en av våra medlemmar betyder det att en av våra kamrater skulle få vara kvar med oss, sa hon.
Mattias Koch från avdelning 28 berättade om en person som betydde mycket för honom, och som tog sitt liv.
– Om det är så att Transport kan förhindra att någon tar sitt liv, bara genom att informera, då har vi en skyldighet att göra det. Vi klarar det då vi representerar 60 000 medlemmar, sa han.
Någon gång under debatten började det röra sig på scenen. Flera personer i förbundsstyrelsen började överlägga med sin föredragande Martin Miljeteig, Transports centrala arbetsmiljöombudsman. Som sedan gick upp i talarstolen.
– Vi har haft en liten diskussion här framme. Vi från förbundsstyrelsen har inte uppfattat det ni nu står och pratar om. I yrkandet har det smugit in: ”samt förbättring av psykiatriska vården”. Det anser vi ligger utanför Transportarbetareförbundets roll, sa Martin Miljeteig och fortsatte:
– Därför har jag ett ändringsförslag. I stället för att avslå vill vi ha ett besvarande. Men med tillägget att förbundet aktivt ska verka för att sprida information och kunskap om förebyggande insatser mot självmord.
I voteringen vann förbundsstyrelsens nya förslag med 138 röster mot 60.