Transport ska organisera kabinpersonal – taxitelefonister till Unionen
Facket. Transport och Unionen är överens. Kabinpersonal ska organiseras av Transport och taxitelefonister av Unionen. Dessutom ska arbetsledare inom bevakning räknas som tjänstemän.
Det var i början av 2024 som Transport meddelade att de börjat skriva in flygets kabinpersonal. Det ledde till en halvårslång förhandling om gränsdragning mellan Transport och Unionen om vilka yrkesgrupper som ska tillhöra vilket fackförbund.
Nu står det klart att Transport från och med februari 2025 kommer att bära och förhandla avtalet för kabinpersonalen och att Unionen kommer att rekommendera sina medlemmar inom yrket att byta fackförbund.
I praktiken innebär det att Transport är det fack som förhandlar om löner, gör lokala överenskommelser och utser skyddsombud. Däremot kommer pensionsvillkor och omställningsavtal fortfarande att ligga kvar hos Unionen och tjänstemännens förhandlingsorganisation PTK.
– Det gör att vi säkrar att de får behålla sina pensionsavtal och att vi bär de lokala och centrala avtalen på bolagen. Hos oss blir kabinpersonalen en förhållandevis stor medlemsgrupp. De kommer att gå in i vår flygavdelning och blir en stark grupp på en gång, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
Taxitelefonister byter fack
Överenskommelsen innebär också att taxitelefonisterna kommer att organiseras av Unionen.
– Det är klart att det svider i hjärtat att lämna ifrån sig en yrkesgrupp. Men vi har bråkat sedan 1960-talet om var gruppen hör hemma och nu har vi träffat en överenskommelse som ska hålla på lång sikt. Unionen organiserar redan transportledare och transportplanerare i hela åkerisektorn och det är i mångt och mycket ett liknande jobb.
Arbetsledare i bevakningsbranschen
En annan del av överenskommelsen rör bevakningsbranschen. All larmpersonal som inte jobbar som larmoperatör kommer att tillhöra Unionen. Transport organiserar också gruppledare och kvalificerade gruppledare och planerar att fortsätta göra det. Men det finns en grupp gruppledare som också jobbar i en arbetsledande roll och de personerna kommer från och med nästa år att organiseras av Unionen.
– Vissa företag i branschen har haft en tendens att trycka ut arbetsledarfunktioner på gruppledare och kvalificerade gruppledare, så kan vi inte ha det. Jag tycker att rollerna tydliggörs i överenskommelsen, säger Wreeth och hänvisar till fjärde paragrafen i fackförbundens överenskommelse.
I överenskommelsen står det att Unionen ska organisera personer som ”har direkt arbetsledande arbetsuppgifter i förhållande till dina kollegor bestående av t.ex. att sätta och upprätthålla mål för individ eller grupp, att planera och organisera arbetsuppgifter för individ eller grupp, att följa upp prestation för individ eller grupp, att ansvara för löne- och medarbetarsamtal, att ha arbetsmiljöansvar eller delegerat arbetsmiljöansvar, att ha budgetansvar och/eller att ha befogenhet att utfärda varningar”.
Under onsdagen den 11 december träffade Transport och Unionen klubbar inom bevakning och kabin i digitala möten för att informera om den nya ordningen.
– Vi har gemensamt förklarat varför vi anser att det är en lämplig väg att gå. Det finns befogade frågor. Vissa går att svara på snabbare och vissa går inte att besvara förrän vi tittat på fallen specifikt, säger Tommy Wreeth.
I ett pressmeddelande från Unionen säger ordförande Peter Hellberg:
– Nu blir det tydligt vilka befattningar som ska organiseras i vilket förbund. Det är bra för medlemmarna, för förbunden och för den svenska modellen. De yrkesgrupper som tillfaller Unionen har arbetsuppgifter som är tjänstemannalika och ska därför organiseras av ett tjänstemannaförbund. Vi är glada att välkomna dem till Unionen.