Close
2022 års medlemskalender blev Transports sista.
Close

Transport slutar skicka ut almanackor

Medlemmar. Nyårets fyrverkerier har tystnat och många hör av sig och frågar: Vart tog almanackan för 2023 vägen? Svaret är att Transportarbetareförbundet inte längre kommer att skicka ut kalendrar med medlemstidningen Transportarbetaren.

Både Transportarbetaren och Transport får nu många samtal från medlemmar som undrar varför de inte fått Transports almanacka, som brukar skickas ut tillsammans med årets sista tidning. Förbundssekreterare Lars Mikaelsson förklarar beslutet att upphöra med medlemskalendrar:

– Jag är glad att almanackorna har haft så stort värde för våra medlemmar och kan bara beklaga att tekniken sprungit ifrån oss. Egentligen borde vi nog ha slutat med utskicken för flera år sedan, men behöll kalendrarna för att vi visste att de var populära.

Almanackorna kom ursprungligen till genom ett samarbete 14 LO-förbund emellan. Under åren som gått har det ena förbundet efter det andra hoppat av och till slut återstod bara fem fackförbund. Det betydde att kostnaden och arbetsinsatsen ökade för att ta fram en unik medlemskalender med Transportomslag och facklig information i inledningen, berättar Lars Mikaelsson.

– För mycket jobb och för dyrt helt enkelt. Och ovanpå det kom det höjda priset på papper som ju också drabbar Transportarbetaren.

Mikaelsson hänvisar till den ökade digitaliseringen i samhället som innebär att fler går över till enbart digitala kalendrar. Beslutet är inte direkt kopplat till att Transports budget går med underskott, säger han.

– Vi tog beslutet att sluta med kalendrarna i våras och jag beklagar att vi inte kommunicerade ut det till våra medlemmar tidigare.

Byggnadsarbetareförbundet har tryckt upp almanackor som deras medlemmar kan köpa. Kommer Transport att ha kalendrar i sin webbshop?

– Nej, ska en ha den så ska alla få den. Det skulle fortfarande bli väldigt mycket jobb för ett litet antal. Jag är ändå glad att det här är en fråga som berör folk i vardagen. Det är där vi vill vara, men tyvärr har tiden sprungit ifrån oss.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Emily Johansson:
    22 januari, 2023

    Jättetråkigt att ni inte skickar ut almanackan längre. Jag använder den dagligen.
    Insåg att ni gett ut stadgar för svenska Transportförbundet i en större variant av almanackan.
    Och den kunde ni ha gett ut digitalt i stället!!!

    Ledsen medlem med utesluten almanacka

  2. Thomas Mattsson:
    9 januari, 2023

    Hej, jag är fortfarande medlem som pensionerat tidningsbud, detta sedan ett drygt år tillbaka. Har ändock fått "Stadgar för Svenska Transportarbetareförbundet" (61-sidig påkostad produkt gällande 2023) i min brevlåda. Men som pensionär har man väl knappast längre nån nytta av att lusläsa dessa paragrafer?
    Förslag: Skrota detta utskick till oss seniora medlemmar!
    Önskemål: De månadskalendrar som man förr hängde på väggen blir allt sällsyntare. En sådan skulle uppskattas!
    Mvh Thomas GBG

  3. Michael Eisengarten:
    7 januari, 2023

    Hej
    Jag och min fru med flera vi saknar våra almanackor som vi fått i MÅNGA år och att man inte gör någon form av medlemsundersökning i tex våran medlemstidning att ni tänker att bort denna känns väldigt underligt?
    Då hade man fått någon form av info om vilket intresse det finns för almanackorna och eventuellt förslag på hur vi skulle kunna fortsätta med den för de som vill ha den.
    Inte någon som helst information att den ska plockas bort utan ni kör ert eget race och bryr er inte om oss medlemmar känns det som!
    Sen till min förvåning så får vi en liten bok om våra stadgar?
    Vad har vi medlemmar för behov av våra stadgar?
    Var denna gratis att trycka upp?
    Vi är många som saknar våran almanacka och som sagt tillsammans är vi mäktiga!

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.