Cevas Zalandolager i Brunna.
Close
En medlem i Transport fick inte erbjudande om tillsvidareanställning efter 24 månader som inhyrd på Ceva.
Close
Bemanning

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

En viktig del i förändringarna av anställningsskyddet som blev lag 2024 handlar om att ge bemanningspersonal ett bättre anställningsskydd.

Den som jobbat 24 månader ska erbjudas tillsvidareanställning hos kundföretaget, alternativt få ersättning motsvarande två månadslöner och fortsätta jobba som inhyrd.

En medlem i Transport hade i slutet av förra året jobbat mer än 24 månader på Cevas Zalandolager i Brunna. Ceva erbjöd trots det inte personen en fast anställning. Transport, där personen är medlem, påkallade förhandling.

Företaget och Transport är inte överens om beräkningsgrunderna för anställningstiden.

Eftersom terminalarbetaren är anställd av ett bemanningsföretag stäms företaget i tingsrätten, i stället för Arbetsdomstolen.

Kravet är 70 000 kronor i allmänt skadestånd och två månadslöner.

Målet är det första av sitt slag hos LO-TCO Rättsskydd.

– Det är först nu som de börjar dyka upp eftersom det är nu det har gått 24 månader sedan bestämmelserna infördes, säger Transports juridiska ombud Annett Olofsson.

Se Ceva Logistics svar här intill.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    11 april, 2025

    Sätt åt de företagen som använder bemanningsföretag och som därmed försöker kringgå lagar och regler och som hela tiden försöker minska sina kostnader och ansvar för att ha egen personal anställd.Det är dags för politiker att göra det billigare och därmed mer attraktivt att ha egen personal än att hyra in personal från bemanningsföretagen.Ta bort sjuklöneansvaret för företagen och låt samhället ersätta de som blir sjuka via försäkringskassan.Däremot skall företagen vara ansvariga för att betala för de arbetstagare som blir skadade när de utför sitt arbete oavsett när olyckan och skadan sker under arbetspasset eller under raster.Jag har alltid förespråkat att politiker skall använda sig av "piska och morot" för att förändra samhället och arbetslivet till det bättre samtidigt som man även ökar lönsamheten för alla företag och arbetsgivare oavsett storlek.

Lästips:

Blyertsgubbar på ett rutat papper, en suddas ut med baksidan av en blyertspenna

Ny regel kan kosta honom allt

Lager & terminal. Efter fem år som inhyrd fick ”Josef” en tillsvidareanställning på Schenker. En månad senare blev han uppsagd på grund av arbetsbrist. Räkningarna hopar sig och nu riskerar han att kastas ut ur Sverige.

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Mötesplats. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.