Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Stämningen som Transport lämnat in, med stöd av fackets juridiska byrå LO-TCO Rättsskydd, riktar sig mot Varbergs taxi och företrädaren, Biltrafikens Arbetsgivareförbund, BA. Tvisten mellan parterna gäller närmare bestämt tolkningen av en paragraf i taxiföraravtalet liksom tolkningen av en paragraf i arbetstidslagen.

Enligt arbetstidslagens 11 § ska arbetsgivare föra anteckningar om jourtid, övertid, och mertid. Där står också att anställda har rätt att själva, eller genom någon annan, ta del av de anteckningarna.

I det här fallet har fackförbundet Transport rätt att ta del av uppgifterna om övertidsuttaget på företaget, framhåller förbundsjurist Annett Olofsson på LO-TCO Rättsskydd. Men Varbergs taxi har svarat att de bara vill lämna ut övertidsrapporter om chaufförer som är medlemmar i facket, berättar hon.

Enligt LO-TCO Rättsskydd och Transport stämmer taxibolagets vägran att lämna ut alla uppgifter inte överens med bestämmelserna i kollektivavtalet. Arbetsgivaren och BA hävdar tvärtom att parterna förhandlat bort arbetstidslagens regel om rätten att få ta del av samtliga övertidsuttag genom en skrivning i kollektivavtalet.

Mot detta invänder facket att skrivningen i avtalet visst följer reglerna i arbetstidslagen. Om arbetsgivaren inte håller med om det så borde bolaget ha tagit upp det med Transport under överläggningarna om avtalet, menar Annett Olofsson.

Varför räcker det inte att taxibolaget bara lämnar ut uppgifter om Transports medlemmar?

– Då skulle det ju inte finnas någon bevakning alls av att arbetsgivaren följer reglerna om övertid. Men Transport har inte avtalat bort sin rätt att få ut de här uppgifterna, vidhåller Annett Olofsson.

Hon lyfter fram uppgifter i arbetstidslagstiftningens förarbeten liksom hos Arbetsmiljöverket om att facket har rätt att granska övertid, vare sig det gäller organiserade eller oorganiserade arbetare.

Ifall den här typen av tvister om brott mot övertidslagstiftning är vanliga eller inte vågar Annett Olofsson inte svara på.

– Men arbetsgivare söker generellt alla möjliga anledningar för att slippa lämna ut uppgifter om oorganiserade arbetstagare. Och i taxibranschen finns det mycket övertidsuttag, säger hon.

Bakgrunden till Transports begäran att få ut övertidsrapporter för alla anställda chaufförer var också misstankar om att förarna jobbade mycket övertid och i så fall fick för lite vila mellan arbetspassen.

Annett Olofsson bedömer att huvudförhandlingar i målet kommer att hållas om något år. Transport har begärt skadestånd från Varbergs taxi, ifall Arbetsdomstolen dömer till fackets fördel.

Till Hallands Nyheter säger pressansvariga Mattias Holmqvist på bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen i Varbergs taxis ställe:

– Vi kommenterar inte några ärenden av det här slaget. Det är av respekt för att det är en pågående process.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Tommy Wreeth. Foto: Kristina Sjöberg

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.