LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Under onsdagen den 23 oktober beslutade LO:s representantskap om linjerna inför kommande års avtalsrörelse. Några siffror på lönekraven är inte presenterade. Däremot enades förbunden som är med i samordningen om en låglönesatsning, krav på att minska ofrivilliga deltider och en snabbutredning om arbetstidsförkortning.

– Vi står redo och jag måste ge uttryck för att det känns uppfriskande att vara i gång med striden för att stå upp för våra medlemmar som går till jobbet varje dag och får hela Sverige att fungera, sa LO-ordföranden Johan Lindholm vid pressträffen då LO-samordningen presenterades.

Låglönesatsningen är till för alla som tjänar under 25 000 kronor i månaden.

– Det är ett styrkebesked att vi lyckas samordna i ett första steg. För oss i Kommunal är låglönesatsningen en viktig del. Många av våra medlemmar har det tungt ekonomiskt. Vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige, det är orimligt att vissa inte ska ha mat på bordet eller ha ångest för att inte ha råd att köpa vinterkläder, sa Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

I många yrkesgrupper jobbar flera med ofrivillig deltidsanställning. För arbetsgivaren kostar det oftast inte särskilt mycket att ge fler timmar, så kallad mertid, om man jämför med kostnaden för övertidsersättning för heltidsanställda.

– Vi har medlemmar som jobbar 20 timmar i veckan men varje vecka jobbar tio timmar extra. En del arbetsgivare har satt det i system. För många av våra medlemmar är det inte ett val utan enda sättet att kunna betala räkningarna i slutet av månaden. En stor del av mertidsproblematiken är att timlönen är exakt samma som när du jobbar ordinarie timmar. Det är inte dyrare för arbetsgivaren att ha dålig planering, sa Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

På LO-kongressen tidigare i år var frågan om arbetstidsförkortning en stor fråga. Där enades kongressen till slut om att föra upp frågan på dagordningen. Arbetstiden ska sänkas, helst avtalsvägen, men annars genom politiska beslut.

– Vi ska sätta i gång arbetet genom och utföra en egen utredning som ska titta på hur mycket vi ska förkorta arbetstiden och på vilket sätt, sa LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä vid presskonferensen och fortsatte:

– Sen är det naturligtvis en kostnadsfråga. Det är inte gratis att förkorta arbetstiden, även om jag tror att det finns en del vinster i att folk blir friskare. Vi kommer att lägga förslag på hur det drivs vidare, om det blir gemensamt eller i en samordning. Utredningen ska vara klar 15 maj nästa år.

Seko ville ha avtalskrav om arbetstidsförkortning och valde att reservera sig mot avtalskraven.

– Vår uppfattning är att LO-kongressen tydligt tog ställning för att arbetstidsmåttet måste sänkas. Vår uppfattning är dessutom att det arbetet bör påbörjas här och nu. Det finns ingen tid att vänta, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia till Seko.se.

Inför den förra avtalsrörelsen, 2022, var Transport också med när samordningen drog i gång. Sedan valde facket att ställa sig utanför då de siffersatta lönekraven presenterades, de ansågs helt enkelt för låga.

Också i år är Transport med innan siffersättningen. Exakt hur stora lönekrav LO ställer beslutas under de närmaste veckorna och därefter kommer Transport och de andra LO-förbunden att lämna ett slutgiltigt beslut om de ska vara med i LO-samordningen. Beslutet ska lämnas till LO senast den 29 november.

Artikeln uppdateras.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.