Transport största hamnfack på fyra av fem arbetsplatser
Hamn. I Transport är det många som tröttnat på halvsanningar och rena lögner som sprids i spåren av hamnkonflikten i Göteborg. Förbundets två stuveriavdelningar har gjort en noggrann kartläggning av den fackliga organisationsgraden i landets alla hamnar.
– Fakta är att Transport är Sveriges största hamnfack. Vi organiserar minst 55 procent av landets hamnarbetare och är störst på 58 av 73 arbetsplatser, säger Jörgen Johansson, ordförande i Transports stuveriavdelning 1.
Det är snart 46 år sedan hamnarbetarkåren splittrades i två förbund – Transport och det nybildade Hamnarbetarförbundet (HF). Under decennierna har HF marknadsfört sig som ett förbund utanför LO, utan kollektivavtal och utan fredsplikt.
Kampen om medlemmarna har periodvis varit skarp. I den inflammerade konflikten i Göteborg har HF gått ut hårt med att man är ”majoritetsfacket”, med 85 procent av medlemmarna i APM Terminals. Det var också huvudspåret i tv-programmet Uppdrag granskning.
Transports två stuveriavdelningar har gått igenom hamn för hamn, bolag för bolag, för att klarlägga hur situationen ser ut i verkligheten.
– Resultatet visar att HF är minoritetsfacket. HF organiserar dessutom långt färre än 85 procent av de anställda i APM Terminals, säger Jörgen Johansson.
Siffrorna som Transport plockat fram visar att HF är ”majoritetsfack” i ett par storhamnar, samtidigt som Transport dominerar stort i de flesta andra.
Här är nåra siffror:
- Den fackliga organisationsgraden generellt sett är hög i hamnarna.
- HF uppger själva att de har totalt 1 300 medlemmar. Transport har 1 600 yrkesaktiva hamnarbetare i en medlemskår på totalt över 59 000 medlemmar. Utgår man från de siffrorna har Transport 55 procent av medlemmarna i hamnarna och HF 45 procent.
– HF är alltså minoritetsfacket, om man nu över huvud taget ska använda det språkbruket, säger Transports avtalssekreterare, Peter Winstén.
Men mycket talar för att HF i potten på 1 300 räknar in alla sina medlemmar, även pensionärer och andra yrkesgrupper som av olika skäl gått med i HF. Exempelvis bussförare som är missnöjda med Kommunal.
En mer realistisk siffra för HF är troligen kring 1 100 yrkesaktiva hamnarbetare. I så fall organiserar HF bara omkring 40 procent av yrkeskåren och Transport närmare 60 procent.
Andra fakta:
- Transport är det förbund som i alla år tecknat ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.
- Sveriges Hamnar har 56 medlemsföretag som i och med medlemskapet automatiskt binds av avtalet med Transport. Där ingår APM Terminals i Göteborg. Transport har också så kallat hängavtal direkt med några företag.
- Ett och samma hamnbolag opererar i en del fall i flera hamnar och det finns också hamnar, exempelvis Göteborg, där det finns flera olika hamnföretag.
- Sammantaget finns det 73 arbetsplatser med stuveriarbetare i Sverige. Av dem är Transport största fackförbund på 58, visar Transports kartläggning. Teoretiskt kan HF alltså vara största fack på högst 15 arbetsplatser, att jämföra med Transports 58.
- På 44 av de 73 arbetsplatserna har Transport 100 procent av medlemmarna. Motsvarande siffra för HF är högst fem arbetsplatser av 73. (I ett par små hamnar är det oklart om någon anställd är fackligt organiserad över huvud taget.)
Jörgen Johansson konstaterar att Transport växer i hamnarna. Han och andra fackligt aktiva transportare är också irriterade över att HF gått ut med att de två fackförbunden samförhandlar i många hamnar, bland annat längs Norrlandskusten.
Per-Olof Norgren, central stuveriombudman på Transports förbundskontor, säger:
– Så vitt jag vet finns ingen enda hamn där Transport i nuläget sätter sig vid samma förhandlingsbord som HF.
– Jag ser inget skäl till att Transport skulle göra det centralt heller. Det prövade vi 2008. Då släppte vi in HF i avtalsförhandlingarna. Efteråt gick HF ut och kritiserade uppgörelsen. Budskapet HF spred den gången var att det var bättre att stå utanför och inte ha fredsplikt.