Transport tappar medlemmar – men inte i Halmstad
Facket. Minus 1 450 medlemmar. Så ser facit ut när Transport räknar samman siffrorna för förra året. En handfull avdelningar ökade i stället, och vi frågade hur det kommer sig att medlemmarna blir fler i Halmstad. Annika Flack är bara ett av svaren.
– Det här är ett långsiktigt arbete, vi har jobbat på vårt sätt sedan 2016 och lärt oss av misstagen, säger Björn Hörbäck, ordförande i Transports avdelning 25.
På Halmstadsätt innebär att två personer på avdelningen ägnar sig helt åt arbetsplatsbesök och offensiva telefonsamtal. Alla de andra, ordförande, ombudsmän, regionalt skyddsombud, är informerade och involverade.
Syftet är tydligt: Fler ska gå med i facket.
– Först när vi har fått medlemmar på en arbetsplats startar diskussionen och engagemanget. Nu har vi tre nya klubbar på gång, fortsätter Björn Hörbäck.
Samtidigt som han spelar ner avdelningens insatser … antalet nya medlemmar är väl inte så stort egentligen. Ökningen under hela förra året får han till 30 personer på en total medlemsskara runt 2 200.
I hela Transport minskade medlemstalet med 1 450 personer under 2018. Andelen ligger ungefär i linje med LO:s sammanlagda medlemstapp, enligt förbundskassören Anna Ryding. Hon är bekymrad över utvecklingen av flera anledningar.
– Medlemsvärvning och organisering är ett levande arbete. Att avdelningarna får mera centralt stöd och teman inför kampdagar är ett sätt, säger hon även om huvudansvaret för detta inte är hennes i Transports ledning.
Huvudansvar, däremot, har hon när det gäller effekterna av medlemstappet. Som kassör märker hon hur förbundets ekonomi förändras.
– Vi backade 6,6 miljoner när det gäller medlemsavgifterna under förra året, säger Anna Ryding. Men fonder och andra placeringar gör att vi inte har gått så mycket back.
Tillbaka till avdelning 25 i Halmstad. Den, tillsammans med de båda hamnavdelningarna, flyget samt Gotland, ökade under förra året. Ordförandens förklaring stavas Lizette Eklund och Annika Flack. Medan Lizette Eklund ringer och rekryterar medlemmar ägnar sig Annika Flack åt arbetsplatsbesök.
– Mina dagar kan se väldigt olika ut, berättar hon.
En träff med tidningsbud betyder tidig väckning, och när det står väktare på schemat blir det tvärt emot – en senarelagd arbetsdag. Åkerichaufförer kan det vara bäst att boka in vid tvåtiden på eftermiddagen.
– Jag återkommer till arbetsplatserna, jag tar reda på svaret om det finns frågor jag inte kan ge besked om direkt. Och jag ringer upp dem som vill fundera på om de vill gå med.
– Många vet inte att facket ligger bakom det vi har i dag, som till exempel fem veckors semester. Jag berättar också om vilka försäkringar som följer med medlemskapet, tyvärr är många okunniga om vilken hjälp de kan få, säger Annika Flack.