Close
Avdelning 20 i Jönköping träffar medlemmar under Transports kampvecka.
Close

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Chaufförssnack på DHL i Jönköping. Foto: Anna Axelsson
Chaufförssnack på DHL i Jönköping. Foto: Anna Axelsson

Det berättar Anna Axelsson som är ordförande i Transports avdelning 20 i Jönköping. Tillsammans med andra från avdelningen har hon träffat transportarbetare vid Schenker och DSV, liksom DHL i både Jönköping och Värnamo.

I morgon styr ett gäng från avdelningen mot DHL i Värnamo.

– Det har varit ganska bra uppslutning och trevligt att vara ute och prata och träffa folk , säger Anna Axelsson.

Hon uppfattar att de flesta är nöjda med det nya transportavtalet. Och förutom att fråga om det har besökarna kring Transports uppställda husvagn haft undringar kring arbetsmiljön. Om AC:n i bilen är trasig, är arbetsgivaren skyldig att laga den då, var en fråga. En annan handlade om oron för kyla, när vintern närmar sig.

– Mitt företag har köpt in nya lastbilar utan dieselvärmare, berättade en person. Det blir ju kallt för chaufförerna, konstaterar Anna Axelsson som själv jobbat som distributionsförare.

I övrigt tog chaufförerna upp den ökande stressen och att de har svårt att hinna ta rast inom distribution.

– Att trafikledarna inte lyssnar när chaufförerna ringer in och säger att de inte hinner. Det känner jag igen. Trafikledaren säger ungefär att ”du får göra så gott du kan” men förarna får inga svar på vad de ska prioritera, säger Anna Axelsson.

Tommy Jonsson från Transports Ordning- och reda-verksamhet inom transportbranschen har också varit på plats och pratat om kriminaliteten inom sektorn.

– Vi har haft mycket bra samtal på både svenska och engelska med inhemska och utländska chaufförer, säger han.

Gävleavdelningen har laddat upp med nyckel- och reflexband. Foto: Niclas Sandström
Gävleavdelningen har laddat upp med nyckel- och reflexband. Foto: Niclas Sandström

Transports Gävleavdelning har tillbringat en dag vid Gävle bro och drar i morgon till depån Lastbilsstation Gävle och bjuder på grillad korv. Ombudsman Niclas Sandström upplever de utländska chaufförerna som lite skygga.

– Men vi går och snackar med chaufförerna som tankar. Fast det var mer tryck i våras när avtalsrörelsen pågick. Då hejade även de som inte var med i facket på: Det är rätt, se till att få upp lönen! Det är nu eller aldrig, säger han.

Men när avtalet väl är påskrivet verkar de oorganiserade hålla fast vid att det är för dyrt att vara med i facket, beskriver Niclas Sandström.

– Fast vi har med avtalet och visar hur mycket de får i höjd lön, tack vare att vi förhandlade för dem. De vet inte hur svårt det är, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.