Transport trycker på för konvention mot våld
Arbetsmiljö. Hittills har bara sju länder ratificerat ILO:s konvention om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet. Transport uppmanar nu regeringen att arbeta för att konventionen godkänns av EU:s ministerråd.
Den 21 juni 2019 antog den internationella arbetstagarorganisationen ILO en konvention om avskaffade av våld och trakasserier i arbetslivet. I början på augusti hade konventionen bara undertecknats av Argentina, Ecuador, Fiji, Mauritius, Namibia, Somalia och Uruguay. Endast i Fiji och Uruguay är konventionen juridiskt bindande.
För att Sverige och resten av EU:s medlemsländer ska kunna ratificera konventionen måste den först godkännas av EU:s ministerråd. Men coronapandemin har gjort att ratificeringen har dragit ut på tiden.
– Jag vet inte om frågan ens finns på dagordningen nu. Den har väl inte ansetts vara så viktig. Men vi tycker att frågan är jätteviktig och borde prioriteras. Det handlar om trakasserier och våld i arbetslivet för de anställda. Det är framför allt viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv. Majoriteten av de som utsätts för sexuella och psykiska trakasserier är kvinnor, säger Transports internationella chef Peter Lövkvist och tillägger:
– Det är viktigt att den svenska regeringen trycker på så att konventionen passerar ministerrådet så fort som möjligt.
I juni tog de internationella facken, ITUC och Global Union Federations, fram en verktygslåda som ska göra det lättare för fackföreningar och andra intressenter att tillämpa konventionen. Det finns till exempel verktyg för att planera och genomföra utbildningar om hur våld och trakasserier på jobbet ska hanteras.
Syftet med ILO-konventionen är dels att motverka våld och trakasserier, dels att motverka våld och trakasserier som är könsrelaterade. Regeringen har utsett en särskild utredare som ska föreslå hur ILO-konventionen ska genomföras i svensk rätt. Utredningen ska presenteras senast den 31 augusti.