Transport utreder övertramp
Sexuella trakasserier. Transport gör en undersökning bland alla anställda och förtroendevalda. Förbundet vill veta om och i vilken utsträckning sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer bland de fackliga.
Frågorna ska gå till drygt 150 anställda på Transports förbundskontor och avdelningar samt alla som har ett fackligt uppdrag för förbundet. Undersökningen görs digitalt och svaren är anonyma.
– Då får vi en bild av hur det ser ut, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande.
Den som har någon upplevelser att berätta om ska i frågeformuläret ha möjligheten att ange sina kontaktuppgifter. På så sätt ska förbundet, som arbetsgivare, kunna ta tag i kränkningar eller övergrepp.
Tommy Wreeth har läst uppropet där kvinnor i fackförbunden vittnar om sina upplevelser på kurser, konferenser och i vanligt fackligt arbete. Berättelserna om ett oacceptabelt beteende inom den fackliga rörelsen är upprörande, tycker han.
Vad har du själv hört när det gäller sexistisk jargong, sexuella trakasserier eller regelrätta övergrepp under dina 14 år på Transports förbundskontor eller din tid som lokal ombudsman?
– Det är klart att jargongen kan bli grabbig, men några regelrätta övergrepp har jag inte hört talas om. Samtidigt finns det förstås ett mörkertal, det vore jättekorkat att tro något annat.
Har du varit med och agerat i något fall, antingen som förbundskassör och personalansvarig i det förra vu:t eller nu som ordförande?
– Det var en incident på en avtalskonferens för ett antal år sedan. Det handlade om närmanden, och det tog vi tag i direkt. Vi pratade med båda parter och de skakade hand.
Har du själv begått några övertramp under årens lopp som ligger och gnager?
– Faktiskt inte, säger Tommy Wreeth.