Transport vidtar åtgärder för att minska coronavirusets spridning

Corona. Facklig utbildning ställs in eller minskar. Resor skärs ner till ett minimum och förhandlingar, möten och träffar kommer till stor del att hållas via video och Skype. Det är några av åtgärderna som Transport nu tar till för att försöka minska spridningen av coronaviruset.

Besluten fattades vid ett extrainkallat videomöte, som förbundsstyrelsen höll i går kväll.

Då bestämde förbundets ledning också att ställa in alla resor utanför Sverige, tills vidare. Inrikes resor påverkas också. De ska begränsas till ett absolut minimum, förklarar ledningen, och uppmanar till bilresor, i stället för kollektiva färdmedel som tåg och flyg, när de ändå behövs.

Här följer fler åtgärder i korthet:

  • Avtalsrörelsen är i full gång, men några ”fysiska” centrala förhandlingar kommer inte att hållas. Dialogen kommer i stället att ske med hjälp av tekniska hjälpmedel som video och Skype.
  • Besöken ute på landets arbetsplatser och allmänna platser för att värva nya medlemmar, väcka intresse och få i gång facklig verksamhet kommer att minska. I vilken omfattning avgör respektive lokalavdelning. Kontakta din avdelning!
  • Antalet besökare på Transports centrala förbundskontor i Stockholm och runt om på lokalavdelningarna skärs ner. Om du planerar ett besök, ring först!
  • Alla centralt arrangerade fackliga kurser ställs in till och med den 30 juni 2020, däribland kursen Vi i Transport (ViT). Ifall planerade studier, som exempelvis grundkursen Startpunkten, kommer att hållas på de lokala avdelningarna beslutar varje enskild avdelning. Kontakta din avdelning om du har utbildning inplanerad! Kontaktuppgifter finns på webben transport.se, under ”Avdelningar”.

Hur går det med centrala och lokala förhandlingar, där Transport företräder medlemmar som är i tvist med sina arbetsgivare? Ställs de in?

– Nej, lugnar förbundsordförande Tommy Wreeth. Men vi rekommenderar våra anställda, som ombudsmän och regionala skyddsombud, att använda tekniska hjälpmedel som video och Skype. Det är vi överens om med vår motpart, på arbetsgivarsidan. Kontakter kommer också att ske via mejl och telefon.

Hur går det med övrig service till medlemmarna, som förbundets Medlemsservice?

– Den hoppas jag att vi kan hålla öppen. Får vi sjukdom bland våra centralt anställda får vi lägga ut servicen på våra lokalavdelningar. På det sätt som kontakterna med medlemmar sköttes tidigare.

Så medlemmarna behöver inte oroa sig?

– Nej, det behöver de inte. De fysiska mötena blir färre, men telefon, mejl och video finns ju. Vi behövs nu, mer än någonsin, säger Tommy Wreeth.

Hur länge de enskilda åtgärderna ska pågå är i dagsläget inte bestämt utan anges ”tills vidare”. Situationen är oviss och den påverkar oss både som samhälle, fackförbund och individer, påpekar Tommy Wreeth.

– Man kan tycka att våra åtgärder är kraftfulla, men vi agerar hellre än bara reagerar. Det är bättre att agera nu och sedan kunna backa om vi tagit i för mycket, än tvärtom.

Transports årsmöten är i full gång ute i landet. Med anledning av coronavirusets spridning får lokalavdelningarna själva avgöra om de ska hålla inplanerade årsmöten eller skjuta på dem. Avdelningarna får tid på sig fram till och med den 30 september 2020.                                                                                                                                    I lokalavdelningar som senarelägger sina möten får förtroendevalda sitta kvar fram till den nya tiden och inlämnade nomineringar kvarstår. Kontakta din avdelning!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Transports förbundsråd röstade enhälligt nej till att stå utanför LO-samordningen.

Transport står utanför LO-samordningen

Avtalsrörelsen. Transport har meddelat LO att de ställer sig utanför LO-samordningen i kommande avtalsrörelse.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.