Transport vidtar åtgärder för att minska coronavirusets spridning

Corona. Facklig utbildning ställs in eller minskar. Resor skärs ner till ett minimum och förhandlingar, möten och träffar kommer till stor del att hållas via video och Skype. Det är några av åtgärderna som Transport nu tar till för att försöka minska spridningen av coronaviruset.

Besluten fattades vid ett extrainkallat videomöte, som förbundsstyrelsen höll i går kväll.

Då bestämde förbundets ledning också att ställa in alla resor utanför Sverige, tills vidare. Inrikes resor påverkas också. De ska begränsas till ett absolut minimum, förklarar ledningen, och uppmanar till bilresor, i stället för kollektiva färdmedel som tåg och flyg, när de ändå behövs.

Här följer fler åtgärder i korthet:

  • Avtalsrörelsen är i full gång, men några ”fysiska” centrala förhandlingar kommer inte att hållas. Dialogen kommer i stället att ske med hjälp av tekniska hjälpmedel som video och Skype.
  • Besöken ute på landets arbetsplatser och allmänna platser för att värva nya medlemmar, väcka intresse och få i gång facklig verksamhet kommer att minska. I vilken omfattning avgör respektive lokalavdelning. Kontakta din avdelning!
  • Antalet besökare på Transports centrala förbundskontor i Stockholm och runt om på lokalavdelningarna skärs ner. Om du planerar ett besök, ring först!
  • Alla centralt arrangerade fackliga kurser ställs in till och med den 30 juni 2020, däribland kursen Vi i Transport (ViT). Ifall planerade studier, som exempelvis grundkursen Startpunkten, kommer att hållas på de lokala avdelningarna beslutar varje enskild avdelning. Kontakta din avdelning om du har utbildning inplanerad! Kontaktuppgifter finns på webben transport.se, under ”Avdelningar”.

Hur går det med centrala och lokala förhandlingar, där Transport företräder medlemmar som är i tvist med sina arbetsgivare? Ställs de in?

– Nej, lugnar förbundsordförande Tommy Wreeth. Men vi rekommenderar våra anställda, som ombudsmän och regionala skyddsombud, att använda tekniska hjälpmedel som video och Skype. Det är vi överens om med vår motpart, på arbetsgivarsidan. Kontakter kommer också att ske via mejl och telefon.

Hur går det med övrig service till medlemmarna, som förbundets Medlemsservice?

– Den hoppas jag att vi kan hålla öppen. Får vi sjukdom bland våra centralt anställda får vi lägga ut servicen på våra lokalavdelningar. På det sätt som kontakterna med medlemmar sköttes tidigare.

Så medlemmarna behöver inte oroa sig?

– Nej, det behöver de inte. De fysiska mötena blir färre, men telefon, mejl och video finns ju. Vi behövs nu, mer än någonsin, säger Tommy Wreeth.

Hur länge de enskilda åtgärderna ska pågå är i dagsläget inte bestämt utan anges ”tills vidare”. Situationen är oviss och den påverkar oss både som samhälle, fackförbund och individer, påpekar Tommy Wreeth.

– Man kan tycka att våra åtgärder är kraftfulla, men vi agerar hellre än bara reagerar. Det är bättre att agera nu och sedan kunna backa om vi tagit i för mycket, än tvärtom.

Transports årsmöten är i full gång ute i landet. Med anledning av coronavirusets spridning får lokalavdelningarna själva avgöra om de ska hålla inplanerade årsmöten eller skjuta på dem. Avdelningarna får tid på sig fram till och med den 30 september 2020.                                                                                                                                    I lokalavdelningar som senarelägger sina möten får förtroendevalda sitta kvar fram till den nya tiden och inlämnade nomineringar kvarstår. Kontakta din avdelning!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.