Transport vill ha förlängt statligt stöd till flyg och taxi
Taxi och flyg. Taxi- och flygbranscherna är så hårt drabbade av corona att företagen måste kunna fortsätta korttidspermittera anställda även under 2021. Det påtalar Transport i en skrivelse till regeringen.
När pandemin nådde Sverige i vintras slog den extra hårt mot flyget och taxinäringen. Efterfrågan på resor rasade och de drabbade företagen tappade uppåt 80–90 procent av intäkterna.
Regeringen gick ut med ett räddningspaket som bland annat innehöll möjligheten att korttidspermittera personal. Anställda kunde gå ner i tjänst och staten gick in och täckte det mesta av lönekostnaderna.
Möjligheterna att korttidspermittera skulle gälla under 2020. Men nu konstaterar Transport att de samhällsviktiga branscherna flyg och taxi har långt kvar till återhämtning. Flyget känner alltjämt av en nedgång på 70 procent.
Förbundet påpekar att just resor är viktiga, om Sverige ska kunna komma tillbaka när pandemin klingar av.
I skrivelsen till näringsdepartementet betonar Transport att flyget är en näring där det ställs stora krav på utbildning och kompetens hos personalen. Blir det uppsägningar och företagsnedläggningar får branschen svårt att växla upp när efterfrågan väl tar fart igen.
Även för taxi är situationen akut, anser Transport och skriver:
”Om taxibranschen inte ges möjlighet till förlängt stöd riskerar den att helt slås ut. Den kvarvarande taximarknaden kommer då enbart att bestå av plattformsföretag utan krav eller möjlighet till arbetsrättsliga villkor för utförarna. Samt stor risk för ökad svarttaxiverksamhet.”
Transport vill att regeringen beslutar om förlängd möjlighet till korttidspermittering. Förbundet begär samtidigt att reglerna ändras så att anställda inte kan sägas upp under pågående permittering.
Det är en lösning som myndigheterna accepterar, men som Transport redan nu säger nej till i de lokala uppgörelserna med arbetsgivarna.