Transport vill starta biståndsprojekt i Sydamerika
Transport har sökt pengar för att jobba med organisering av väktare i Colombia och Peru. – Det är en jättesvår situation för fackligt aktiva i hela Sydamerika, säger Magnus Falk, Transports internationelle sekreterare.
Det är från Union to union som Transport hoppas få pengar för att driva projekten i Peru och Colombia. Organisationen, som förut hette LO-TCO:s biståndsnämnd, samordnar de svenska fackens internationella biståndsarbete.
Om Transport får pengar kommer förbundet redan nästa år dra i gång en förstudie tillsammans med det globala facket UNI Global Union för att se på vilka platser och på vilket sätt projektet ska verka.
Tanken är att bygga fackföreningar för väktare i de båda länderna. Behovet är stort, säger Magnus Falk.
– De som engagerar sig fackligt förföljs både från staten och från företagens håll. Arbetsgivarna är framför allt stora europeiska säkerhetsföretag som beter sig väldigt mycket mer aggressivt i Sydamerika än vad de gör på hemmaplan.
Transport har under tio år arbetat på samma sätt med organisering av väktare i Indien. Det projektet avslutas nu, med förhoppning om att de indiska fackföreningarna ska kunna arbeta vidare på egen hand. Transport har också projekt i Botswana och Malawi.
Vid årsskiftet kommer beskedet från Union to union om Transport får pengar för att börja arbeta i Sydamerika. Men också i Palestina. Transport har tidigare arbetat med biståndsprojekt i Palestina tillsammans med Internationella transportarbetarfederationen (ITF). Nu vill förbundet återuppta arbetet, den här gången med fokus på gränsöverskridande godstrafik mellan Palestina och Israel.