Kongress 2017

Transportarbetarens fristående roll ska utredas

Tidning. Transport behöver inga interna granskare. Revisorer har vi redan, tyckte Uppsalaavdelningen, som ville ha förbundets ordförande som ytterst ansvarig för Transportarbetaren. Fel, vi tål granskning, ansåg flera skånska ombud. Efter votering beslutade kongressen att tidningens fristående ställning ska utredas.

I en motion till kongressen beskrev avdelning 41 i Uppsala vad man uppfattar som problem med en fristående tidning, där ansvarig utgivare av tradition är journalist. Avdelningen är kritisk till att medlemmarnas månadstidning ”agerar internrevisor”, fast förbundet har både lekmannarevisorer och auktoriserade revisorer, och ifrågasatte vad medlemmarna vinner på det.

Tidningen borde i stället ägna sig åt ”medlemsnytta”.

Att medlemmarna inte förstår att tidningen är självständig skapar en del problem och har ”vid flertalet tillfällen försatt förbundet i prekära situationer i exempelvis förhandlingsärenden”, anmärkte avdelningen. Och föreslog att dagens självständiga journalist, i dagsläget Jan Lindkvist, ska bytas ut mot förbundets ordförande.

Maths Nilsson avd 12
Maths Nilsson.

Tidningsbudet Maths Nilsson från avdelning 12, Malmö höll inte med.

– Ansvariga utgivaren har det yttersta ansvaret för vad som står i tidningen och därmed makten att lyfta ut eller ta med en artikel. Transportarbetaren är vår medlemstidning och ska granska hur arbetsgivare sköter sig, till exempel när det gäller att teckna kollektivavtal.

Men det räcker inte, ansåg kongressombudet. Tidningen ska också granska dem som har makten i Transport: förbundsstyrelsen, verkställande utskottet och ordföranden. Ha koll på hur de sköter sig.

– Bra eller dåligt. Tidningen ska stå på medlemmarnas sida. Det är bra att granska makten i förbundet. Makten mår bra av att bli granskad.

Hans anförande möttes av applåder och ordningsvakten och skyddsombudet Stefan Andreasson från samma avdelning, klev upp i talarstolen:

– Som det är i dag kan förbundsstyrelsen redan pröva förtroendet för ansvariga utgivaren och vi har just fått en ny förbundsstyrelse med mycket kompetenta personer. Vårt förbund tål att granskas från alla håll och kanter.

Bert Johansson från Malmö hade en annan ingång:

– Har vi några stolta transportare här i hallen?

Vid andra försöket blev han nöjd med gensvaret.

– Då ska vi också vara oerhört stolta över vår tidning!

Uppsalaavdelningens ordförande, Ludwig Eriksson, tackade för förtroendet som just invald ledamot i förbundsstyrelsen:

– Frågorna kring tidningen är väldigt komplexa. Vi har hört många kloka tankar i dag och nu när jag sitter i förbundsstyrelsen så är det klart att vi ska prata om de frågorna där.

Efter votering fick förbundsstyrelsen sin vilja igenom. Det betyder att Transportarbetarens ställning som fristående tidning med egen ansvarig utgivare kommer att ”utredas noga under kongressperioden”.

Ingen mer i förbundsstyrelsen tog till orda, men påpekade i sitt utlåtande till motionen att tidningens fristående roll inte är okomplicerad och behöver ses över. Ledamöterna anser att tidningen gör ”ett utmärkt jobb i att bevaka Transports branscher” men tycker också det är ett problem att artiklarna av medlemmarna uppfattas som att de kommer från förbundet.

Inom fackförbundspressen är det vanligast att tidningarna är fristående, men då arbetar tidningarna oftast i andra lokaler och kan inte gå på interna möten inom förbunden, påpekade styrelsen.

De håller med Uppsalaavdelningen om att tidningen inte ska spela en roll som internrevisor och ser också ett ”tydligt behov av ett ägardirektiv från förbundet till Transportarbetaren om vad tidningens uppgift är”.

Fler beslut inom informationsområdet:

  • LO:s tidning Arbetet ska skickas ut till alla fackliga förtroendemän inom Transport, för att de ska hålla sig uppdaterade i den fackliga och politiska utvecklingen. Motkrafter krävs till Svenskt Näringslivs väloljade ”propaganda-apparat”, ansåg kongressen.
  • Det blev ingen mobilapp över företag med kollektivavtal inom hotell- och restaurang, taxi, flytt-, städ och så vidare, som avdelning 51, i sydöstra Sverige föreslog. Kongressen beslutade i stället att lista taxiväxlar med anslutningskrav på kollektivavtal på förbundets hemsida.
  • Kongressen avslog också avdelning 51:s förslag på en Transportapp, med möjlighet att nå ut till medlemmar med senaste nytt, exempelvis vid avtalsförhandlingar och konflikter. För dyrt, vi har en ny hemsida och sms fungerar bra, ansåg kongressen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Det våras för demokratin

Ledare. Jag vet inte om fler tidningsmakare märker att det blir allt svårare att få komma in på arbetsplatser för att göra reportage. Att få människor att ställa upp på intervjuer. Inte ens som anonyma ibland.

Tidningsbudens märklapp för Transportarbetaren. Foto: Viktor Dahlström

Vem har satt upp klistermärket på min brevlåda?

Transportarbetaren. Redaktionen har fått frågor om mystiska klistermärken på brevlådorna. Var kommer de ifrån?

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.