”Transportarna ska bli en starkare röst i EU”

Den 14 mars valdes Transports förbundsordförande Lars Lindgren till ny ordförande i Europeiska Transportarbetarfederationen, ETF. – Det gäller att engagera sig och försöka påverka vad som händer i EU, annars blir vi frånåkta, säger han.

Lars Lindgren har sedan tidigare även styrelseuppdrag i Nordiska Transportarbetarefederationen, NTF och Internationella Transportarbetarefederationen, ITF. Innan han blev Transportbas arbetade han som internationell sekreterare.

– Svenska Transportarbetareförbundet har jobbat med internationellt arbete i många år. Det gäller att inte bara prata om samarbete, vi måste också praktisera det.

Ordförandeskapet ger tillfälle att plädera för den svenska och nordiska modellen med kollektivavtal och förhandlingar mellan arbetsgivare och fack, betonar Lindgren.

Han gör klart att ordförandeskapet i ETF är helt annorlunda än hans motsvarande roll på hemmaplan. Inom den europeiska federationen finns både en ordförande och en generalsekreterare. Det är den senare som gör grovjobbet.

– Ordföranden leder sammanträden och ska fungera som ”policymaker”, leda skutan. Jag kan delta i aktioner och gemensamma uttalanden, men det är sekreteraren som sköter det löpande, dagliga arbetet.

Svenska Transport var motståndare till Sveriges inträde i EU, men nu när vi ändå är med gäller det agera utifrån den verkligheten, menar Lindgren.

– Vi lever i en globaliserad ekonomi i dag. En hel räcka frågor avgörs på EU-nivå, som påverkar våra medlemmar.

Det ETF Lars Lindgren vill forma ska bli mer aktivt i olika EU-debatter, demonstrationer, aktioner och uppvaktningar av ambassader. Det gäller för facket att vara på plats, när människor manifesterar sitt missnöje på gatorna. Att fånga upp, kanalisera och föra fram arbetarnas frågor till politikerna.

– Transportsektorn är den bransch som är hårdast utsatt för dumpningen av löner och arbetsvillkor. Är man skicklig som ordför-ande kan man skapa ett ETF, som utgör en betydligt starkare maktfaktor gentemot arbetsgivarna.

Lars Lindgren kommer att lägga sitt första krut på att ”läka” och ena ETF efter de senaste två årens interna splittring, under engelsmannen Graham Stevenssons ledning, deklarerar han.

Han ser som sin viktigaste uppgift, att stoppa den sociala dumpningen med lastbilschaufförer från låglöneländer som arbetar för svältlöner under omänskliga förhållanden i rikare länder.

– Jag kan aldrig acceptera att det vi byggt upp under över 100 år ska raseras av en hänsynslös internationell marknad. Vi måste se till att alla arbetare får samma lön och villkor, oavsett var man kommer ifrån. Konkurrensen ska ske på lika villkor, men i dag slås nationella åkerier ut.

Lars Lindgren berättar om tio års fackligt arbete i Baltikum, för att försöka organisera chaufförerna och komma åt lönedumpningen.

– Tyvärr har det blivit ett stort misslyckande. Nu gäller i stället att arbeta intensivt den politiska vägen. Jag ser en mycket farlig utveckling med främlingsfientlighet och rasism, som växer sig allt större om utvecklingen fortsätter som nu.

Rapporten med förslag på bättre regleringar från riksdagens trafikutskott, liksom infrastrukturministerns beslut om en stor statlig utredning av åkeribranschen ser Lindgren som positiva resultat av politiska påtryckningar från Transport och arbetsgivarna. Han är inte alltid så positiv till media, men inser att det är där man kan skapa debatt och få genomslag hos politikerna.

– Nu måste vi gå vidare och peka ut de stora speditörerna som de värsta fördärvarna av branschen. Det handlar om ren slaveriförmedling, där man tvingar anställda att bli falska egenföretagare med F-skattesedel.

– Jag uppfattar transportförmedlare, som dribblar med falska bemanningsbolag och struntar att betala in skatter och sociala avgifter, som hallickar. Allt går ut på att skaffa fram billigast möjliga arbetskraft eftersom speditörerna kräver mer och mer av vinsten. Kvalitén lämnas därhän. Det finns väl ingen annan bransch där företagare nöjer sig med så dålig avkastning på insatt kapital som åkerierna?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den fackliga kampen är global

Ordförandeord. Vikten av internationellt fackligt samarbete kan aldrig underskattas. Vårt förbund arbetar inom ett flertal internationella federationer.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Mindre medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.