”Transportarna ska bli en starkare röst i EU”

Den 14 mars valdes Transports förbundsordförande Lars Lindgren till ny ordförande i Europeiska Transportarbetarfederationen, ETF. – Det gäller att engagera sig och försöka påverka vad som händer i EU, annars blir vi frånåkta, säger han.

Lars Lindgren har sedan tidigare även styrelseuppdrag i Nordiska Transportarbetarefederationen, NTF och Internationella Transportarbetarefederationen, ITF. Innan han blev Transportbas arbetade han som internationell sekreterare.

– Svenska Transportarbetareförbundet har jobbat med internationellt arbete i många år. Det gäller att inte bara prata om samarbete, vi måste också praktisera det.

Ordförandeskapet ger tillfälle att plädera för den svenska och nordiska modellen med kollektivavtal och förhandlingar mellan arbetsgivare och fack, betonar Lindgren.

Han gör klart att ordförandeskapet i ETF är helt annorlunda än hans motsvarande roll på hemmaplan. Inom den europeiska federationen finns både en ordförande och en generalsekreterare. Det är den senare som gör grovjobbet.

– Ordföranden leder sammanträden och ska fungera som ”policymaker”, leda skutan. Jag kan delta i aktioner och gemensamma uttalanden, men det är sekreteraren som sköter det löpande, dagliga arbetet.

Svenska Transport var motståndare till Sveriges inträde i EU, men nu när vi ändå är med gäller det agera utifrån den verkligheten, menar Lindgren.

– Vi lever i en globaliserad ekonomi i dag. En hel räcka frågor avgörs på EU-nivå, som påverkar våra medlemmar.

Det ETF Lars Lindgren vill forma ska bli mer aktivt i olika EU-debatter, demonstrationer, aktioner och uppvaktningar av ambassader. Det gäller för facket att vara på plats, när människor manifesterar sitt missnöje på gatorna. Att fånga upp, kanalisera och föra fram arbetarnas frågor till politikerna.

– Transportsektorn är den bransch som är hårdast utsatt för dumpningen av löner och arbetsvillkor. Är man skicklig som ordför-ande kan man skapa ett ETF, som utgör en betydligt starkare maktfaktor gentemot arbetsgivarna.

Lars Lindgren kommer att lägga sitt första krut på att ”läka” och ena ETF efter de senaste två årens interna splittring, under engelsmannen Graham Stevenssons ledning, deklarerar han.

Han ser som sin viktigaste uppgift, att stoppa den sociala dumpningen med lastbilschaufförer från låglöneländer som arbetar för svältlöner under omänskliga förhållanden i rikare länder.

– Jag kan aldrig acceptera att det vi byggt upp under över 100 år ska raseras av en hänsynslös internationell marknad. Vi måste se till att alla arbetare får samma lön och villkor, oavsett var man kommer ifrån. Konkurrensen ska ske på lika villkor, men i dag slås nationella åkerier ut.

Lars Lindgren berättar om tio års fackligt arbete i Baltikum, för att försöka organisera chaufförerna och komma åt lönedumpningen.

– Tyvärr har det blivit ett stort misslyckande. Nu gäller i stället att arbeta intensivt den politiska vägen. Jag ser en mycket farlig utveckling med främlingsfientlighet och rasism, som växer sig allt större om utvecklingen fortsätter som nu.

Rapporten med förslag på bättre regleringar från riksdagens trafikutskott, liksom infrastrukturministerns beslut om en stor statlig utredning av åkeribranschen ser Lindgren som positiva resultat av politiska påtryckningar från Transport och arbetsgivarna. Han är inte alltid så positiv till media, men inser att det är där man kan skapa debatt och få genomslag hos politikerna.

– Nu måste vi gå vidare och peka ut de stora speditörerna som de värsta fördärvarna av branschen. Det handlar om ren slaveriförmedling, där man tvingar anställda att bli falska egenföretagare med F-skattesedel.

– Jag uppfattar transportförmedlare, som dribblar med falska bemanningsbolag och struntar att betala in skatter och sociala avgifter, som hallickar. Allt går ut på att skaffa fram billigast möjliga arbetskraft eftersom speditörerna kräver mer och mer av vinsten. Kvalitén lämnas därhän. Det finns väl ingen annan bransch där företagare nöjer sig med så dålig avkastning på insatt kapital som åkerierna?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den fackliga kampen är global

Ordförandeord. Vikten av internationellt fackligt samarbete kan aldrig underskattas. Vårt förbund arbetar inom ett flertal internationella federationer.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.