Transport genomför en protestaktion mot Ikea.
Close
I dag på onsdagen genomförde Transport en protestaktion mot Ikea.
Close

Transportfack världen över protesterar mot Ikea

– Nämen fy! Julstressade kunder stannade upp när Transport i dag genomförde en aktion mot Ikea. Möbeljätten utnyttjar lågavlönade chaufförer för att transportera gods både i Sverige och utomlands.

Aktionen, där Transport delade ut flygblad utanför Ikea-varuhuset i Kungens kurva i Stockholm, är ett led i en internationell kampanj för att förbättra förarnas situation. Denna vecka pågår liknande kampanjer runt om i Belgien, Frankrike, England Nederländerna, Tyskland och Australien – på initiativ av Internationella Transportarbetarefederationen (ITF).

Förhoppningen är att skapa opinion kring dagens situation, då chaufförer används för att köra möbler och varor kors och tvärs under slavliknande förhållanden.

Så beskriver svenska Transport och de europeiska transportfacken samfällt förarnas arbetsvillkor. Det handlar om dumpade löner och långa arbetsdagar, då chaufförerna ofta pressas att bryta mot kör- och vilotidsreglerna. Förarna bor ofta månader i sträck i lastbilen och lagar maten på gasollåga. Familjen träffar de via datorskärmen.

– Social misär, skulle jag vilja kalla det, säger Transports centrala åkeriombudsman Joakim Guttman.

Klockan tre på eftermiddagen stod han i snålblåsten utanför Ikeas varuhus i Kungens kurva i Stockholm, tillsammans med en grupp företrädare från Transports lokalavdelning och förbundskontor. Allt medan kunderna strömmade till.

– Vi har förstått att chaufförerna har väldigt låga löner. Det är ju helt galet, säger Christina och Gus Zedrige på väg ut med nyköpta servetter.

De tar emot ett flygblad och berättar att sonen är busschaufför.

Ett par i medelåldern stannar upp och lyssnar på Transportfolket.

– Jag trodde Ikea hade egna bilar och chaufförer? Det där låter ju väldigt dåligt. Vad ska vi göra då?

– Prata med personalen när ni handlar och ta upp förarnas situation på sociala medier, uppmanar ombudsman Pia Edvall från Stockholmsavdelningen.

Hon hoppas att kampanjen ska leda till att problemen kommer upp till ytan, att människor ska engagera sig och vilja vara med och förändra chaufförernas situation.

Under nästan två års tid har ITF på internationell basis träffat företrädare för möbelvaruhuset Ikea. Till en början uppfattade facken diskussionerna som öppna och positiva. Men parterna har inte kunnat enas.

I hela transportsbranschen är det vanligt att köruppdrag läggs ut på ett företag som i sin tur lägger ut frakterna på underentreprenörer. Facket vill att Ikea tar ansvar för hela kedjan. Men när det stod klart att möbeljföretaget inte går med på det och heller inte låter facket granska alla led i transporterna beslutade ITF att dra i gång veckans aktioner.

– Vi trodde vi skulle kunna hitta gemensamma lösningar. Nu är vi besvikna över att Ikea backat tillbaka, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren.

Även han var på plats utanför Ikea för att propagera för ”vettiga löner och villkor”, oavsett vilket land yrkesförare kommer ifrån.

– Ni kan få vara med och ställa frågor till enstaka chaufförer, säger Ikea. Men på det sättet får vi ingen överblick över villkoren hos alla inblandade entreprenörer, tillägger han.

Lindgren berömmer Ikeas revisionssystem när det gäller att kontrollera underleverantörer som tillverkar möbler åt varuhusen. Att barnarbete inte förekommer och att man följer OECD:s riktlinjer om ansvarsfullt företagande med mera.

– Men när det gäller att ta ansvar för alla transportled uppifrån och ner säger man att det inte är det multinationella företagets business. Det är extra tråkigt eftersom Ikea annars har ett gott anseende.

– Ett så stort företag förväntar man sig ska kunna se till att chaufförerna som transporterar deras varor har drägliga löner, arbetsvillkor och inte tvingas bryta mot lagar och regler. Det var därför vi erbjöd oss att gå ut och göra kontroller tillsammans med bolaget.

ITF har även bedrivit kampanjer för att förbättra förhållandena inom speditören DHL, som är en viktig transportör åt Ikea, påpekar Lars Lindgren.

– Vi är inte ute efter att skada Ikea. Men vi vill framföra att företaget, som är en så viktig symbol för Sverige, kan bli mycket bättre när det gäller transporterna. Därför håller vi fortfarande dörren på glänt för samtal, säger Lars Lindgren.

Han sträcker ut armen och pekar:

– Där borta, på andra sidan om varuhuset, står utlandschaufförerna. Där ska de sova och fira jul. Vi vill att man ska veta, när man går in på Ikea och handlar, att ett billigt pris alltid har ett pris någon annanstans.

Ikea har valt att svara på elva raka frågor från Transportarbetaren med ett uttalande som hävdar att det ”För oss på Ikea är mycket viktigt att de chaufförer som transporterar våra produkter har goda och schysta arbetsvillkor – även om de inte är anställda av Ikea.”

Företaget skriver också: ”Det krävs insatser, dialog och samverkan mellan många olika aktörer för att åstadkomma en varaktigt positiv utveckling inom transportbranschen.” Ikea uppger också att en öppen och konstruktiv dialog förs med ITF.

– Vi har varandras kontaktuppgifter, men inga nya möten är inbokade, konstaterar Magnus Falk, som representerat Transport i de internationella förhandlingarna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth

Hållbara transporter inget för Ikea?

Ordförandeord. Jag har min bakgrund inom terminal och lager. Jag gillade mitt jobb och det var också det som lade grunden till mitt fackliga engagemang.

Europas transportfack förbereder ny aktion mot Ikea

Åkeri. Ikea fortsätter att utnyttja lågbetalda östchaufförer för sina transporter, trots hårda påtryckningar från facket. Nu drar Europas transportfack gemensamt igång en ny kampanj mot möbeljätten.

Tommy Wreeth

Medlemmarna ska inte behöva oroa sig

Ordförandeord. Det är svårt att skriva en krönika utan att först beröra den rapportering som har varit runt vårt förbund i olika medier. Jag vill börja med att säga att jag är ledsen att våra medlemmar ska behöva uppleva detta ännu en gång.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.