Close
Transportarbetarna en nyckelgrupp för att samhället ska fungera under corona-krisen. Arkivbild från Här stannar Sverige-kampanjen.
Close
Corona

Transportfacket i EU kräver skydd för chaufförerna

Chaufförer. Vid sidan av sjukvårdspersonal är transportarbetarna en nyckelgrupp för att samhället ska fungera under corona-krisen. Det europeiska transportfacket skärpte tonen mot EU under torsdagskvällen eftersom chaufförerna inte skyddas tillräckliga mot coronaviruset.

Distribution av medicin och livsnödvändiga produkter måste komma fram för att samhällena ska fungera. EU-kommissionen har utarbetat riktlinjer för hur denna trafik ska kunna flyta friktionsfritt över gränserna. Så kallade gröna vägar inrättas för att undvika de långa köer som uppstått vid flera gränsövergångar.

Men vid transportministrarnas möte togs inga särskilda beslut för att skydda de chaufförer som förmedlar dessa livsviktiga transporter. Europeiska Transportarbetarfederationen (ETF) reagerar mycket kraftigt mot detta.

– Förare över hela Europa börjar tala om strejk, och det är helt begripligt, skriver Livia Spera, ETF:s generalsekreterare, i ett mycket skarpt formulerat brev till EU-kommissionens transportkommissionär, rumänskan Adina-Ioana Vălean.

Till exempel hotar Genèves bussförare med strejk om inte mer görs för att skydda dem mot coronaviruset, rapporterar den schweiziska radion. Tilldelningen av handsprit är otillräcklig och desinfektion av fordonen görs för sällan, enligt förarna som organiserar sig via en grupp på nätet.

– Klagomål och förtvivlade telefonsamtal strömmar in till ETF. Situationen är ohållbar, enligt Livia Spera.

ETF förslår åtta åtgärder för att undvika en hälsokatastrof bland de chaufförer som måste kunna arbeta om de nödvändiga transporterna ska komma fram.

Listan innehåller krav på mobila enheter med toaletter, tillgång till varm mat och dryck och möjlighet till medicinska insatser vid landsgränserna. Goda möjligheter att sköta sin hygien ska också finns vid lastnings- och lossningsställen.

ETF vill stoppa all distribution som inte är nödvändig och ha sanktioner mot åkerier som inte följer reglerna. Man har kraftigt reagerat mot att e-handeln pågår som vanligt.

Undantag från kör- och viloregler ska bara få göras i speciella fall. I länder som är särskilt hårt drabbade av coronavirus ska sådana undantag inte får göras.

ETF vill också se en fond till hjälp för förare som tillfälligt förlorar jobbet i krisen. De åtgärder som vidtas av olika länder i Europa riskerar att leda till arbetslöshet bland chaufförer.

Det finns redan en brist på yrkesförare. När vi har tagit oss igenom krisen behöver Europa alla sina yrkesförare för att bidra till den ekonomiska återhämtningen, understryker ETF.

I flera skrivelser till EU-kommissionär Adina-Ioana Vălean har ETF begärt ett möte, som ännu inte blivit av. Kravet upprepades på torsdagskvällen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lars Ejsing:
    24 mars, 2020

    Nästan alla företag som jag kommer till har stängt toaletter för oss chaufförer väldigt dumt när hygienen är viktigt i dessa tider.

  2. Hans näslund:
    20 mars, 2020

    Äntligen Nån som förstår våran oro som måste lev gods. Har inte hört ett ljud från transport förbunden endas diskutionen om kör o vilotid. Ser ju vad facken är intresserad av medlemmar

  3. Stefan Karlsson:
    20 mars, 2020

    Bra artikel

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den fackliga kampen är global

Ordförandeord. Vikten av internationellt fackligt samarbete kan aldrig underskattas. Vårt förbund arbetar inom ett flertal internationella federationer.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.