Elväg, skenor
Close
Elvägar pekas ut som morgondagens lösning för hållbara transporter. På bilden: Laddning från en skena i vägen vid Trafikverkets testbana på väg 893 mellan Arlandas fraktterminal och Rosersbergs logistikområde.
Close
Almedalen 2017

Transportfrågor i fokus under politikerveckan

Hållbarhet. Framtidens transporter, fordon och bränslen är ett av de hetaste ämnena under den pågående Almedalsveckan i Visby. Eldrift – och framför allt elvägar – pekas ut som morgondagens lösning.

– El kommer att vara energikällan för transporterna, det är det inget snack om, sa Jan Nylander, projektledare för elvägen utanför Sandviken på ett seminarium under onsdagen.

I år har Transport inget eget seminarium under Almedalsveckan, men förbundet deltar i flera paneldebatter. En av dem hålls senare i eftermiddag och handlar om den pågående konflikten i Göteborgs hamn.

Striden, som utkämpas mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet, berördes också på ett seminarium som handlade om beställaransvar för transportköpare. Där agerade infrastrukturminister Anna Johansson utfrågare.

Hon ville veta vilket ansvar stora företag som Stora Enso, LKAB, Boliden och möbeltillverkaren Kinnarps tar när de köper transporttjänster.

Anna Johansson inledde med en lägesbeskrivning:

– Hållbara transporter vilar på tre ben. Klimatet är ett. Transportsektorn står för en stor del av utsläppen av klimatgaser. Samtidigt behöver vi transporterna. Inget samhälle fungerar utan dem.

– Social hållbarhet är också viktigt. Delar av åkerisektorn utmärker sig genom väldigt dåliga arbetsvillkor. Man hittar på olika kreativa upplägg för att komma undan skatter och avgifter.

Det tredje benet, menade Anna Johansson, är ekonomisk hållbarhet. I praktiken en effektiv transportsektor som gör att svensk industri blir konkurrenskraftig.

Hållbara transporter

När ordet gick över till industrins representanter bedyrade samtliga att man lägger mycket krut på seriösa, hållbara transporter. Flera anförde att man för över så mycket gods som möjligt på järnväg.

Fast här behövs en uppryckning från tågoperatörerna, ansåg Lena Ek, styrelseordförande på skogsjätten Södra.

– Våra transporterna ska vara helt fossilfria år 2030. Även skogsmaskinerna. I dag går elva, tolv procent av vårt gods på tåg. Vi skulle kunna dubblera det, men då måste terminalerna kunna ta emot långa lastbilar.

Lena Ek talade sig varm för längre och tyngre fordon, och fick medhåll av infrastrukturministern. Fast Anna Johansson höjde ett varningens finger för en avreglering som skulle tillåta ekipage med två påkopplade traditionella trailrar. Det skulle kunna förvärra problemen men lönedumpning i dragbilssektorn, anförde hon.

Johan Granberg, logistikchef på Polarbröd, förklarade att företaget försöker använda järnväg så mycket det går. Kruxet, hävdade han, är tidsfaktorn.

– För några år sedan var snitthastigheten på järnväg 50 kilometer i timmen mellan vår fabrik i Älvsbyn och Malmö. Härom veckan var den nere i 10 kilometer i timmen.

Hållbara transporter är i högsta grad en klimatfråga. Lena Ek, Södra, påpekade att Sverige kommer att behöva flytande fossilfria bränslen. Hon kritiserade EU som nu jobbar med en rad förslag som kan hämma utvecklingen av biodrivmedel.

Ek beskrev sedan utvecklingen i Göteborgs hamn:

– Det är en tragedi! Vi tappar gods och riskerar dessutom att förlora rederier som tidigare gjort direktanlöp på Göteborg. I stället väljer de Hamburg.

Elvägar

På ett seminarium om utsläppsfria vägtransporter hyllades försöken som görs med elvägar. Vägavsnittet med luftledningar utanför Sandviken har varit i gång i ett år och erfarenheterna är goda. Projektledningen hoppas nu att staten skjuter till mer pengar så att man kan bygga en teststräcka som blir åtminstone tre, fyra mil lång.

Elfordon väcker många frågor. Batteridrift fungerar hjälpligt för personbilar, men kapaciteten räcker inte för tunga fordon. Mer än någon enstaka mil.

Mats Alaküla, professor vid Lunds universitet, deltog i paneldebatten. Han belyste också miljökonsekvenserna vid dagens elproduktion.

– I Sverige är det en miljövinst att köra på el. I Kina och Indien blir det faktiskt skitigare med eldrift än traditionella bränslen. Det beror på att så mycket el framställs via kol. Men utvecklingen går hela tiden mot renare el.

– Sverige är väl rustat för elfordon. Vi är bra på elektroteknik, bra på fordonsteknik och bra på elvägsteknik. När vi väl bygger ut systemet måste det bli rätt. För det är en teknik som ska fungera i åtminstone 100 år framåt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

En vanlig arbetsdag i livet som kraftlinjeinspektör. Foto: Michael Moe

Michael inspekterar på höga höjder

Ny teknik. Drönare blir allt vanligare och kommer i framtiden att kunna användas mer och mer för olika typer av transporter. Vilka är möjligheterna, och vilka hinder finns det på vägen? Kommer vi kanske snart att kunna åka drönartaxi om persontransporter blir verklighet?

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.