Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot
Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.
Först några ord om undersökningen som är signerad Europeiska transportarbetarefederationen (ETF), vilket gör att den inte självklart kan översättas till svenska förhållanden:
- Till transportarbetare räknas inte bara de yrkesgrupper som finns inom svenska Transport. Rapporten bygger på en enkät som besvarats av kvinnor anställda inom järnvägen, kollektivtrafiken, vägtransporter, civilflyget, sjöfarten och hamnarna.
- 1 444 kvinnor från 13 länder har svarat. Flest från Storbritannien, därefter Italien och Sverige.
Så till resultatet:
- 63 procent av dem som svarat på enkäten har själva råkat ut för våld, sexuella trakasserier eller hot i sitt arbetsliv. Nästan hälften av de tillfrågade har upplevt detta det senaste året.
- En fjärdedel upplever och tror att våld mot kvinnliga transportarbetare är vanligt.
- Lika stor andel uttrycker att angreppen är ”en del av jobbet”.
- Allra vanligast är att en kund står för angreppen, enigt dem som svarat på enkäten. Även arbetskamrater och chefer, i den ordningen, ägnar sig åt att attackera kvinnliga arbetare i ord eller handling.
– Våld på arbetsplatserna är ett växande problem i transportbranscherna. Och det påverkar kvinnors säkerhet, hälsa och välbefinnande på jobbet, säger Birgitta Paas, ordförande i ETF:s kvinnokommitté, i ett pressmeddelande.
– Vi hoppas att resultatet i vår rapport kommer att beaktas av EU-kommissionen som driver ett projekt för att locka fler kvinnor till transportsektorn.