Esmeralda Wenebro bakom ratten.
Close
Esmeralda Wenebro fick jobb direkt efter skolan, här tränar hon före examen på transportgymnasiet.
Close

Transportplugg ger jobb

Utbildning. Gymnasielever som har pluggat fordon och transport får jobb efter skolan. Runt sju av tio arbetar dessutom i den bransch de har utbildat sig till.

– Ja, jag fick ett lastbilsjobb i september samma år jag gick ut gymnasiet, berättar Esmeralda Wenebro. Och jag är kvar här nu när det har gått mer än två år.

För en vecka sedan konstaterade Skolverket att över hälften av alla som gått gymnasiets fordons- och transportprogram hade jobb ett år efter examen.

I dag kommer Statistiska centralbyrån (SCB) med sin statistik som visar att nära 100 procent har en fast förankring på arbetsmarknaden när det har gått tre år. Och att 68 procent av fordons- och transporteleverna då har ett jobb inom den bransch de har utbildat sig.

Det betyder att programmet är bäst i klassen när det handlar om att få arbete. Den ligger på topp tre när SCB kollar om eleverna har hamnat i sin egen bransch, den listan leder vård- och omsorgseleverna.

Undersökningen handlar om dem som gick ut skolan 2014, det vill säga den första kullen sedan gymnasiet gjorts om. Den visar att fler yrkeselever över lag har jobb tre år efter examen. Men bara hälften hade ett jobb som de har utbildats för när alla yrkesprogram slås ihop.

Bland eleverna som gått ett studieförberedande program ägnade sig, inte så oväntat, betydligt fler åt högskolestudier.

Torun Rudin, enhetschef på Skolverket, konstaterar att ingen av de två aktuella undersökningarna har tittat på orsaker till varför vissa det är lättare att skaffa sig ett jobb efter vissa program.

– Det kan finnas många olika skäl, svarar hon på frågan om varför transporteleverna är så väletablerade efter några år.

– Det är allmänt lättare att få jobb efter utbildningar som har ett nära samarbete med sin bransch, fortsätter hon. Sedan behövs det väl fler för att fylla kompetensbehovet.

För Esmeralda Wenebro fanns det aldrig någon tvekan om vilket jobb hon skulle satsa på:

– Jag har åkt lastbil sen innan jag kunde gå, säger hon. Nu kör jag Örebro – Stockholm varje dag, och tidigare körde jag till Oslo. Kollegorna är bra och jag trivs jättemycket med körningen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.

Fler vill bli flygmekaniker – ont om praktikplatser

Utbildning. Branschen skriker efter flygmekaniker. Söktrycket till utbildningarna har ökat, och nu har eleverna svårt att hitta praktikplatser.

Ung miljöarbetare kör sopbil.

Kompetens- och utbildningsanställning i max två år

Utbildningsanställning. Med kompetens- och utbildningsanställning hoppas Transport och Sobona få fler anställda till branschen. I max två år kan utbildningen pågå.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.