Transports a-kassa höjer avgiften

A-kassa. Efter årsskiftet blir det lite dyrare att vara med i a-kassan. Då höjs avgiften till 130 kronor i månaden.

Daniel Olsson, biträdande kassaföreståndare på Transports a-kassa.
Daniel Olsson, biträdande kassaföreståndare på Transports a-kassa. Foto: Lena Blomquist

– Det beror på att det höjda taket för ersättning ligger kvar nästa år, framför allt. Våra ersättningskostnader har ökat, säger Daniel Olsson, biträdande kassaföreståndare på Transports a-kassa.

I januari höjs därför avgiften för medlemskap i Transports a-kassa med 10 kronor, från 120 till 130 kronor.

De flesta a-kassor höjde avgiften redan i somras. Bakom höjningen då låg ett ökat tryck. Det var orsakat både av varselvågen i pandemins spår och generösare regler för ersättning. Men Transports a-kassa, liksom bland annat Byggnads, valde att avvakta utvecklingen.

Hos Transports a-kassa fanns tanken att själv ta den ökade kostnaden, som administration av fler medlemmar och ökat antal arbetslösa medförde.

När det nu är klart att de högre ersättningsnivåerna blir kvar i ytterligare två år är det nödvändigt med höjningen, förklarar Daniel Olsson:

– Det är bra för medlemmarna att det högre taket ligger kvar, och vi hade hoppats slippa höjningen.

Fortsatt höjd ersättning

Att det höjda taket, för den som har ersättning baserad på inkomst, behålls innebär att det ligger på 1 200 kronor per dag. Det betyder drygt 26 000 i månaden de första 100 dagarna med a-kassa. Grundersättningen behålls på nivån högst 510 kronor om dagen, jämfört med tidigare 365 kronor.

De tillfälligt höjda ersättningsnivåerna infördes i april och var tänkta att gälla till årsskiftet. I höstbudgeten föreslog regeringen och samarbetspartierna dock att den mer generösa a-kassan ska vara kvar ytterligare två år. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) var förslaget ett av de viktigaste för Socialdemokraterna i budgetförhandlingarna med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Både LO och TCO har krävt att de tillfälliga förbättringarna i a-kassan ska permanentas. Att det inte görs motiverar Socialdemokraterna med att arbetslöshetsförsäkringen ska ses över i sin helhet. Ett helt nytt system ska införas och då är det ingen mening att permanenta den tillfälliga höjningen, enligt finansministern.

Däremot kommer kravet på att ha varit med i a-kassan i minst tolv månader, för att ha rätt till ersättning, att återinföras.

Ökat medlemsantal

Transports a-kassa har under året fått betydligt fler medlemmar.

– Medlemsantalet fortsätter att öka, men inte i samma takt som i våras. Framför allt var det i mars och april som många gick med, säger Daniel Olsson på a-kassan.

Under två månader fick Transports a-kassa då över 5 000 nya medlemmar. Vid ingången till året var medlemsantalet 89 684. Den sista oktober hade a-kassan 97 208 medlemmar.

Det har varit ett på många vis extremt år, också för de anställda på a-kassan. Personalen har förstärkts med flera personer. Och Daniel Olsson bedömer att Transports a-kassa klarat året bra. Både tack vare personalens insatser, och att man klarat sig från sjukdom. Och att handläggningstiderna för dem som söker a-kassa är rimliga:

– Vi har fortsatt bra genomströmningstider, säger han.

Genomströmningstiden, tiden från anmälan till första utbetalning, varierar kraftigt mellan olika a-kassor. Längst väntan på pengar har Alfakassan, där arbetslösa för närvarande riskerar att få vänta upp till fem månader på inkomstbaserad ersättning.

– Vi är nere på sex veckor i genomsnitt nu, i september och oktober var det sju veckor. För närvarande handlägger vi nya ärenden som kommit in runt den 20 november, säger Daniel Olsson hos Transports a-kassa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Transportarbetarens logga

80 jobb riskerar att förloras när Alviks trafik säger upp avtal

Arbetslöshet. Det Luleåbaserade transportföretaget Alviks trafik har sagt upp kontakten med Schenker, DSV och Tempcon Norrland. Nu riskerar 80 chaufförer att bli av med jobbet.

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.