Berit Müllerström föreläser.
Close
– Fackligt arbeta måste alltid ske under trygga former, säger Berit Müllerström, LO:s andra vice ordförande, som blev överraskaskad över hur många skyddsombud som känner sig motarbetade.
Close

Transports skyddsombud motarbetas mest

Skyddsombud hindras i sitt uppdrag. De får sämre schema och mindre lönehöjning. Och de utsätts för hot eller våld – från chefer, arbetskamrater och utomstående. Transports skyddsombud är bland de som är värst utsatta enligt en rapport som LO presenterar i dag.

– Det är värre än vi trodde, säger Berit Müllerström, LO:s andra vice ordförande. Rapporten visar att många av våra utsedda skyddsombud skräms till tystnad av arbetsgivare.

LO har frågat skyddsombud i de 14 förbunden om läget. Enkäten visar att Transports skyddsombud är värst utsatta i hela LO när det handlar om att bli motarbetade i sitt uppdrag.

– Siffrorna speglar det vi har varnat för länge, kommenterar Martin Miljeteig, Transports arbetsmiljöombudsman. Tonen från vissa arbetsgivare har hårdnat. De ser förebyggande arbetsmiljöarbete som något som kostar tid och pengar i stället för att se vinsterna på längre sikt.

Enligt rapporten blir skyddsombud inom alla förbund hindrade i sitt uppdrag. Det handlar om att arbetsgivare nekar dem utbildning, stänger dem ute från skyddsronder, arbetsmiljömöten och planering av förändringar.

Skyddsombuden i enkäten vittnar också om att de känner sig trakasserade av arbetsgivaren. Vanligast är att de har en sämre löneutveckling än kollegor. Ändrade arbetsuppgifter, omplacering, sämre schema och i några fall varsel om uppsägning är andra förändringar som de kopplar ihop med sitt uppdrag.

Den tredje frågan handlar om hot eller våld. 428 av LO-förbundens skyddsombud svarar ja på frågan om de har utsatts de senaste tolv månaderna. Arbetsgivare står för de flesta angreppen, men även arbetskamrater, brukare (mest inom omvårdnad) och andra som till exempel kunder.

Martin Miljeteig berättar hur Transport arbetar för att stärka skyddsombuden och den roll de har på arbetsplatserna:

– Vi håller erfarenhetsdagar där de regionala skyddsombuden är mentorer och ger sitt stöd till skyddsombud. Vi har egna utbildningar, utöver de som vi gör tillsammans med arbetsgivarna.

Han uppmanar också den som känner sig hindrad i sitt uppdrag att först försöka diskutera saken med arbetsgivaren – och om det inte hjälper ta kontakt med sin avdelning och det regionala skyddsombudet.

– Vi ser allvarligt på att skyddsombud hindras, säger han. Senast i morse hade vi en central förhandling om detta.

Ett annat skyddsombud, som jobbar inom renhållning, har egen erfarenhet av att inte kunna sköta sitt uppdrag.

– Företaget struntar i att samverka med oss skyddsombud, säger han. Vi blir inte inbjudna till riskbedömningar, utan måste kräva att få vara med när processen redan har startat.

Senast införde hans arbetsgivare stora schemaförändringar utan att informera eller diskutera med skyddsombuden.

– Riskbedömning? suckar Transports skyddsombud. Den gjordes i efterhand.

Att skyddsombuden utestängdes från processen har förts upp på central nivå. Den är inte avgjord än.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.