Camilla Frostehag, Chrisse Sundvall och Viktor Andersson, valarbetare på Transport
Close
Camilla Frostehag, Chrisse Sundvall och Viktor Andersson på Transports kurs inför valrörelsen.
Close

Transports valarbetare besvikna

Politik. Visst är de besvikna. Tre aktiva transportare som i februari gick ringutbildning på förbundet kommenterar valresultatet. Idén var att så många transportmedlemmar som möjligt skulle få ett telefonsamtal före valet.

– Här i Överkalix har vi pratat face to face med ungefär 1 500 medlemmar i stället, berättar Chrisse Sundvall, malmbilschaufför och en av dem som gick ringutbildningen i februari.

Hon berättar att avdelningen har haft repskap i dag, tisdag, och förstås diskuterat valet som hölls i söndags. Under mötet spekulerade de om olika regeringsalternativ, men inget kändes bra.

Läget i skrivande stund är 144 mandat till de rödgröna och 142 till Alliansen. Sverigedemokraterna har ökat sedan förra valet till preliminärt närmare 18 procent av rösterna. Det slutliga resultatet kommer när utlandsrösterna har räknats.

– Man vet inte hur det blir, säger Chrisse Sundvall. Men jag blir rädd hur jag än tänker. Jag kan inte förstå hur nästan 20 procent kan rösta på Sverigedemokraterna.

Med på utbildningen var också Viktor Andersson, ramparbetare från Göteborg, numera studieorganisatör i flygavdelningen:

– Det bästa vore en S-ledd regering med stöd av Vänsterpartiet, tycker jag. Men det kommer väl inte att hända, så då är väl det bästa vi kan hoppas på en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Inte perfekt …

Flygavdelningen har genomfört ett par, tre ringkvällar, och i övrigt besökt en lång rad arbetsplatser inför valet.

– Samtalen har varit ganska bra, de flesta medlemmar blir glada när vi hör av oss, säger Viktor Andersson.

Totalt räknade Transport ihop 21 384 personliga samtal med medlemmar, i telefon eller vid dörrknackning, under året och fram till mitt på valdagen.

– De har gjort ett bra jobb här i avdelning 28, säger Camilla Frostehag, lastbilschaufför som också gick utbildningen. Det är en tuff uppgift att ringa till folk.

– Jag blir mörkrädd när jag ser valresultatet. Så många som inte förstår vad de röstar på, som går på en sakfråga. Nu måste det bli en regering som arbetar över blockgränserna.

Alla tre suckar över det förvirrade politiska läget, och över Sverigedemokraternas framgångar.

– Men om ett tag kanske läget väcker lite ny kampvilja hos folk, funderar Chrisse Sundvall i Överkalix.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Urban Eriksson:
    11 september, 2018

    Det är väldigt bra att transport tar strid för de ca 25% av medlemmarna som röstar på socialdemokraternas. Jag tror att det gör facket starka och gynnar internt samarbete och nyrekrytering av medlemmar. Inte minst av sådana som röstat på SD. Partipolitiken är betydligt viktigare än att transport fokuserar på fackliga frågor.

Lästips:

Jan Lindkvist, chefredaktör på Transportarbetaren.

Jag väntar mig politisk turbulens

Ledare. Efter månader av politiskt käbbel har vi fått en rödgrön regering. En vänsterregering som till betydande delar ska driva högerpolitik.

Tommy Wreeth

Högt pris för en röd-grön regering

Ordförandeord. Det är bra att Sverige nu har en regering och det är bra att statsministern heter Stefan Löfven. Det som inte är bra är att priset för den överenskommelse som har slutits mellan S, C, L och MP riskerar att bli alldeles för högt.

Transportarbetarens logga

LO utvärderar fackets valrörelse

Facket. LO funderar på hur arbetarfacken lyckades få gehör i valet. Två fristående utredare ska granska vad bland annat 650 000 samtal med LO-medlemmarna fick för resultat.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.