Avtalsrörelsen

Tre nya avtal klara – med lönelyft på 6,5 procent

Nya villkor. Lönerna är klara för reklamutdelare, bilvårdspersonal och en mindre grupp terminalarbetare som jobbar under ett eget avtal, tecknat med Almega. För alla tre grupperna gäller treåriga uppgörelser med lönelyft på totalt 6,5 procent.

Transport har över 20 kollektivavtal som tecknas med olika arbetsgivarorganisationer. De största avtalen – för åkerichaufförer, terminalarbetare och bevakningspersonal – är redan klara. Kvar är bland annat flyget och taxiförarna.

Den 15 juni skrev förbundet på tre nya avtal med Almega tjänsteföretagen.

Det minsta, om man ser till antalet medlemmar, gäller för reklamdistribution. Branschen sysselsätter många distributörer, men bara ett fåtal är fackligt organiserade. Löner och arbetsvillkor ifrågasätts ofta och få utdelare känner till sina rättigheter.

Avtalet är prestationsbaserat, men det finns också en garantilön som det senaste året var 73 kronor per timme. Eller 84 kronor för den som fyllt 18 år och delat ut reklam i minst 10 veckor.

Nu har parterna tecknat ett nytt avtal som gäller från den 1 juli 2017 till den 30 juni 2020. Tarifflönerna och utgående löner höjs i tre steg:

  • först med 2,2 procent, från den 1 juli 2017,
  • sedan med 2,0 procent den 1 juli 2018
  • och slutligen med 2,3 procent den 1 juli 2019.

Övriga ersättningar höjs med samma procentsatser.

Transport organiserar en yrkesgrupp som arbetar med bilvård och så kallad rekonditionering av bilar. Även här gäller att en ny uppgörelse tecknades den 15 juni.

Lönehöjningar, löptid och datum för uppräkningarna är exakt de samma som för reklamutdelarna. Den enda skillnaden är att parterna också enades om att tillsätta en arbetsgrupp som ska se över arbetstidsreglerna för bilvårdarna.

Det tredje avtalet som nu tecknats med Almega Tjänsteföretagen rör en mindre grupp terminalarbetare. Här löper uppgörelsen från den 1 maj 2017 till den 30 april 2020.

Löneökningarna är precis desamma som för reklamutdelarna och bilvårdarna, alltså en trestegsraket med höjningar på 2,2, 2,0 och till sist 2,3 procent. Första uppräkningen sker retroaktivt från 1 maj 2017, nästa kommer den 1 maj 2018 och den sista sker den 1 maj 2019.

Gemensamt för alla tre avtalen är att det sista året är uppsägningsbart.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Sven-Åke:
    18 juni, 2017

    Du bluffar om reklamutdelaravtalet.Den så kallade garantilönen som även innehåller semester står endast inskriven som en anmärkning i avtalet och det står klart och tydligt att löneformen är prestationslön. Månadslönen är ca 5.300 i månaden enligt de som jobbar heltid. Många immigranter och hemlösa jobbar på slavavtalet. Direktpress är Sveriges mest expanderande medieföretag och har startat 40 gratistidningar med Transports benägna bistånd genom lönedumpning. Avtalet är Europas sämsta kollektivavtal och ger 4-5 gånger lägre lön än normallön. I Finland har en gul fackförening kopierat Transport och Almegas avtal -men ackorden är högre. Transport når inte upp till den gula fackföreningens lönenivå. Det avtalet har olagligförklarats i Finlands högsta domstol. I Finland är kollektivavtal lag att följa och därmed gäller Post och Logistikförbundet PAU:s reklamdistributionsavtal med 135 kronor i timmen. Transports avtal i Sverige ger cirka 30-35 kronor i timmen.Syftet med avtalet tycks va att förnedra och spotta på vissa grupper och visa att man kan skrivas ner lönerna hur lågt som helst. Vi upplevde samma sak under många åt med tidningsbudsavtalet, där kilometertabellerna och ackorden gav bolagen möjlighet att sänka lönen i stort sett obegränsat på cykel- och gångdistrikten. Genom det så kallade "dårhusavtalet" för tidningsbuden kraschade man hela branschen till slut. Trots att fasta månadslöner infördes 2008 för tidningsbuden har man aldrig lyckats resa branschen till någon normalitet för nattarbetare igen. Du glömde skriva att ackordet (grundlönen) höjs för reklamutdelare med ca 0,5 öre per år.

Lästips:

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.