Tre nya med rätt att organisera
Johanna Bergsten, Ghassan Aboutaka och Calle Techera är nya i Transports Organizerprojekt, där man söker upp terminalarbetare och åkerichaufförer på arbetsplatserna. Syftet är att få i gång mer lokal facklig verksamhet.
Från den 1 september i år kommer sammanlagt sex organizers att vara stationerade på Transports lokalavdelningar. Lastaren Tommy Manninen arbetar sedan tidigare på avdelning 5 i Stockholm. Terminalarbetaren Pablo Vergara utgår från avdelning 3 i Göteborg och Malin Lindberg har nu bytt avdelning från Karlstad till Örebro.
Nya i gänget är tidningsbudet Johanna Bergsten, 28 år, terminalarbetaren Ghassan Aboutaka, 28 år och flygplanslastaren Calle Techera, 26 år.
Johanna Bergsten studerar statsvetenskap på Södertörns högskola, men gör nu ett studieuppehåll. Hon har arbetat som tidningsbud i över sex år.
– Det bästa och sämsta med budjobbet är att det är väldigt ensamt. Samtidigt har man tid att fundera och filosofera. Jag jobbade på restaurang parallellt för att också få den sociala biten med jobbarkompisar.
Johanna kommer att söka upp chaufförer i Sundsvall.
Hon hoppas kunna förmedla tanken att man inte ensam kan flytta berg.
– Ju fler vi är, desto bättre saker kan vi åstadkomma. Det gäller att få människor att förstå att man faktiskt kan göra förändringar på jobbet. Ibland kan Transport uppfattas som lite gammaldags och gubbigt, men det finns flera goda tecken på att förbundet är på väg att förändras. Bland annat det här projektet, tycker Johanna Bergsten.
Ghassan Aboutaka kommer att rikta in sig på chaufförer i Malmö. Han har tidigare kört taxi, men det gick inte att försörja sig på.
– Jag har gjort det mesta på Schenker under fem år. Terminalarbetet och arbetstiderna är tunga. Jag hade inte stannat så länge om det inte varit för mina goda kollegor.
Ghassans hjärtefråga är bemanning.
– På min arbetsplats jobbar nu fler inhyrda än anställda. Att arbeta så passar kanske några, men för de flesta är otryggheten inte bra.
Calle Techera är placerad på Transports avdelning 20 i Jön-köping och kommer att organisera terminalare. Trots sparkrav och monotoni har Calle trivts med jobbar-kompisarna och upplevt mycket spännande saker på flygplatsen. Som exempelvis mötet med Madonna.
– Hon var väldigt kort, säger han.
Efter sju år som lastare och på olika förtroendeuppdrag inom Transport är Calle sugen på att rycka upp ungdomsarbetet inom Transport.
– Vi kanske borde följa upp Transports Ungdomsforum i juni med fler. Unga Elektriker har två forum per år. Vi behöver hitta nya kontaktvägar till ungdomar. Svenskt Näringsliv dyker upp i reklam för mobilspel, på Facebook och överallt. Det kanske kan vara något för Transport att ta efter. Vi måste också vara och röra oss där ungdomarna är.