Tidningsbud i Ystad
Close
Ett tidningsbud i Ystad rånades på sin mobiltelefon. Det var en kollega till budet på bilden, som också jobbar i centrala staden.
Close

Fyra överfall mot bud under våren

Tidningsbud. Knivskärning, sparkar och rån har drabbat tidningsbud under våren. Inga vittnen finns till de fyra överfallen.

– Det jag har sett är att hotbilden mot tidningsbud har ökat de senaste åren, säger Martin Miljeteig, Transports centrala arbetsmiljöombudsman.

– Jag vet inte om överfallen har blivit vanligare, men möjligheten att få hjälp är bättre i dag än för tio år sedan, säger Johan Lundin, vd på distributionsföretaget Point logistik.

Under våren har lokala medier berättat om tre tidningsbud som utsatts för hot eller våld:

  • Strax före klockan fem den 26 mars anföll fyra, fem unga män ett tidningsbud i Södra Sandby, i Lund. De fällde mannen och slog eller sparkade honom då han inte hade öl eller cigaretter att ge dem.
  • Den 28 mars knivskars ett tidningsbud i Helsingborg allvarligt när han var på väg ut från en trappuppgång. Enligt polisen var attacken inte slumpmässig, utan mannen hade en hotbild mot sig.
  • Den 28 maj hotade tre unga, maskerade män att kasta en sten på ett tidningsbud i Bagaregården i Göteborg. De ville ha pengar och kastade stenen genom bilrutan när de inte fick några.
  • Klockan 03.30 den 19 april blev ett tidningsbud rånat i centrala Ystad. Han hotades med kniv och ett slags elchockvapen och tvingades att lämna ifrån sig mobiltelefonen.

– Vi fick inte tag på några vittnen och telefonen var inte spårbar, berättar Lotta Lindh, förundersökningsledare på polisen i Ystad.

Hon lade ner ärendet.

Johan Lundin är vd och tidningsbudets högsta chef:

– Budet ville jobba vidare på natten och vi satte in en extra person som gick bredvid honom, berättar han och fortsätter:

– Jag tycker att vi och andra distributionsföretag lägger mer kraft än tidigare på utbildning av buden. Och med digitaliseringen är det också lättare att få hjälp direkt.

Huvudskyddsombudet på Point logistik, Peter Bengtsson, är ändå upprörd över att han inte har fått information om överfallet i Ystad.

– Ledningen har bara meddelat att den har ”löst situationen”.

Själv har Peter Bengtsson under våren hjälpt till att lösa en situation då ett par unga bud kände sig hotade av en äldre man som väntade in dem på nätterna.

– Det fick jag veta direkt, och jag åkte dit nästa natt. Jag pratade i lugn och ro med mannen och han förstod att buden kände sig otrygga. Företaget satte också in en person som åkte med dem. Nu ska mannen vänta i sitt hem på tidningen.

Transports Martin Miljeteig anser att säkerhetssystemen för tidningsbud går att utveckla mer än i dag:

– Om riskerna är för stora får tidningsutdelningen ställas in. Annars kan bärbara larm vara en lösning. Eller att två bud jobbar tillsammans. Kanske se till att det finns väktare på vissa platser.

– Jag förutsätter också att arbetsgivaren utreder varje fall, och att ett utsatt bud får snabb krishjälp.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Genrebild tidningsbud

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

Vem vinner på väskförbudet?

Krönika. Det är snart ett år sedan som polisen införde ett förbud mot väskor på evenemang som kräver polistillstånd eller som måste anmälas till polisen. För bevakningsbranschen har det inneburit ”klirr i kassan”.

Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.