Tröskeln som kan få en sopgubbe på fall
21 centimeter hög och 26 centimeter bred. Sopgubbarna i Örebro kan snubbla på tröskeln och halka när snö och is täcker plåten. Skyddsombudet kräver att platsen byggs om – och trots många inblandade kommer det att ske.
Christer Karlsson, skyddsombud vid Ragn-Sells i Örebro, berättar att sopgubbarna reagerade direkt på tröskeln, eller kanten, inne på gården i ett område med flerfamiljshus. När hämtningen startade i september visade det sig att sopgubbarna för att kunna tömma markbehållarna med sopor måste kliva över tröskeln.
– De riskerar att snubbla över den, säger Christer Karlsson. Den är av plåt så den blir hal när det fryser på eller snöar. Dessutom är det för mörkt vid den här hämtningsplatsen.
Han vänder sig mot att Örebro kommun har godkänt hämtningsplatsen när bygglov beviljades. Men i sin anmälan till Arbetsmiljöverket riktar han sig mot arbetsgivaren Ragn-Sells. Förslaget är att upphöjningen tas bort eller byggs in med en trappa, i halkfritt material och med räcken.
– Jag väntar på svar från kommunen, säger Andreas Kihlberg på Ragn-Sells i Örebro, som är medveten om risken att halka och snubbla.
– Vi har haft liknande problem tidigare och då har behållarna flyttats, fortsätter han. Jag hoppas att vi snart ska få bort eller bygga in den här rampen.
Hans kontakt på Örebros tekniska förvaltning ser inte omedelbart att kommunen äger problemet:
– Vi har en pågående diskussion, bekräftar kommunens Anders Sundin. Men det är ju fastighetsägaren som har utformat gården, och den här rampen är inget som vi formellt kan i vända mot.
Dock har Anders Sundin och hans chef på avfallsenheten Helena Lindström agerat, ringer de båda tillbaka för att berätta:
– Nu har vi haft kontakt med fastighetsägaren och han kommer att ta kontakt med sopgubbarnas skyddsombud. Rampen ska byggas bort på något sått som är ok för sopgubbarna.