Familjen Gärdén
Close
Får vi presentera: familjen lastbil Gärdén i Uppsala! Från vänster slam- och spolbilsföraren Johanna med hunden Rocky, betongbilsförarna Linnéa och Ellinor med truckerjycken Viggo. Och så pappa Janne, som körde brödbil när döttrarna var små.
Close

Truckerfamiljen

Mötet. Tre döttrar och en son kör lastbil. Tungbilsföraren och bärgaren Janne Gärdén är själv förundrad. Han har inte försökt påverka sina barn, men det var ju det där med brödbilen…

Linnéa, Ellinor och Johanna Gärdén
Christian Gärden med sina systrar och pappa
Kais Masih och Linnéa Gärdén

– Jag körde för Pågens när ungarna var små. Tjejerna hängde med och hjälpte till när jag levererade till olika butiker. De tyckte det var jättekul när vi packade upp och personalen var ju alltid snäll och trevlig.

Hyttbarn? Janne smakar på ordet jag langar över köksbordet hemma i lägenheten i Stenhagen, i Uppsala. Jo, det var de nog, i alla fall Johanna och Linnéa, som följde med pappa så ofta de kunde, efter skolan, på loven… Johanna minns den förundran hon väckte när hon redan som tioåring hittade rätt bland knapparna i hytten och manövrerade bakgavellyften.

På den tiden hade Pågens chaufförer provision och det gav utslag i plånboken vid olika extrapris-kampanjer. För medhjälperskorna innebar det också guldkant på veckopengen. Linnéa blir stjärnögd när hon minns:

– Det var så kul! Jag köpte hästgrejer och allt möjligt för pengarna.

Blandrashunden Rocky ger upp små glädjeskall i hennes knä och lugnet avtar för varje dotter som droppar in genom pappans olåsta dörr – i lyan han delar med sonen Christian, distributionsförare. Janne skakar på huvudet och ler. Den där lilla ”brödlådan” han körde är ju ingenting mot de tunga don döttrarna rattar för att spola, suga slam och forsla betong.

Sju barn

Sett till pengar är han inte rik, men desto mer när det gäller barn. Totalt sju, i ett par kullar om två i första giftet och fem i det andra. Att de skulle bli en så stor familj var inte planerat, men det ena barnet följde det andra och han älskar dem alla.

Visst var det tufft ibland, oj, vad tjejer kan fajtas när de lånar varandras saker! Men nu. De finns där, fixar, donar och sluter upp vid högtidsdagar och sammankomster. Det blev ju dåligt med utlandsresor förstås, men en del av dem som reste och satsade på annat då ångrar nog
i dag att de inga barn har, tror Janne.

Konflikter? Ja, till och från, det är väl som i alla familjer.

Rocky rusar mot dörren. Han var först Linnéas kompanjon i distributionsbilen. Men när hon ledsnade på trasslet med att få ut rätt lön och tog steget till att köra betong blev Rocky olycklig. Det var nog vibrationerna i lastbilen. Storasyster Johanna, tillika slam- och spolbilsförare, tog över Rocky och pappan och brorsan blev daghussar.

Janne började jobba vid 14 års ålder och slitet har satt sig i höfter och knän, dessutom har cancern i magen kommit tillbaka, så han är sjukskriven.

Ryggproblem

Baksidan med jobbet har också visat sig för sonen Christian. Han är nattuggla och stortrivdes med distributionslinjen till Norrtälje och Väddö. Men ryggen tog stryk av alla tunga lyft med otillräckliga hjälpmedel och nu är han hemma med diskbråck. Slingrande landsbygdsvägar kan vara rena tvättbrädor vintertid, påminner Christian.

Han avbryts av truckerhunden och chihuahuan Viggo, som tar täten in i det fullsatta köket framför yngsta systern, Ellinor. Även hon kör betongbil. Viggo hänger med och studerar nyfiket arbetarna på byggena hon levererar till. Kommer någon för nära ger han hals.

Ellinor fyller 21 år i dag, men har avböjt firande. Ändå bullar hon upp med tårta, bullar och kakor som ser ut att räcka fram till påsk.

Jo. Ellinor jobbar på samma åkeri som storasyster Linnéa. Och ja. Det är jättejobbigt när de hela tiden blandar ihop syrrorna på jobbet, för att de är så lika och har lika röster. Och så är det de mjuka l:en i namnen också, tänker jag, som stretar med att hålla syskonen isär.

Fast det var inte Linnéa som headhuntade lillasyster till företaget direkt efter transportgymnasiet, utan hennes bästa kompis.

– Jag ringde och fick jobbet direkt. De ville så gärna ha en tjej, säger Ellinor.

Har könet betydelse?

En vild ordväxling utbryter om huruvida kvinnor kör mjukare, bättre och med mindre fordonsskador. Något som brukar sägas. I bruset nämns chefen som säger att kvinnor inte kan köra bil, men däremot lastbil. Men någon gemensam slutsats står inte att finna.

Linnéa, som också kört sopbil innan, upplever aldrig att hon fått jobb för att hon är kvinna. Hon har bedömts utifrån sin kompetens, vad hon är och vem hon är.

Klart är i alla fall att båda syrrorna stortrivs på jobbet. Linnéa har höjt sin lön rejält och bägge två lovordar chefen, något alla kring bordet enas kring som en nyckelfaktor för trivsel: En lyhörd och förstående chef, som skapar god stämning.

Ellinor gruvade sig lite för att berätta att hon väntade smått, men chefen undrade bara hur länge hon trodde hon kunde jobba och blev glad när svaret blev, så länge hon kunde. Ellinor är i sjätte månaden. Blir det en lastbilsförare till?

– Kanske något mellanting, pappan är grävmaskinist.

Inspirerade

Storasyster Johanna träffade sin kille på miljöbolaget de bägge arbetar på. Skulle de få tillökning är yrkesvalet givet:

– Lastbilschaufför? Lätt.

Ut ur Johannas linne klättrar tatueringarna över armarna. Hon är pappas flicka, lite mer allvarlig och han är fortfarande förvånad att hon valde lastbilsbranschen. Hon var så feminin, tjejig. Men det var Johanna som inspirerade Ellinor.

– Hon var så cool, lilla Johanna i de där stora bilarna!

Linnéa beskriver systern som målmedveten. Först var lillsyrran förstås förbannad över att de hamnade i samma klass på transportgymnasiet, men när hon ser tillbaka är hon glad. De peppade varandra. Kanske hade Linnéa annars hoppat av, när det tog emot.

Pappa Janne nickar och inflikar att det var mycket fjäskande kring åkarbarnen på skolan, att de fick favörer. Han och Johanna pratar varje dag, och Janne säger att hon jobbar och jobbar och jobbar.

Men vem ska ställa upp då, om inte hon och pojkvännen, undrar Johanna. Det är extrajobb, för att hon vill dra in mer pengar, och så jour på det. Det börjar bli väl mycket, men Johanna gillar verkligen arbetet, de stora fordonen. Ju större, desto häftigare. Hon lär sig hantera hela vagnsparken och det ger omväxling, olika sysslor från dag till dag. Hektiska dagar följs av lugnare.

Avlopsstopp

Johanna har kört matavfall och fettavskiljare, men nu rycker hon ut vid avloppsstopp och översvämningar. På gator och i hushåll.

Roligast är att ”köra stoppar”, i kök, toalett och badrum. Känslan, den där virvelvinden som uppstår när stoppen äntligen släpper, hon har svårt att beskriva den. Johanna skrattar gott åt folk som håller för näsan.

– Går de förbi, där vi har utblåset, blir det som en smocka. Rätt i ansiktet!

Nytt tumult uppstår kring bordet. Det handlar om när de yngre systrarna hängde med Johanna på jobbet och inte uthärdade lukten. Det är den som gör att de inte pratar jobb på familjeträffarna.

– Det är så äckligt!

Skratten rullar, men Johanna är oberörd. Egentligen ville hon bli timmerbilsförare, men en kollega sa att det var ensamt och hon gillar att prata. Med allt och alla. Hundarna slumrar och snön har övergått i regn utanför fönstret.

Janne skojar om viljestarka döttrar och pojkvänner som inte har det så lätt. Han stödjer underarmarna på bordet, där alla barnen är tatuerade på rad. De kom dit när han blev sjuk. Janne ville ha något fint att se på. Cancerformen är ovanlig, men Janne tänker hänga kvar, barnbarn är ju på väg. Han blir nog opererad, igen.

Sist körde döttrarna honom till sjukhuset.

Två bärgningsfirmor

Barnens farfar då? Han var lagerförman, hade inte ens körkort när Janne tog sitt. Sonen testade branschen, men det var inget för honom. Inte tankbil heller, det där med att krypa på marken och dra slang…

Men han hade två bärgningsfirmor. Den första ihop med svågern i första äktenskapet. När hustruns bror väjde för en personbil med sin bärgare, voltade in i en bergvägg och dog la Janne ner rörelsen.

Det börjar bli sent. Truckerhunden får på sig vintertröjan och systrarna tackar för sig. Linnéa stiger upp vid fyra om morgnarna, men dröjer sig ändå kvar, plockar undan. Hon är orädd, rättfram, berättar pappan. Var det något tjafs var det henne syskonen skickade fram.

Han var lite bekymrad, anförtror Janne. Redan före metoo-rörelsen tog han upp snacket i den mansdominerade bransch där döttrarna skulle in. F- och k-orden, jargongen. Han kunde själv bli generad ibland, när det blev väl grovt. Döttrarna måste vara beredda.

Linnea säger att de pratat om metoo på jobbet, att gubbarna tycker det är överdrivet. Själv anser hon att den tuffa jargongen inte är något problem. Hon är van och bakom orden döljer sig goa människor. Hon tycker att små händelser i kampanjen, som olämpliga blickar, tar ljuset från de allvarliga.

Och att man måste säga ifrån om någon uppträder på ett sätt man ogillar. Men det blir ju lättare att våga träda fram och berätta när man inser att man inte är ensam, invänder Janne.

– Jag vet var gränserna går. Jag säger till direkt, väntar inte 25 år, svarar Linnéa och vinkar adjö.

Betongstation

Linnéa Gärdén
Linnéa stortrivs med jobbet. ”Det enda jobbiga är leran, att allt blir så skitigt”, säger hon. Foto: Justina Öster

Nästa morgon ses vi, strax före sju, under en svart himmel på en lerig gårdsplan i Värtahamnen i Stockholm. Det är den betongstation Linnéa blivit anvisad denna fredagsmorgon. Var hon ska inställa sig vet Linnéa först sent på eftermiddagen, dagen före. Det är en av nackdelarna med jobbet, och att inte veta när hon slutar.

Flera betongbilar står på rad och väntar, som Linnéa, andra rullar i väg, lastade. Hennes bil har svart gardin med grön frans, ”Linnéa” på plåt i vindrutan och nummer 1 300.

Siffran dyker upp på en display vid den stora betonggivaren i andra änden av planen.

– Nu är det min tur. Första gången jag backar till på morgonen är alltid lite nervös, sen rullar det på.

Tombolan på lastbilen fylls med betong. Bilen skakar till och en tuta ljuder, som en tågvissla. Linnéa kollar efter körordern på sin Ipad och styr mot dagens första bygge, en stor gjutning i den framväxande Djurgårdsstaden.

– Tänk sen, när husen står klara om några år, då kan jag säga att dit körde jag betong.

Många tycker det är coolt att fyra syskon av fem kör lastbil, berättar Johanna. Fjärde systern Beatrice jobbar inom jordbruk och kör lantbruksmaskiner. Men hon är ihop med en åkare och planerar att ta C-kort.

Pappa Janne skulle ha massvis med personal om han startade eget igen. Men han slår ifrån sig.

– Nej, nej, det får tjejerna sköta!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Johan Danielsson maj 2024

Fusket och utnyttjandet måste få ett slut!

Debatt. Varje år kommer chaufförer från övriga Europa till Sverige för att arbeta. Sex månader i sträck, långt från sina familjer, bor de i sina lastbilar – sover, äter och arbetar till mycket låga löner och ofta orimliga villkor – innan dem åker hem för några dagars vila. Sedan börjar cykeln om igen. Denna verklighet är oacceptabel.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Stort sug efter chaufförer trots lågkonjunktur

Åkeri. Arbetslösheten i Sverige stiger och är uppe på 9,4 procent. Men enligt Tyas mätningar är det många åkerier som vill anställa fler.

Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."