Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.
Close
Veli-Pekka Säikkälä var tidigare avtalssekreterare på IF Metall.
Close
Arbete & fritid

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Efter 28 år på IF Metall packade Veli-Pekka Säikkälä ryggsäcken och lämnade sin gamla uppdragsgivare för sista gången den 21 maj. Kort därpå blev han LO:s avtalssekreterare.

– Det känns lite vemodigt. Det var lite som att flytta hemifrån när man var ung. Men jag ser fram emot det här och tycker att det ska bli väldigt kul och jag känner att jag fått ett bra stöd från förbunden.

Under våren 2024 ökade löner efter inflation för första gången på flera år. Nästa år ska nya avtal förhandlas fram och Veli-Pekka Säikkälä kommer återigen att vara i händelsernas centrum. Som avtalssekreterare på IF Metall satt han med i rummet då industrins lönenormerande märke sattes. Nu har han samma titel, men jobbar för LO, och då ska han försöka hålla ihop LO:s medlemsförbund.

– När det gäller nästa avtalsrörelse ser det just nu ut som att vi har ett väldigt bra utgångsläge. Exporten har ökat och svenska företag har tagit marknadsandelar. Industrin är stark och under inflationskrisen har de klarat av att höja priser och få ut sina prisökningar. Företagen har väldigt, väldigt stora vinster.

Efter finanskrisen gjordes en ”nedväxling” i lönekraven och med den ökade lönerna bara med ett par procentenheter per år. Den tiden tror Säikkälä är förbi.

– Jag tror på högre löneökningar än så, men sen kan det hända saker väldigt fort som förändrar allt, men vi har ett bra utgångsläge.

Tror du att du får med Transport i samordningen under nästa avtalsrörelse?

– Jag hoppas och tror att alla förbunden har ambitionen och klarar av att hålla ihop, men det kan inte jag bestämma. Det måste finnas en vilja från samtliga att hålla ihop och jag tror att den viljan finns.

LO-kongressen gav ett tydligt medskick om att arbetstidsförkortning ska upp på förhandlingsbordet. Hur ser du på det uppdraget?

– Uppdraget var tydligt och nu ska vi ta tag i den frågan. Men hur vi ska göra det kommer att diskutera i avtalsrådet och i styrelsen. Vissa hade motioner om längre semester och andra förbund pratar om veckoarbetstid. Det finns till och med de som pratar om sex timmars arbetsdag. Till det kommer frågan om arbetstidens förläggning och livsarbetstiden. Så först måste vi prata ihop oss om hur det ska göras.

Säikkälä målar upp flera scenarier. Ett är att varje förbund förhandlar enskilt om arbetstidsförkortning, en annan variant är att LO går fram gemensamt.

– Vi har ett jobb att göra här och vi har stora ambitioner att göra det, men först måste vi prata ihop oss.

Tror du att LO har styrkan att få till en arbetstidsförkortning?

– Om LO-förbunden gemensamt säger: det här ska vi lösa. Då har vi styrkan, absolut.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.