Tufft väglag för tidningsbud och yrkeschaufförer

Distribution. Kraftig vind och snödrev ställde till det för tidningsbuden i Norrland i natt. – Det är många som inte kunnat köra ut med tidningarna över huvud taget, säger Karin Näslund på Tidningstjänst i Örnsköldsvik.

Hon talar om Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland, som en hel del prenumeranter fick klara sig utan till morgonkaffet. Besvärligast är situationen på landsbygden, utanför centrala Örnsköldsvik.

– Det är fruktansvärt mycket blåst och då blir det snödrev. Våra distributörer har gjort vad de kunnat, men de som inte lyckats ta sig ut i dag får köra i morgon. Om det är plogat och framkomligt, säger Karin Näslund.

Hon följer utvecklingen på SMHI:s och Örnsköldsviks Allehandas webbsidor och konstaterar efter en promenad att det fortfarande blåser ”hur mycket som helst”. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för både vind och snöfall i Ångermanland och östra Medelpad. Där kan vindbyar på upp till 21 meter per sekund uppstå. Styrkor som kan knäcka grenar,  enstaka träd och dessutom ställa till problem för höga fordon och lastbilstrafik.

– Det är inte så där riktigt roligt, konstaterar Karin Näslund som haft kontakt med många av tidningsbuden.

Kollegorna i Kiruna och Gällivare kommuner hade också en tuff natt och morgon med försenade leveranser, rapporterar Norrbottens-Kuriren. I Tärendö i Pajala kommun, Norrbotten, körde en distributör fast i snön och fick invänta bärgare.

Så illa tycks det inte ha gått för buden kring Örnsköldsvik. Karin Näslund beskriver dem som oerhört plikttrogna, utan behov av förhållningsregler för när de ska ge sig ut i vinterväglaget och när de bör stanna hemma.

– Det avgör buden själva. Vi kan inte alla sträckor och buden är så erfarna och vana att köra. De vet oftast var det kan vara problem. Den här vintern har varit jättetuff, så här mycket snö har vi inte haft på flera år. Väghållningen är en stor diskussion bland distributörerna.

Klagomål på utebliven tidning når inte Karin Näslund utan kommer till företagets kundcenter, men hon tror att prenumeranterna har förståelse.

– Det står ju i tidningen att vi haft problem. Hur det går i morgon beror på vädret och väghållningen, om det plogas eller inte. Det kan ju också falla träd över vägen.

Uppmanar ni tidningsbuden att ta med sig särskild utrustning som snöskyfflar, varm dryck och filtar till exempel?

– Det är många som tar det med sig, men det är inget som vi säger ska finnas, svarar Karin Näslund.

Vädret har ställt till problem på fler håll. På tisdagsmorgonen skrev Sundsvalls Tidning om en olycka på E14 i Ånge kommun. Ett lastbilssläp touchade en taxibil som körde av vägen och ner i diket, enligt räddningstjänsten. Inblandade personer fördes till Bräcke vårdcentral och vägen stängdes av under bärgningsarbetet.

Polisen uppmanar i olika medier trafikanter att inte stressa, hålla avstånd och anpassa farten efter väglaget. Många av Transports yrkesgrupper berörs. I Grums påtalar exempelvis kommunen på sin hemsida att snö och blåst kan göra det svårt för sopbilar att ta sig fram, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

En rad olyckor har också inträffat på vägarna i Skåne under natten och morgonen och Trafikverket och polisen varnar för halt väglag. Vid 1.30-tiden körde en lastbilschaufför av vägen och ner i diket från E22 vid Eslöv och några timmar senare råkade ännu en lastbilsförare ut för samma sak på E4 mellan Nyvång och Kropp, rapporterar ystad.lokaltidningen.se.

Trafikverket skriver på sin webb att SMHI utfärdat klass 1-varning i stora delar av landet och klass 2-varning i Jämtland och Norrbottens län. ”De närmaste dagarna väntas hårda vindbyar i kombination med snö eller blötsnö i större delen av landet.”

Besvärligt väglag mot norska gränsen tas också upp ”med kolonnkörning på E10 som följd”.

 

Fotnot. Klass 1-varning: Besvärlig utveckling av vädret som kan innebära vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2-varning: Vädret kan utvecklas så att det uppstår fara för allmänheten, stora materiella skador och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att hålla koll på ny information via internet, radio och tidningar.

(Karin Näslund på Tidningstjänst har samma namn som chefredaktör Karin Näslund på Örnsköldsviks Allehanda, men det är alltså två olika personer).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Janne:
    18 januari, 2018

    Vad är annat att förvänta eftersom vinterväghållningen är på väg ett helt eller delvis nedmonteras.
    Numera ska dessutom plogbilen lämna några cm snö kvar på vägbanan därefter pytsa ut lite saltvatten, i förväntan om att bilisterna ska blåsa bort denna sörja. Istället återfryser snömodden och det blir blixthalka - helt oförståeligt enligt expertisen, men det är ändå ett faktum.
    Plogbilen ska ha elden med sig varpå han sedan strör ut 15 gram salt/m2 = halkfri vägbana.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Porträttbild på leende 91-årig, gråhårig man med vit skjorta

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.