Close
Mästerklass. Totalt tävlar 400 fordon om Nordic Trophy under de två dagar truckingfestivalen pågår i Mantorp.
Close

Tunga möten på Mantorp

Festival. Skön konst och mäktiga lastbilar, glänsande krom och folkfest – Trailer Trucking Festival är i gång på klassiska Mantorp park. Stora och små lockades ut till motorbanan på fredagen för att uppleva äkta truckingkultur.

Allt som har med tunga lastbilar att göra är i fokus under två dagar på motorbanan den sista helgen i augusti. Från bromsljus till utbildningsstart för utbildning för morgondagens chaufförer. Många har varit med på truckerfestivalen flera gånger tidigare, andra känner varandra från vägarna.

– Vi kom för att min syster tyckte att vi skulle titta på lastbilarna, hon bor i Mantorp, säger Linnéa Wikström.

Foto: Lilly Hallberg

Sonen Ture, 1,5 år, testade att köra en liten lastbil framför de stora.

Tävlingen Nordic Trophy arrangeras också traditionsenligt under Truckingfestivalen. Den avgörs på lördagen men redan vid lunchtid på fredagen fanns många av de 400 tävlande fordonen på plats. I år är det 40:e gången som trofén delas ut och tävlingen utgör en show i sig, med fantastiska lastbilar – motivlackerade, specialbyggda och med lyxiga inredningar. Lastbilarna kommer från åtta europeiska länder.

– Jag har byggt den själv, som en konfirmationsgåva till min son, säger norska Eli Nitteberg, framför en lila lastbil som tävlar i utmanarklassen.

– Det är 14 år sedan den lackades men det har hållt, den har bara polerats fast den går i arbete.

Eli NittebergMotiven är hämtade från rockvärlden, målade av en norsk konstnär men lackerade i Danmark. Eli Nittebergs son är också med och tävlar med bilen bredvid, också den i utmanarklassen. Båda har flera gånger tidigare varit med på Mantorp och gillar festivalen.

– Jo, man är van vid uppmärksamhet på vägarna, säger Eli Nitteberg, som bor utanför Oslo och kör utlandstrafik genom Bring.

Hon har lagt märke till att det blir allt fler ”jenter” i truckervärlden. En av dem är Sofie Andersson, som tävlar i mästerklassen. Också hon och hennes bil, Scania R620, har varit med förr.

– Ja, det är sjätte gången i mästarklassen, säger Sofie Andersson, chaufför och ägare av åkeriet DMS i Norrköping.

På plats vid motorbanan finns också närmare 80 utställare, som representanter för de stora lastbilsmärkena och släpvagnstillbehör. Flera erbjöd också besökare att provköra de tunga fordonen.

Transport var självklart på plats.

– Det är viktigt att visa upp sig och visa att vi finns och lever! säger Christian Öström, medlemsvärvare från avdelning 4 i Linköping.

LinköpingsavdelningenTillsammans med avdelningsordförande, Joakim Carlsson, och medlemmen Kjell-Åke Ströberg, själv chaufför,  stod de i Transporttältet på fredagen.

– Det är också roligt att vara här och träffa på gamla bekanta, inte minst från skolorna med chaufförsutbildning i regionen, säger Joakim Carlsson.

Efter att branschutställningen stängt på fredagen blir det ljusshow på Nordic Trophy-området. Själva tävlingen avgörs på lördagen.

Trucking Mantorp.
Tunga, tävlande fordon på parad.
Country Road
Dollystyle på Country Road, med ljudanläggning i mästarklass.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Wolt är en av de största leverantörerna i Sverige. Foto: Justina Öster

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Vinnare på tung festival

Mässa. I helgen var det dags för tjugonde upplagan av Trailer Trucking Festival – Sveriges tyngsta lastbilsfest hölls på Mantorp park och bjöd på såväl branschnyheter, som kran-SM, ljusshow och tävlingar om bästa fordon i en rad klasser, från B (bulkbil) till V (veteranbil).

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.