Tusen krav på förbättringar

Arbetsmiljön i bemanningsbranschen är för dålig. Det konstaterar Arbetsmiljöverket som har ställt 1 000 krav på förbättringar. – Jämför man våra branscher så har den här enorma möjligheter att förbättra arbetsmiljön, säger Martin Miljeteig, central ombudsman på Transport.

Arbetsmiljöverket jobbar just nu med ett flera år långt tillsynsprojekt av företag i bemanningsbranschen och kundföretagen där deras anställda arbetar. Hittills har 600 arbetsplatser, bland annat inom transportbranschen, fått påhälsning och över hälften av företagen har fått krav på förbättringar av arbetsmiljön. Sammanlagt har närmare 1000 krav ställts.

– Problemet är att många bemanningsföretag känner sig konkurrensutsatta – att de inte kan ställa så stora krav på kundföretaget eftersom de då inte får några arbeten. Men om alltför många godtar att det är en dålig arbetsmiljö så blir det nästan som ett krav, säger Fredrika Brickman, nationell samordnare för insatsen på Arbetsmiljöverket.

Många gånger handlar bristerna om att det saknas kunskap. Bemanningsföretagen är ofta dåliga på att ta del av kundföretagets riskbedömningar, vilket innebär att bemanningsföretagets egna riskbedömningar inte blir tillräckligt bra.

Arbetsmiljöverket har också konstaterat att inhyrd personal sällan får tillräcklig introduktion på en ny arbetsplats. Ofta är det ungdomar som drabbas av den dåliga arbetsmiljön, eftersom jobb på bemanningsföretag har blivit ett vanligt sätt att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Något som vi har sett under tillsynsprojektet är att pappersarbetet många gånger är bättre än vi hade väntat oss. Men med tanke på hur stora olyckssiffror det är i branschen kan man ifrågasätta hur bra rutinerna är i verkligheten, säger Fredrika Brickman.

I takt med att bemanningsbranschen växer ökar också arbetsolyckorna. Under förra året hade bemanningsbranschen dubbelt så många anmälda arbetsolyckor som övriga branscher. Preliminära siffror från första halvåret i år visar på samma höga nivå även i år.

En svårighet är vem som ska ta ansvar för att förbättra arbetsmiljön.

– Jag tror att kundföretagen ofta känner att det inte är deras ansvar, eftersom de bara hyr in arbetskraft, säger Fredrika Brickman.

I praktiken är ansvaret för arbetsmiljön delat. Bemanningsföretaget har arbetsgivaransvaret, men kundföretaget har ansvar för det arbete som den inhyrda ska göra.

– Gör personen sig illa så är det värsta arbetsgivaren kan råka ut för en stämning, fast det är väldigt, väldigt ovanligt. Men han behöver inte ta hand om den skadade och stå för rehabilitering och så vidare, så det finns egentligen ingen riktig anledning att göra förbättringar, säger Fredrika Brickman.

Hon hoppas att tillsynen och uppmärksamheten kring frågan ska göra att det blir skillnad i branschen. Något som även Martin Miljeteig, från Transport, håller med om.

– Vi måste se till att arbetsmiljön inte används som ett konkurrensmedel och vi måste se till att de anställda i större utsträckning vågar rapportera brister på arbetsplatsen, säger Martin Miljeteig.

Han uppmanar alla som har problem med sin arbetsmiljö att höra av sig till sin avdelning och påminner om att alla har rätt att avbryta arbete vid fara för liv och hälsa, det är dock viktigt att omdedebart kontakta sin arbetsgivare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.