Tusentals falska F-skattare svarar på enkät
Företagare. Falska F-skattare? Personer som tvingas starta eget företag för att få jobba åt ett och samma företag? Hur vanligt är det att företagare egentligen borde vara anställda? TCO:s svar är att nästan nio procent av företagarna ser ut som anställda när de beskriver sitt jobb.
– Men de som utnyttjas mest svarar nog inte på såna här undersökningar, säger Jonatan Karreskog, utredare på Transport. Jag tycker att det är bra att regeringen ser frågan.
Samtidigt som regeringen låter en utredare se över F-skattesystemet presenterar tjänstemannafackens organisation en egen undersökning. Statistiska centralbyrån (SCB) har frågat företagare om hur de jobbar. Knappt hälften svarade.
Ett resultat från undersökningen är att 8,6 procent – eller 9 000 företagare i landet – uppfyller tre tunga kriterier för att i stället vara anställda. De tillfrågade företagarna säljer alla sina tjänster till andra företag eller myndigheter. Här kommer de tre kriterierna:
- De har en enda uppdragsgivare.
- De förväntas utföra arbetet själva.
- De samarbetar i hög grad med kundens egen personal.
TCO:s slutsats är att det finns tusentals företagare som är falska på den svenska arbetsmarknaden. Och att de därmed kan stå utanför den trygghet som en anställd med kollektivavtal har.
– Både vi och Skatteverket vet med säkerhet att folk fuskar med F-skattsedlar, kommenterar Jonatan Karreskog. Och att det är för svårt för Skatteverket att återkalla en F-skattsedel.
För att minska skattefusk har regeringen tillsatt en utredning som ska lämna ett första betänkande i sommar. Utredaren Lars-Erik Lövdén ska analysera om och hur F-skattesystemet kan missbrukas för att undgå skatt och avgifter. Han ska också titta närmare på hur Skatteverket ska kunna återkalla ett godkännande för F-skatt om personen gör kriminella handlingar.
Och han ska granska om systemet i dag missbrukas för att kringgå skyddsregler på arbetsmarknaden.