Två om dagen i diket

Varje dag välter två lastbilar på svenska vägar. Olyckorna orsakar mänskligt lidande – och stora kostnader för skadade fordon och förstörd last. Enligt experterna är orsakerna en kombination av dåliga vägar, bristande uppmärksamhet och lastbilar som är i så dåligt skick att de helt enkelt rasar ihop.

När denna artikel skrivs har en lastbil just vält i en rondell i Hallstahammar. ”Det är tredje gången som det här händer sedan rondellen byggdes för omkring tio år sedan”, skriver vlt.se. Lastbilen var på väg till återvinningscentralen och nu ligger det skrot överallt.

Nyheter av detta slag har blivit vardagsmat då det i genomsnitt välter omkring 650 lastbilar varje år.

– Det blir mycket pengar för försäkringsbolagen, stillestånd för åkerierna och samhället drabbas eftersom det ofta blir stopp i trafiken, säger Patrick Magnusson som är regionchef på Sveriges Åkeriföretag. Industrins lager rullar i dag på vägarna, så samhällsekonomiskt är det här ett stort problem. Men det pratas inte så mycket om det.

Någon officiell statistik över antalet vältolyckor finns inte. I Polisens och sjukvårdens så kallade Stradaregister, som fångar upp trafikolyckor av olika slag, registreras bara incidenter som leder till personskador. Majoriteten av dem som välter klarar sig oskadda. Chauffören i Hallstahammar kunde till exempel själv klättra ut genom den krossade framrutan.

I stället är det försäkringsbolagen som har bäst koll på hur många fordon som faktiskt välter. Utifrån sina skadekostnader kan bland annat Länsförsäkringar, som försäkrar en tredjedel av det svenska lastbilsbeståndet, dra slutsatsen att det handlar om nästan två vältolyckor om dagen.

– Eftersom de är så vanliga har det blivit svårt för oss att få lastbilsaffärerna att gå ihop, säger Christer Johansson. Han jobbar med skadeförebyggande i trafiken på Dalarnas försäkringsbolag som ingår i Länsförsäkringar.

Johan Granlund, vägexpert vid analys- och teknikkonsultföretaget WSP, bekräftar att det sammanlagt handlar om ungefär 650 lastbilar per år som välter. Han understryker också hur farlig denna typ av olycka är, trots att de flesta förare klarar sig.

– Vältningarna utgör bara fyra procent av alla lastbilsolyckor. Men tittar man på dödsfallen bland chaufförerna så sker hälften i vältolyckor.

Att så många som två lastbilar om dagen kan välta beror bland annat på att föraren missbedömer hur fort man kan köra i kurvor, säger Johan Granlund. Kurvor är kraftigt överrepresenterade när det gäller vältolyckor.

– Men det är också förvånansvärt många som åker av och välter på raksträckor, säger han. Många av våra vägar är inte bra utformade. Om körfältet är smalt och du i stort sett inte har någon vägren så är det väldigt lätt att något av släpens hjul hamnar utanför asfaltskanten. Det kan räcka med en kraftig vindpust eller en sättning i vägbanan om du har ett högt ekipage.

På Dalarnas försäkringsbolag ser Christer Johansson en markant ökning av antalet olyckor – inklusive vältolyckorna – sedan 2010. Något han kopplar ihop med att det då började bli vanligare med smarta telefoner.

– Bilister pysslar mer och mer med telefonen bakom ratten och yrkesförare är inte bättre än privatbilister, säger han. Du ska ha bägge händerna på ratten för att klara av annat som kan ske, till exempel punktering eller djur som springer upp på vägen. Du ska också hinna bromsa om framförvarande bil plötsligt saktar in.

Christer Johansson ser även andra riskfaktorer som kan ligga bakom de många vältolyckorna.

– Vi har dålig snöröjning, dåliga vägar och höga hastigheter. Dessutom har lasten på lastbilarna i vissa fall resulterat i högre tyngdpunkt. Men stressen för chaufförerna har också ökat. 30 procent av olyckorna sker på grund av trötthet.

På Trafikverkets trafikledning ser kommunikationschef Bengt Olsson ytterligare en förklaring till det höga antalet vältningar.

– Vi har mycket problem med utländska fordon som inte alltid håller samma kvalitet som svenska eftersom de inte har samma besiktningskrav. Fordonet rasar, däcken havererar och chaufförer som inte är helt nyktra håller sig inte på vägen.

 

Fotnot. Riksdagens trafikutskott vill införa permanenta alkobommar i svenska färjehamnar för att hindra onyktra förare att köra i land. I vilka hamnar det kan bli aktuellt utreds av Trafikverket. Försök i Göteborg och Stockholm har minskat andelen alkoholpåverkade förare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Johan Granlund

Johan Granlund

… Mr ”Kurvdosering” som lämnar konsultandet och lobbyverksamheten om hur vägar bäst bör byggas. Johan Granlund blir produktionschef inom byggnadsmaterial.

Säkrare kurvor på gång

Med tyngre och högre fordon på vägarna blir doseringen av kurvor allt viktigare. Transportstyrelsen är på gång med nya föreskrifter om hur vägar ska byggas. Inför detta har myndigheten just fått en rapport som föreslår hur kurvorna ska utformas för att lastbilar inte ska välta.

Familjefest på gymnasiet med framtidens transporter

Utbildning/evenemang. I helgen hade Edströmska gymnasiet i Västerås öppet hus och välkomnade alla – för att ta del av skolans utbildningar och för en branschdag med aktiviteter, utställningar och uppvisningar.

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.