Två yrkeslärare åtalas för falska ADR-intyg
Nu är det klart. Två lärare på Bäckadalsgymnasiet TCC (Transporttekniskt Centrum) i Jönköping, åtalas efter att ha medverkat till att falska ADR-intyg utfärdades. Intygen ger chaufförer rätt att hantera och köra farlig last.
I sommarnumret 2011 skrev Transportarbetaren om de båda yrkesvalslärare som sammanlagt stod bakom tio falska ADR-intyg. Intygen skrevs utan att chaufförerna genomgått utbildningen eller gjort det efterföljande prov, där godkänt resultat krävs.
Avslöjandet kom efter att en av chaufförerna, som då arbetade på åkeriet TPL Transport i Jönköping, stoppades i en poliskontroll av tunga fordon i Göteborg.
I Transportarbetaren berättade lastbilsföraren att han var trött på att klaga över utslitna bromsar och däck till åkeriledningen. Eftersom han inte fick något gehör tyckte han det var lika bra att berätta om de falska intygen för polisen också.
Chauffören berättade samma sak när han blev uppringd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Myndigheten sköter tillsynen över och utfärdar tillstånd till skolor som arrangerar utbildningen. Det är också MSB som skriver och skickar ut ADR-intyg, efter insända provresultat från skolorna.
Men i det här fallet var resultaten alltså fejkade.
När rektorn för Bäckadalsgymnasiet konfronterade de båda lärarna med uppgifterna sa den ena att han var skyldig till ett falskt intyg, medan den andra erkände sammanlagt nio. Männen åtalas nu för grovt osant intygande.
Ett brott som enligt Brottsbalken 15:11 kan leda till dagsböter eller fängelse i högst sex månader. Klassas brottet som grovt, och missbruk av tjänsteställning, kan det innebära fängelse i högst tv år.
I polisförhören håller bägge lärarna fast vid sina erkännanden, men en av dem förnekar att han gjort sig skyldig till brott. Av handlingarna till Jönköpings tingsrätt framgår att den lärare, som skrivit flest osanna intyg om genomgångna utbildningar, uppmanade sin kollega att skriva ännu ett. Han hävdar att arbetskamraten var medveten om att det inte var ”enligt regelboken”.
På rektorns fråga om läraren haft ”ekonomiska eller privata intressen” i intygen till TPL Transport blir svaret att det handlat om annat, att han velat ”vara smidig och hjälpa dem och att han varken påverkats av pengar eller påtryckningar”. Åkeriets intyg hade löpt ut och åkarna behövde en utbildning snabbare än gymnasieskolan kunde erbjuda åkarna, förklarade läraren. Han bedyrade också att han inte utfärdat ytterligare felaktiga intyg i någon form.
I åtalet står det också klart att två av de falska ADR-intygen utfärdats till TPL Transports ägare.
Ingemar Malmström är enhetschef på MSB:s enhet för farliga ämnen och kallar händelsen ”unik”. Men han är försiktig med sina uttalanden eftersom han säger sig inte vilja ”föregripa den pågående rättsliga processen.”
Har MSB återkallat de falska intygen?
– Jag sitter inte på den uppgiften, men jag är ganska säker på att vi gjort det, svarar Ingemar Malmström.
Transportarbetaren har sökt chauffören som larmade för att höra hur det gått med hans intyg, men inte lyckats nå honom.
Kommer händelsen leda till att MSB ändrar sina rutiner när det gäller tillsyn, intyg och tillstånd till utbildningsanordnare?
– Vi har inlett ett sådant arbete, men det var inte föranlett enbart av detta, säger Malmström.
När den översynen är färdig kan han inte svara på än.
– Det är ingen enkel utredning. Vi ska bland annat titta på möjligheten att ta fram datoriserade examenssystem. Flera myndigheter är inblandade och så stora förändringar är inte gjorda i en handvändning.
Fick Bäckadalsgymnasiet TCC sitt tillstånd att bedriva undervisning indraget?
– Nej, de har det kvar. Skolan insåg allvaret i händelsen och vidtog omedelbart åtgärder som ledde till förbättringar, så det blev inte aktuellt, förklarar Ingemar Malmström.
Fotnot. Ett ADR-intyg gäller i fem år, därefter måste föraren genomgå en repetitionsutbildning med godkänt provresultat för att få intyget förlängt.