Tvist om avtalspension fick snöpligt slut

Ska arbetslösa och utblottade LO-arbetare tvingas ta ut sin avtalspension i förtid, innan det kan bli aktuellt med socialbidrag? Ja, hävdar Göteborgs kommun som vill få saken juridiskt prövad. När tvisten nyligen behandlades i Förvaltningsrätten gled domstolen förbi den viktiga principfrågan.

För ett par veckor sedan skrev Transportarbetarens nättidning om ”Anders” i Göteborg. Efter en period av arbetslöshet stod han i höstas utan pengar till hyra och uppehälle. Anders gick till socialförvaltningen och begärde socialbidrag, eller försörjningsstöd som det formellt kallas.

Det blev avslag. Vid en kartläggning hade socialtjänstens handläggare upptäckt att Anders hade en tjänstepension. Den heter Avtalspension SAF-LO och omfattar alla privatanställda LO-arbetare, som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal.

Avtalspensionen går att ta ut redan från 55 års ålder. Eftersom Anders fyllt 57 ansåg kommunen att han måste börja ta av pensionskapitalet, innan socialbidrag kan beviljas.

Anders blev upprörd. I början av november 2012 överklagade han beslutet till Förvaltningsrätten. Anders ville att domstolen skulle ta ställning till om han verkligen var tvungen att börja göra förtida uttag av tjänstepensionen.

När rätten för några dagar sedan tog upp målet hade kommunens stadsdelsförvaltning backat en bit. Avtalspensionen skulle inte längre räknas med i Anders tillgångar, ansåg tjänstemännen. Inte i ett första skede.

Skälet är att Anders hade upplyst rätten, och kommunen, om att det är tre månaders ”karens” innan banken säljer hans fondandelar. Det tar alltså minst tre månader innan han kan få loss sina pengar från Avtalspension SAF-LO.

Domen kom den 12 februari. Domstolen slår fast att Anders har rätt till socialbidrag – i praktiken totalt 67 kronor som kommunen beviljat för november månad sedan man vägt samman hans övriga tillgångar. Utom pensionskapitalet.

Den principiellt mycket intressanta frågan om avtalspension kontra socialbidrag blev obesvarad.

Kaj Larsson är områdeschef på Norra Hisingens stadsdelsförvaltning. Han betonar att kommunen inte är ute efter att beröva någon ekonomiskt stöd:

– Jag har nu trängt ner i det här ärendet ordentligt. Saken är den att ingen i dag vet vad som gäller för ekonomiskt bistånd och tjänstepension, som ju omfattar miljontals människor. Ska den betraktas som ”en lätt realiserbar tillgång”? Eller jämställas med den vanliga allmänna pensionen, där reglerna inte kräver förtida uttag när personer söker försörjningsstöd?

– Vi behöver få klarhet. Har kommunen fel i det aktuella fallet är det enligt min mening bra. Men vi vill gärna få fallet prövat. En tydlig praxis är en del av en demokrati. Skulle fallet överklagas på nytt, tror jag tyvärr inte att Kammarrätten beviljar prövningstillstånd.

Anders är stridslysten. Han har redan gått vidare till Kammarrätten.

– Jag vill veta vad som gäller. Fast jag kommer aldrig att gå till socialen igen och begära mer pengar. Hellre svälter jag ihjäl. Vill inte Kammarrätten heller pröva själva principfrågan får nästa bidragsgubbe bli försökspilot!

Ärendet innehåller många bottnar. Det går att göra förtida uttag av Avtalspension SAF-LO från 55 års ålder. Men den kortaste uttagstiden är fem år, enligt reglerna. Om Anders skulle tvingas börja tulla på sitt pensionskapital, kan han sedan inte avbryta uttaget i fall han får nytt jobb.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.